Forum avocaţi > Civil

Curator sau tutore si cum?

16-11-2019

Locuiesc in Brasov si o am pe mama cu Alzhaimer destul de avansat. In prezent locuieste in apartamentul ei iar cheltuielile de intretinere precum si o femeie care sta cu ea 24/24 le suport eu in buna parte, pensia ei neacoperind cheltuielile necesare. Ca mostenitori sunt eu si o nepoata (urmasul sorei mele) care este plecata peste mari si zari si cu un interes aproape inexistent. Ma intereseaza ca sa pot oferi mamei tot ce este necesar.
Inteleg ca dupa decesul tatalui meu, care a murit acum trei luni, mama are 50% sau 50% + ⅓ din proprietate. As dori sa-i iau un curator sau tutore (nu am inteles exact diferenta si care din termeni este corect) si care sa i se cuvina partea mamei din proprietate atunci cand ea nu va mai fi. Nu am nici o problema ca acel curator sau tutore sa obtina partea mamei din proprietate. Cine poate fi acest curator sau tutore si cum pot sa demarez acest lucru si cum sa incep procedura legala?
Inteleg ca trebuie sa obtin o decizie medicala prin care se arata ca mama nu are discernamant. Aceasta se poate face prin medicul ei neurolog sau cum?
Va multumesc.
Răspunde
 16-11-2019

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Puteti solicita punerea sub interdictie a mamei dvs si instituirea tutelei. Daca doriti sa aveti grija pe viitor de dansa, puteti solicita ca dvs sa fiti numit tutore.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 16-11-2019
Vizitator
Multumesc pentru raspuns.

Mama are nevoie 24/24 grija iar eu nu o voi putea sa i-o asigur. Insa nici nu am resursele financiare pentru a o intretine asa cum ar avea nevoie. Un tutore care ar locui cu ea trebuie platit. Este posibil ca tutorelui sa i se atribuie sau sa i se treaca pe nume partea de proprietate a mamei si daca cum?
Răspunde
 16-11-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Tutorele, de regula, nu trebuie platit.(la minori, se poate)
Si nu, nu i se poate atribui tutorelui partea de proprietate apartinand interzisului. Proprietatea care va ramane la decesul maei dvs.(daca va ramane ceva, avand in vedere art.174) va fi atribuita prin procedura succesorala.

Codul civil spune:

Art. 123 - Gratuitatea tutelei
(1) Tutela este o sarcină gratuită.
SI
Art. 174 - Obligaţiile tutorelui
(1) Tutorele este dator să îngrijească de cel pus sub interdicţie judecătorească, spre a-i grăbi vindecarea şi a-i îmbunătăţi condiţiile de viaţă. În acest scop, se vor întrebuinţa veniturile şi, la nevoie, toate bunurile celui pus sub interdicţie judecătorească.
(2) Instanţa de tutelă, luând avizul consiliului de familie şi consultând un medic de specialitate, va hotărî, ţinând seama de împrejurări, dacă cel pus sub interdicţie judecătorească va fi îngrijit la locuinţa lui sau într-o instituţie sanitară.

Pentru informarea dvs, alte prevederi ale codului civil

Art. 105 - Persoanele ocrotite
Sunt supuşi unor măsuri speciale de ocrotire minorii şi cei care, deşi capabili, din cauza bătrâneţii, a bolii sau a altor motive prevăzute de lege nu pot să îşi administreze bunurile şi nici să îşi apere interesele în condiţii corespunzătoare.

Art. 106 - Măsurile de ocrotire
(1) Ocrotirea minorului se realizează prin părinţi, prin instituirea tutelei, prin darea în plasament sau, după caz, prin alte măsuri de protecţie specială anume prevăzute de lege.
(2) Ocrotirea majorului are loc prin punerea sub interdicţie judecătorească sau prin instituirea curatelei, în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

Art. 109 - Ocrotirea persoanei prin curatelă
Ocrotirea persoanei fizice prin curatelă are loc numai în cazurile şi condiţiile prevăzute de lege.

Art. 164 - Condiţii
(1) Persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale, va fi pusă sub interdicţie judecătorească.

În sensul Codului civil, precum şi al legislaţiei civile în vigoare, prin expresiile alienaţie mintală sau debilitate mintală se înţelege o boală psihică ori un handicap psihic ce determină incompetenţa psihică a persoanei de a acţiona critic şi predictiv privind consecinţele social-juridice care pot decurge din exercitarea drepturilor şi obligaţiilor civile. (a se vedea art. 211 din Legea nr. 71/2011)

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 16-11-2019
Vizitator
Multumesc mult!
Răspunde
 17-11-2019

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
DigitALL a scris pe 16-11-2019:
Multumesc pentru raspuns.

Mama are nevoie 24/24 grija iar eu nu o voi putea sa i-o asigur. Insa nici nu am resursele financiare pentru a o intretine asa cum ar avea nevoie. Un tutore care ar locui cu ea trebuie platit. Este posibil ca tutorelui sa i se atribuie sau sa i se treaca pe nume partea de proprietate a mamei si daca cum?

Vă sfătuiesc să cereți punerea sub interdicție a mamei. În această calitate puteți să stabiliți ca pensia mamei să fie direcționată către un centru de îngrijire. Dacă este cazul și instanța de tutelă admite, puteți să vindeți sau să închiriați bunurile mamei în scopul îngrijirii ei.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 18-03-2023
Vizitator
Bună sunt mama unei băiețel de 10 ani ,cu handicap grav. Am primit cardul de energie ,pe numele băiețelului ce trebuie să fac ca să pot plăti eu cu cardul de energie.
Răspunde
 18-03-2023

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Dvs sunteți reprezentantul legal al copilului, deci îl reprezentați pe acesta.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 19-03-2023
Vizitator
Da sunt mama minorului.
Răspunde
 19-03-2023

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Mergeti cu copii xerox de pe certificatul de nastere al copilului, de pe card, dovada ca locuieste la adresa de facturare si achitati factura la posta.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 04-04-2023
Vizitator
Vă mulțumesc din suflet .
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.