Întreabă pe forum Conectare
Întreabă pe forum
Forum avocaţi > Civil

Avocatii au asigurare lafel ca medicii ( intreb pt ca au ma duc la avocat ca la medic) MALPRAXIS

13-12-2021

Ma judec cu o societate de asigurare inca din anul 2015.In luna decembrie anul acesta cred ca va fi ultimul termen.
Dar inca de la inceput avocatul meu a uitat ce ceara dobanda,
IMi poate calcula cineva domanda pt 98500 ron incepand cu anul 2015_
POt cere aceasta suma pe asigurarea avocatului care a facut o gresala. De fiecare data imi spunea ca dosarul nu se va prescrie si ca voi primi dobanda....
Va multumesc
Răspunde
 13-12-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
La urmatoarea adresa gasiti un program de calculare a dobanzii.
https://www.avocatura.com/dobanda-legala.php

Si, da, au si avocatii asigurare de raspundere profesionala.
Daca sunt intrunite conditiile legale, asiguratorul achita despagubirea, ca in orice alt domeniu.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 13-12-2021

Va multumesc,
Cu toate astea mai am 2 intrebari,
care dintre cele 3 tipuri de dobanda se va calcula
Dobanda legala remuneratorie
Dobanda legala penalizatoare standard sau
Dobanda legala penalizatoare pentru
raporturi intre profesionisti

Unde trebuie sa ma adresez pentru a acere despagubire delaasigurator_Avocatul cu care aminceput procesul la judecatorie s+a pensionat(radiat) iar apoi am ajuns cu dosarul la tribunal cu unalt avocat care nu are ce face.
Răspunde
 13-12-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Penalizatoare standard, daca dvs.nu sunteti PFA, II, profesie liberala ori firma

OG 13/2011

Art. 1 - (1) Părţile sunt libere să stabilească, în convenţii, rata dobânzii atât pentru restituirea unui împrumut al unei sume de bani, cât şi pentru întârzierea la plata unei obligaţii băneşti.

(2) Dobânda datorată de debitorul obligaţiei de a da o sumă de bani la un anumit termen, calculată pentru perioada anterioară împlinirii termenului scadenţei obligaţiei, este denumită dobândă remuneratorie.

(3) Dobânda datorată de debitorul obligaţiei băneşti pentru neîndeplinirea obligaţiei respective la scadenţă este denumită dobândă penalizatoare.

...

Art. 2 - În cazul în care, potrivit dispoziţiilor legale sau prevederilor contractuale, obligaţia este purtătoare de dobânzi remuneratorii şi/sau penalizatoare, după caz, şi în absenţa stipulaţiei exprese a nivelului acestora de către părţi, se va plăti dobânda legală aferentă fiecăreia dintre acestea.

Art. 3 - (1) Rata dobânzii legale remuneratorii se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, care este rata dobânzii de politică monetară stabilită prin hotărâre a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României.

(2) Rata dobânzii legale penalizatoare se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă plus 4 puncte procentuale.

(21) În raporturile dintre profesionişti*) şi între aceştia şi autorităţile contractante, dobânda legală penalizatoare se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă plus 8 puncte procentuale.

*) Termenul "profesionist" semnifică orice persoană fizică sau juridică care exploatează o întreprindere cu scop lucrativ. (a se vedea art. 22 din L. nr. 72/2013)

Pentru obtinerea despagubirii, trebuie sa formulati actiune impotriva persoanei care v-a prejudiciat si impotriva asiguratorului.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.