Forum avocaţi > Civil

Renuntare la mostenire

23-03-2015
Vizitator
Buna ziua.Problema mea este urmatoarea:tatal meu a decedat in anul1998.Mama ,eu si fratele meu nu am dezbatut succesiunea dupa moartea tatalui.Nu avem certificate de mostenitori.
In anul 2011, mama a vandut o bucata de teren cu chitanta de mana pentru care a primit si pretul intreg.
Cumparatorul a cerut prin instanta sa se pronunte o hotarare care sa tina loc de act authentic de vanzare- cumparare.Eu nu am fost de accord cu vanzarea si I s-a respins cererea. Solutia definitive a instantei a fost urmatoarea: asumarea obligatiei de a instraina un anumit teren s-a realizat sub conditia rezolutorie a dobandirii de catre promitenta vanzatoare a acestui teren ca efect al partajului. Am facut partajul pe o parte a proprietatilor ramase de la tatal nostru si terenul mi-a fost atribuit mie.
Mama a decedat in iulie 2014 si acum cumparatorul trebuie sa-si recupereze banii de la mine side la fratele meu.
Intrebarea este urmatoarea:putem sa renuntam la mostenirea din partea mamei si sa ramanem cu bunurile de la tata? Mentionez ca exista si un accord de mediere intre mama si comparator in care acesta este de acord ca in locul banilor sa ia patrimea mamei din mostenirea de la tata.
Va multumesc.
Răspunde
 23-03-2015
Iasi
0744508969
avocat.luciadinu@yahoo.com
Facebook
Buna ziua,

Sigur ca puteti sa renuntati la mostenirea mamei astfel incat sa nu fiti obligati la suportarea pasivului.
In atare conditii, mostenirea va deveni vacanta iar cumparatorul sub conditie rezolutorie isi va putea recupera suma de bani platita de la comuna, orasul sau municipiul care va intra in stapanirea de fapt a bunurilor mostenite (in masura in care exista).

Art. 1.139. Cod civil
(1) Comuna, orasul sau, dupa caz, municipiul intra in stapanirea de fapt a mostenirii de indata ce toti succesibilii cunoscuti au renuntat la mostenire ori, la implinirea termenului prevazut la art. 1.137, daca niciun mostenitor nu este cunoscut. Mostenirea se dobandeste retroactiv de la data deschiderii sale.
(2) Comuna, orasul sau, dupa caz, municipiul suporta pasivul mostenirii vacante numai in limita valorii bunurilor din patrimoniul succesoral.

Cat priveste acel acord de mediere sau promisiune de dare in plata a cotei succesorale, trebuie sa se cunoasca exact ce bunuri constituie aceasta cota sau care au fost atribuite mamei prin hotararea de partaj.

Avocat Lucia Dinu
Iasi, Splai Bahlui nr. 24, bl. C-1. sc. D, parter, jud. Iasi
Tel/fax: 0232/261.986
Mobil: 0744/50.89.69
e-mail: avocat.luciadinu@yahoo.com
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.