Forum avocaţi > Divort

Recunoașterea înscrisurilor și hotărârilor străine

15-11-2019
Vizitator
Bună ziua! Am trimis Tribunalului Teleorman copii după decizia de divorț din Canada.
Tribunalul a judecat cauza și a dat termen de apel de 30 de zile. Întrucât nici eu, în calitate de intimat și nici fosta soție reprezentată de avocat, nu am folosit calea de atac în termenul prevăzut, aștept o hotărâre definitivă și irevocabilă!
Întrebarea mea este următoarea: instanța română poate da o hotărîre definitivă sau e nevoie să solicit aceasta? Mulțumesc pentru înțelegere!
Răspunde
 15-11-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Cf art 634 pct 3 NCPC, Hotararile devin definitive si daca sunt date în primă instanta si nu au fost atacate cu apel.
Aceasta este regula, (deci, partea nu trebuie sa ceara sa se pronunte o sentinta definitiva, ci sa se pronunte o sentinta).

Iar, in sistemul noului Cod de procedură civilă nu mai există hotărâri irevocabile, ci doar hotărâri definitive.

Legea 76/2012 de punere in aplicare a NCPC
Art. 8 - De la data intrării în vigoare a Codului de procedură civilă, referirile din cuprinsul actelor normative la hotărârea judecătorească "definitivă şi irevocabilă" sau, după caz, "irevocabilă" se vor înţelege ca fiind făcute la hotărârea judecătorească "definitivă".

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 15-11-2019
Vizitator
Sărut-mâna doamna Starjil! Mulțumesc pentru răspuns!Cu permisiunea dvs. am să dau un copy-paste și să transmit asta la Consulatul român de la Montreal.Pentru a reînnoi pașaportul. Dumnealor în cer o horărâre,,definitivă,, pentru ca statutul meu civil să fie schimbat în Romania! Mii de mulțumiri!
Răspunde
 15-11-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Consulatul va cere o dovada ca acea sentinta nu a fost apelata. Dvs. o stiti, insa ei nu pot sa va creada pe cuvant.
Fata de terti, trebuie sa prezentati un exemplar al hotararii care sa poarte o stampila cu mentiunea ca ea este definitiva.
Este o procedura suplimentara.
Trebuie sa trimiteti o cerere catre instanta prin care sa cereti sa va elibereze copie dupa sentinta cu mentiunea ca este definitiva. Anexati copie dupa sentinta si taxa de timbru.
Se achita o taxa de timbru de 5 lei/exemplar.
Va recomand sa cereti mai multe exemplare, 2 sau 3.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 15-11-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Judecătoria .....
Dosar nr. ……………/..../…………..

DOMNULE PREŞEDINTE,

Subsemnatul ……………………………………, parte în dosarul nr. …………………………….., vă rog să-mi aprobaţi legalizarea a ……. copii de pe:
- sentinţa civilă nr. ……………………….;

cu menţiunea DEFINITIVĂ.

Depun alăturat taxa judiciară de timbru in valoare de 5 lei/exemplar.

Data Semnătura ……………….
………………………

Domnului Preşedinte al Judecătoriei ......

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.