Ghita Daniela a scris pe 03-01-2020: Buna ziua! Fostul soț imi impune coplata a unor bunuri de care beneficiază doar el in urma divorțului, motivand ca el a fost cel care a plătit tot in timpul căsniciei noastre. In acest timp, eu am crescut si îngrijit copiii in lipsa lui, răspunzând dorinței sale. Perioada de crestere a copiilor, poate fi calculată ca aport in timpul căsniciei? jurisprudenta In legatura cu contributia sotiei la comunitatea de bunuri, prin munca depusa in gospodarie, precum si aceea de crestere si ingrijire a copilului rezultat din casatoria sotilor, aceasta constituie o componenta a contributiei unuia dintre soti la comunitatea de bunuri, care echivaleaza cu salariul celuilalt sot. Astfel, dupa plecarea apelantului la munca in strainatate, sotia sa a fost nevoita să se ocupe singură de gospodărie si de cresterea si ingrijirea copilului, ceea ce implică un efort suplimentar. Asa cum am aratat anterior, dacă un soț contribuie numai cu o parte din veniturile sale din muncă la dobândirea bunurilor comune, cota lui în aceste bunuri se determină potrivit acestei contribuții, fără a se considera că cealaltă parte a veniturilor din muncă, cheltuită în scopuri personale, se include în masa bunurilor comune. Aceasta imprejurare este de natură, în opinia Tribunalului, să determine o participare egală a părților la dobândirea bunurilor, așa cum a reținut prima instanță, care, in stabilirea cotei de contributie a fiecarui sot la dobandirea bunurilor comune, a avut in vedere aceste aspecte, redate mai sus, referitoare la aportul pe care l-a avut intimata prin muncă în gospodărie și creșterea copilului, modalitatea în care sotii au înțeles să susțină sarcinile căsătoriei, în speță prin afectarea veniturilor comune unor interese personale sau profesionale.” (Tribunalul Buzau, Decizia civila nr. 599/2014, www.rolii.ro) |
Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). |
|
|