|
23-06-2020 |
 | Razvan Vizitator |
| Buna ziua, am urmatoarea situatie: - in 2010 am inceput o relatie de concubinaj - in 2013 am luat un imobil, exclusiv pe numele meu, prin credit Prima Casa, pe durata de 20 ani - 2013 - 2015 - s-a mobilat apartamentul si utilat cu cele necesare, cu banii concubinei, eu platind rata si utilitatile - februarie 2016 - am luat o masina, din banii mei personali, bineinteles inmatriculata pe numele meu - octombrie 2016 - am facut cununia civila - mai 2019 - am parasit domiciliul din cauza certurilor si divergentelor ce au aparut intre noi - 2020 - depunere divort Divortul l-am depus eu, la momentul acela sotia nefiind de acord. Apoi, dupa primirea instiintarii, a depus si ea intampinare + cerere reconventionala, prin care cere partajul si o suma exagerata de bani, care cica ar reprezentand contravaloarea aportului ei la achizitia casei, mobilei si masinii. Pana la un punct, nimic de comentat, dar: ● In cerere sustine ca toate bunurile sunt comune si trebuie partajate (masina, casa si mobila) ● Pentru partaj, a facut un inventar cu toate bunurile din casa, luate in perioada concubinajului, lucruri carora le-a trecut de cel putin dublu cat am dat pe ele (spre exemplu, nu poti sa spui ca ai dat pe un cuptor cu microunde 1000 lei) ● Solicita drept de retentie asupra apartamentului (!!!!!) pana la plata sumei cerute de ea Specific ca nu imi da accesul in imobil sa imi iau lucrurile personale, mi-a sustras toate actele casei (contract VC, contractul cu banca, documentatia cadastrala, extrasul CF, etc...) 1. Pot face plangere penala pentru sustragerea si sechestrarea actelor personale, in care sa specific si tulburarea de posesie (ocuparea in intregime sau in parte, fara drept, a unui imobil aflat in posesia altuia) ?? 2. Pot sa ii fac evacuare, atata timp cat divortul este pe fond (nu am avut inca primul termen) si ea are buletinul pe adresa respectiva? 3. Pot sista/rezilia contractele de utilitati (gaze, lumina, cablu)?? Numele ei nu apare pe nicaieri, pe nicio chitanta, factura, si cu atat mai putin pe vreun contract, exceptie fiind certificatul de casatorie, logic :). Amandoi am lucrat mereu, avand venituri aproximativ egale, cu foarte mici diferente. Sunt de acord sa ii platesc o anumita sulta, dar sa fie una corecta, respectiv din momentul casatoriei si pana cand am parasit domiciliul conjugal. Nu ma intereseaza mobila, sa lase casa goala, asa cum am luat-o. Eu chiar nu inteleg de ce pretinde ca toate bunurile sunt comune, si nu pricep tupeul asta nesimtit de a nu-mi permite accesul in propria mea casa! Oare avocatul ei chiar nu i-a explicat chestiile astea si pretentiile reale pe care le poate pretinde in situatia asta? Va multumesc pentru timpul acordat citirii mesajului. Astept cu mare interes raspunsuri la intrebarile de mai sus. O zi buna! | |
|
|
|
23-06-2020 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Formulez doar cateva idei, in mare, ptr. ca va recomand sincer sa va angajati un avocat specializat in divorturi din zona dvs. Pe viitor, daca veti mai incheia o casatorie, sa stiti ca si in tara noastra exista si alte regimuri matrimoniale, care pot fi alese inainte de casatorie, nu doar cel al comunitatii comuniste de bunuri. Toate ratele achitate la casa dvs. proprietate personala, dupa incheierea casatoriei, dau dreptul sotiei la o creanta de 1/2 din fiecare rata achitata la banca, ptr. ca salariul este bun comun, iar rata la casa este considerata cheltuiala a casatoriei. Deci, chiar daca ziceti ca ati platit cu banii dvs, daca ei nu proveneau (si nu puteti face dovada) din castiguri/vanzari anterioare casatoriei ori mosteniri/donatii obtinute chiar si in timpul casatoriei, ci din salarii contemporane casatoriei, se cheama ca ati achitat rata impreuna si sotia are dreptul sa-i inapoiati banii. (c/v reprezentand 1/2 din fiecare rata). Dupa despartirea in fapt din mai 2019, nu-i mai datorati nimic ptr ca e evident ca ati platit singur. In ceea ce priveste mobilierul si cu ce ati mai utilat casa in intervalul 2013 - 2015, daca face dovada ca ea le-a cumparat, sunt ale ei. Dar de vreme ce a facut inventar si crede ca le doriti, nu are acte. Deci, dvs. decideti daca i le lasati ori vreti parte din ele (daca vreti sa faceti dovada ca ati contribuit si dvs. la ele si sunteti indreptatit la 1/2 din bunuri). Ceea ce s-a cumparat in casa de la cununie pana la plecarea dvs, sunt bunuri comune, ce intra la partaj. Pentru ratele la casa achitate de la achizitionare pana la cununie, nu-i datorati nimic (decat daca ea face cumva dovada ca a contribuit cu bani , insa nu oricum, ci cu intentia de a-i da imprumut (nu cadou ori dar manual de bani). Chiar daca are hartii, datoria este prescrisa (3 ani) si o puteti invoca. Masina e a dvs. "Specific ca nu imi da accesul in imobil sa imi iau lucrurile personale", Aveti tot dreptul sa va intoarceti in casa, ptr ca dvs. sunteti proprietarul ei. Deci, cu tupeu, va intoarceti acasa si va instalati acolo. Presupun ca in cartea de identitate mai aveti acel domiciliul. Mai divorteaza si altii si stau impreuna, unii chiar si dupa divort. Daca nu va permite accesul, sunati la 112. In nici intr-un caz, nu ridicati tonul, nu va certati, nu strigati, nu o violentati. Trebuie sa intelegeti ca sunteti in razboi, psihologic si nu numai. Insa apartamentul dvs. este si locuinta a familiei, cf. definitiei date de C civ. Deci, nu o puteti evacua, pentru ca inca are titlu legal sa ocupe acea locuinta. "Art. 321 - Noţiune (1) Locuinţa familiei este locuinţa comună a soţilor sau, în lipsă, locuinţa soţului la care se află copiii. (2) Oricare dintre soţi poate cere notarea în cartea funciară, în condiţiile legii, a unui imobil ca locuinţă a familiei, chiar dacă nu este proprietarul imobilului. Art. 322 - Regimul unor acte juridice (1) Fără consimţământul scris al celuilalt soţ, niciunul dintre soţi, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuinţei familiei şi nici nu poate încheia acte prin care ar fi afectată folosinţa acesteia. (2) De asemenea, un soţ nu poate deplasa din locuinţă bunurile ce mobilează sau decorează locuinţa familiei şi nu poate dispune de acestea fără consimţământul scris al celuilalt soţ. (3) În cazul în care consimţământul este refuzat fără un motiv legitim, celălalt soţ poate să sesizeze instanţa de tutelă, pentru ca aceasta să autorizeze încheierea actului. (4) Soţul care nu şi-a dat consimţământul la încheierea actului poate cere anularea lui în termen de un an de la data la care a luat cunoştinţă despre acesta, dar nu mai târziu de un an de la data încetării regimului matrimonial. (5) În lipsa notării locuinţei familiei în cartea funciară, soţul care nu şi-a dat consimţământul nu poate cere anularea actului, ci numai daune-interese de la celălalt soţ, cu excepţia cazului în care terţul dobânditor a cunoscut, pe altă cale, calitatea de locuinţă a familiei. (6) Dispoziţiile alin. (5) se aplică în mod corespunzător actelor încheiate cu încălcarea prevederilor alin. (2)." Si nu, nu puteti face plangere pentru 256 CP, ptr. ca tulburarea de posesie - conform noului cod penal - se savarseste NUMAI cu violenta si amenintare. NU mai exista tulburarea non violenta (remediul pastrat in prezent este doar civil, actiunea posesorie). In plus, dupa cum v-am spus, nu a ocupat imobilul fara drept ori titlu. Pentru faptul ca "mi-a sustras toate actele casei (contract VC, contractul cu banca, documentatia cadastrala, extrasul CF, etc...)" sunteti insa indreptatit sa depuneti plangere penala pentru infractiunea de furt ptr. ca toate sunt actele dvs. personale, nu ale casniciei. Si nu, nu puteti rezilia contractele de utilitati, ptr. ca e locuinta familiei. Pastrati insa toate chitantele. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
23-06-2020 |
 | Razvan Vizitator |
| In primul rand, va multumesc pentru clarificari si raspunsuri. Am deja avocat, dar niste informatii in plus nu strica niciodata. Pe viitor, in caz de o alta casatorie, o sa stiu cum sa abordez situatia. Referitor la ratele de dupa casatorie, este foarte clara situatia, nu am ce comenta. Dovada ca inscrisuri pentru mobilier nu are, doar interogatoriul meu, unde nu am cum sa neg acest lucru, si nici motiv, doar ca a umflat in mod exorbitant valoarea acestora, solutia mea fiind urmatoarea: sa-si ia absolut tot din imobil, si valoarea sa o scada din sulta mea catre ea, sa vedem daca ii convine asa, la ce "preturi" a pus pe fiecare obiect... La urma urmei, asta e problema in fond: partajarea bunurilor dinaintea casatoriei, la care ea a participat majoritar. Am incercat de multe ori sa ii explic cum sta treaba, dar s-a incapatanat sa inteleaga. Bineinteles ca am domiciliul tot acolo, dar daca nu ma lasa sa intru, nu cred ca pot suna la 112, acesta fiind numar exclusiv de urgente, ci ma pot adresa unei sectii de politie, nu? Nu e cazul sa ma cert, cu atat mai mult sa ridic tonul sau sa devin violent. Din contra, ea are un temperament foarte vulcanic si destul de agresiv. Desi am bagat divortul, si ea nu a modificat in CF ca fiind locuinta familiei, nu o pot evacua? Nu stiu ce sa zic, parerea mea ar fi alta: pot invoca lipsa titlului de proprietate. In cazul utilitatilor, ele sunt contractate cu mult timp inaintea casatoriei, asa ca...?? Nu stiu la cat m-ar ajuta chitantele fizice, atata timp cat se poate obtine de la orice furnizor un extras al platilor efectuate. A, si sa nu uit: de ce baga in masa partajabila masina si bunurile achizitionate inainte de casatorie, care este logica? Trebuie sa plateasca taxa de timbru de 3% din valoarea lor sau cum? O sa trebuiasca sa platesc si eu ceva? Eu nu prea inteleg cu acest partaj, care de fapt nu e partaj, ca de fapt nu avem bunuri comune, doar sa ii platesc eu 1/2 din ratele de dupa casatorie si atat, sa-si ia mobila si "la revedere!". In speranta unor clarificari la cele de mai sus, inca o data va multumesc! | |
|
|
|
25-06-2020 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| In primul rand trebuie solutionata actiunea de divort, iar ulterior promovata actiunea de partaj. Masa partajabila este compusa din totalitatea bunurilor dobandite de soti in timpul casatoriei, iar din cele relatate reiese faptul ca nu ati achizitionat bunurile in timpul casatoriei, astfel ca acestea sunt bunuri proprii ale dvs. De asemenea, puteti formula o plangere penala impotriva sotiei, pentru savarsirea infractiunilor de furt si tulburare de posesie. Daca doriti, puteti solicita evacuarea acesteia din imobilul pe care il detineti, printr-o actiune separata in instanta. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
26-06-2020 |
 | Razvan Vizitator |
| |
|
|
26-06-2020 |
 | Razvan Vizitator |
| Ideea este urmatoarea: cele 2 raspunsuri se bat cap in cap exact la ce ma interesa cel mai tare: tulburarea de posesie si evacuarea. Deci, cum sa procedez??? In caz de merg pe varianta cu evacuarea, aceasta unde trebuie depusa si ce chestii implica? Actul de proprietate cu ce poate fi inlocuit, se poate cu chitanta de impozit, unde apar pe ROL? Pentru bunurile care vrea sotia sa le partajeze, desi sunt bunuri proprii asa cum am specificat in posturile de mai sus, ea plateste taxa de timbru de 3% si apoi voi fi obligat sa platesc si eu jumatate din taxa? | |
|
|
|
26-06-2020 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Daca nu exista notarea in CF a imobilului drept locuinta de familie, puteti solicita evacuarea sotiei printr-o actiune introdusa la instanta pe a carei raza teritoriala se afla imobilul. Va trebui sa o notificati in prealabil, deoarece este posibil sa elibereze imobilul, fara a se mai ajunge in instanta. Referitor la partaj, fosta sotie poate solicita ceea ce doreste in actiunea de chemare in judecata, urmand a achita o taxa judiciara de timbru, insa dvs veti face dovada ca bunurile solicitate sunt bunuri proprii, care nu pot fi incluse in masa partajabila, fiind achitate integral doar de dvs, inainte de incheierea casatoriei. Dupa ce i se va respinge actiunea, nu veti fi obligat la plata cheltuielilor de judecata, in schimb, dvs aveti posibilitatea legala sa solicitati obligarea reclamantei la plata cheltuielilor de judecata pe care le-ati efectuat cu ocazia judecarii actiunii avand ca obiect partajul. In ceea ce priveste tulburarea de posesie, puteti formula plangere in functie de situatia de fapt, infractiunea fiind reglementata de art. 256 NCP: "(1) Ocuparea, în întregime sau în parte, fără drept, prin violenţă sau ameninţare ori prin desfiinţarea sau strămutarea semnelor de hotar, a unui imobil aflat în posesia altuia se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. (2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate." | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
26-06-2020 |
 | Razvan Vizitator |
| |
|
|
26-06-2020 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Imi permit sa-mi mentin punctele de vedere formulate anterior. Referitor la tulburarea de posesie: Articolul de lege v-a fost indicat de colega mea. Insa, daca verificati chiar si dvs. definitia (descrierea) data de lege infractiunii, scrie clar care sunt elementele materiale ale infractiunii (cand fapta e tipica): - ocuparea trebuie sa sa faca fara drept, adica afara titlu ori prin mijloace nelegale - si prin violenta si amenintare (infractiunea de la 256 absoarbe loviri si alte violente 193 CP si amenintare 206) - si este o infractiune care apara posesia (nu neaparat proprietatea) In cazurile in care situatia imobilului este incerta (va face obiectul unui partaj) fapta nu este tipica. Daca persoana cand a ocupat imobilul a avut titlu si doar refuza sa-l paraseasca, fapta nu e tipica. Daca a intrat legal in imobil ( ca sotie a dvs) fapta nu e tipica. Daca nu exista violenta si amenintare, fapta nu e tipica. Deci, consider ca nu aveti justificare pentru depunerea unei astfel de plangeri penale. Dvs. procedati insa cum considerati de cuviinta. In ceea ce priveste formularea unei actiuni in evacuare, persoana in cauza este in continuare sotia dvs, iar dreptul de a ocupa imobilul nu a incetat. Ati luat-o in spatiu pentru ca avea calitatea de sotie, calitate pe care nu a pierdut-o inca. Potrivit art. 309 alin. (2) C. civ., soții au obligația de a locui împreună. Sotia a ramas unde ati pus-o. Dvs. ati plecat, chiar daca e imobilul proprietatea dvs. Ca principiu juridic, locuința comună a soților este aceea unde aceștia locuiesc în mod constant, adică locuința pe care aceștia o aleg de comun acord. Cand v-ati casatorit, asta ati facut. Art 321 C civ defineste calitatea de locuinta a familiei "locuinţa comună a soţilor ", care poate sau nu fi mentionata in CF, producand anumite efecte in functie de situatie. Faptul ca nu e inscrisa in CF nu inseamna, din punctul meu de vedeere, ca o puteti evacua cand doriti dvs. si inainte de divort, chiar daca sunteti e bun propriu. Prevederi 321 privesc locuința familiei din dublă perspectivă: aceea a imobilului de locuit și aceea a vieții de familie. Legea spune care sunt consecintele cand locuinta familiei e inscrisa in CF. Consecința declarării imobilului drept locuință a familiei este aceea că soțul care nu este proprietar se poate opune actelor de dispoziție asupra imobilului, chiar dacă acesta este proprietatea exclusivă a celuilalt soț. În această situație soțul proprietar nu poate dispune de drepturile sale asupra imobilului fără consimțământul celuilalt soț, în caz de: vânzare, ipotecă, gaj, uzufruct, renunțare la un drept, închiriere etc Deci, din punctul meu de vedere, evacuarea o veti cere printr-un capat de cerere in actiunea de divort, nu inainte. Evacuarea in astfel de cazuri se analizează preponderent prin prisma relaţiilor de familie, daca se constata ca temei al evacuării necesitatea protejării dreptului la viaţă şi sănătate al reclamantului, adica al dvs. Ori dvs. in acest moment nu sunteti in pericol de moarte. Daca paraseste imobilul in mod voluntar inainte de pronuntarea divortului este altceva. Dvs. procedati cum considerati de cuviinta. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
26-06-2020 |
 | Razvan Vizitator |
| Super explicatiile, la subiect si foarte concise! O seara buna si weekend placut! | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |