|
18-08-2020 |
 | Lilianmarius
|
| Bună ziua! Soția mea împreună cu care am un copil minor de 2 ani și 10 luni vrea sa divorțam din cauza neînțelegerilor apărute în ultimul timp în mariajul nostru. Am căzut de acord inițial sa divorțam de comun acord la un motar cu întocmirea de comun acord a unui plan parental pentru stabilirea programului de vizite, domiciliul minorului etc. După ce a discutat cu avocat ei, a zis ca nu mai e de acord sa divorțam la notar deoarece i s-a zis ca în eventualitatea în care unul dintre noi în viitor ar încalcă acel plan parental stabilit de comun acord, este nevoie de plângere penala și drumuri prin instanta pentru ca restabili ordinea de fapt. Întrebarea mea este exista vreo diferență între un act de divort încheiat la notar și o decizie judecătorească de încuviințare a divorțului de comun acord din punct de vedere al executării rapide în eventualitatea în care acel plan parental ar fi incalcat de una dintre părți? Mulțumesc mult! | |
|
|
|
18-08-2020 |
 | Lilianmarius
|
| Ca o completare, din ce am citit, începând cu 2017 actul de divort încheiat la notar are un caracter executoriu și în ceea ce privește reglementările legate de planul parental. AR fi ceva diferit în cazul asta fata de decizia unui judecător data în cazul unui divort cu acordul părților? | |
|
|
|
18-08-2020 |
| E același lucru, se poate pune în executare și acordul parental făcut la notar. Aveți însă grijă ca acordul să nu fie extrem de detaliat, deoarece este mai greu să fie modificat în viitor. Raportați-vă doar la situația actuală și la ce puteți previziona pentru viitor. Mai trebuie spus că în cazul divorțului la notar, părțile trebuie să se prezinte după 30 de zile la notarul la care au depus cererea pentru a definitiva divorțul, iar în cazul în care unul dintre soți se răzgândește și nu semnează (sau nu se prezintă la data stabilită) nu mai poate avea loc divorțul. | Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență). 0721.39.39.39. Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro | |
|
|
|
|
18-08-2020 |
 | Lilianmarius
|
| Mulțumesc mult pentru răspuns! O singura nelămurire mai am: în cazul în care se presupune prin absurd ca unul din noi ar încalca o prevedere din acord (spre exemplu tatăl nu returnează copilul la orele convenite în acord la domiciliul mamei după perioada în care copilul a fost la domiciliul lui) pașii procedurii de executare rapida sunt aceeași în ambele situații (divort la tribunal vs divort la notar) și dacă da, de unde apare temerea soției referitoare la posibilitatea de a cere și executa o astfel de procedura rapidă pentru a își recupera copilul, care ar putea sa fie mult mai îndelungată și mai complicată în cazul divorțului la notar, asa cum ea susține? Sunt executori judecatoresti/organe de ordine(politie)/autoritate tutelara(protecția copilului) care ar reacționa diferit în cazul unei plângeri de genul asta dacă divorțul s-a încheiat la notar comparativ cu cazul în care s-ar fi încheiat la tribunal? Legea și prevederile ei nu sunt aceleași în ambele cazuri? Sau sunt doar niște interese "obscure" sau necunoașterea legii din partea avocatului soției care își sfătuiește clienta sa meargă in instanta chiar și când ambii ne dorim un divorț cât mai rapid și cu acordul părților și deasemenea când ambii ne dorim sa contribuim efectiv și constant la creșterea copilului nostru în ciuda divorțului agreat de ambele părți? Mulțumesc mult încă o data! | |
|
|
|
18-08-2020 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Acordul notarial are valoare executorie, insa spre exemplu daca parintele nerezident nu achita pensia de intretinere datorata minorului, nu poate fi tras la raspundere penala pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie. De asemenea, pot aparea probleme si cu privire la nerespectarea programului de vizita, tot din punct de vedere al sanctiunilor penale ce se pot aplica, motiv pentru care, chiar daca divortul in instanta dureaza mai mult, o eventuala incalcare ulterioara a hotararii judecatoresti atrage sanctiuni penale. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
18-08-2020 |
 | Lilianmarius
|
| Nelinistea punctuala a soției nu se referă la situația în care eu, soțul, nu aș mai plăti pensia alimentara stabilita de comun acord, singura ei teama este ca o data cu trecerea timpului sar putea întâmpla ca eu sau chiar ea sa nu respectam într-un mod sau altul programul de vizite și de timp petrecut la domiciliul fiecăruia dintre noi cu minorul, și ea susține ca i s-a comunicat ca în caz ca noi nu am rezolva între noi punctual situatia ipotetica, ea sau chiar eu în caz ca ea ar încalca acest program ar trebui sa pierdem timp prin instance cu plângeri și termene pentru ca copilul sa revină la domiciliul persoanei îndreptățite conform planului parental. Și asta în condițiile divorțului de comun acord la notar. Avocatul ei probabil i-a comunicat ca dacă am divorța în instanță ea și-ar recupera de urgență copilul prin intervenția organelor abilitate lucru care nu s-ar întâmpla în cazul divorțului la notar. Are sau nu are dreptate punctul la aceasta situație concreta prezentată? Mulțumesc! | |
|
|
|
18-08-2020 |
 | Lilianmarius
|
| Nu cred ca vrea nimeni, nici eu, nici ea, ca în cazul în care am ajunge într-o astfel de situație sa se ajungă la sancțiuni penale (eventual pușcărie) pentru unul sau celalalt și de aceea sa își dorească sa divorțeze de comun acord doar prin instanță. Nu e vorba de pedepsirea celuilalt ci dacă un tip de divort sau altul atrage după sine rapiditatea mai mare în rezolvarea unei astfel de situații ipotetice dar nu imposibile, din partea autorităților îndreptățite (politie, protecția copilului, executor, etc.). | |
|
|
|
18-08-2020 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Prin Legea de aprobare a O.U.G. nr. 1/2016, denumirea Secțiunii a 2-a a Capitolului IV, Titlul III, Cartea a V-a din C.pr.civ. s-a modificat în sensul că aceasta este: ”Executarea hotărârilor judecătorești și a altor titluri executorii referitoare la minori”. Modificarea denumirii a vizat completarea acesteia și cu categoria altor titluri executorii privitoare la minori în afara hotărârilor judecătorești, fiind corelată și cu modificările aduse prin aceeași lege art. 100 din Legea nr. 36/1995, a notarilor publici, prin care s-a recunoscut în mod explicit caracter de titlu executoriu acordului parental încheiat prin înscris autentificat cu ocazia divorțului sau ulterior acestui moment. Deci, nu exista nicio diferenta intre hot.jud. si acordul parental notarial din punctul de vedere al executarii silite. Cod procedura civila Secţiunea a 2-a Executarea hotărârilor judecătoreşti şi a altor titluri executorii referitoare la minori Art. 910 - Domeniu de aplicare (1) Dispoziţiile prezentului capitol sunt aplicabile şi în cazul măsurilor privitoare la minori prevăzute într-un titlu executoriu, cum sunt stabilirea locuinţei minorului, darea în plasament, înapoierea minorului de către persoana care îl ţine fără drept, exercitarea dreptului de a avea legături personale cu minorul, precum şi alte măsuri prevăzute de lege. (2) În aceste cazuri, executorul judecătoresc va trimite părintelui sau persoanei la care se află minorul încheierea de încuviinţare a executării împreună cu o somaţie în care îi va comunica acesteia data la care să se prezinte împreună cu minorul la sediul său ori în alt loc stabilit de executor, în vederea preluării acestuia de către creditor, sau, după caz, îi va pune în vedere să permită celuilalt părinte să îşi exercite dreptul de a avea legături personale cu minorul, potrivit programului stabilit în titlul executoriu. (3) Dacă debitorul nu se va conforma somaţiei executorului, acesta, la cererea creditorului, va sesiza instanţa de executare pentru a se face aplicarea prevederilor art. 906. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
19-08-2020 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Lilianmarius a scris pe 18-08-2020: Nelinistea punctuala a soției nu se referă la situația în care eu, soțul, nu aș mai plăti pensia alimentara stabilita de comun acord, singura ei teama este ca o data cu trecerea timpului sar putea întâmpla ca eu sau chiar ea sa nu respectam într-un mod sau altul programul de vizite și de timp petrecut la domiciliul fiecăruia dintre noi cu minorul, și ea susține ca i s-a comunicat ca în caz ca noi nu am rezolva între noi punctual situatia ipotetica, ea sau chiar eu în caz ca ea ar încalca acest program ar trebui sa pierdem timp prin instance cu plângeri și termene pentru ca copilul sa revină la domiciliul persoanei îndreptățite conform planului parental. Și asta în condițiile divorțului de comun acord la notar. Avocatul ei probabil i-a comunicat ca dacă am divorța în instanță ea și-ar recupera de urgență copilul prin intervenția organelor abilitate lucru care nu s-ar întâmpla în cazul divorțului la notar. Are sau nu are dreptate punctul la aceasta situație concreta prezentată? Mulțumesc! Acordul notarial reprezinta un titlu executoriu, astfel ca, in situatia in care unul dintre parinti nu respecta programul de vizita, celalalt parinte se poate adresa unui executor judecatoresc. Cu toate acestea, din punctul meu de vedere, nu este indicat sa se apeleze la executare silita cand vine vorba de minor, deoarece o astfel de procedura il poate afecta emotional. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |