Forum avocaţi > Divort

Divorț soț agresiv

22-08-2020

Bună! De 25 de ani sunt măritată cu un bărbat alcoolic și agresiv (atât verbal cât și fizic). Avem împreună un băiat de 20 de ani care studiază la o facultate din afara țării și recent am fost amenințați amândoi cu un cuțit (băiatul meu e în țară acum). Trăim această dramă de prea mult timp și vreau să divortez, dar eu sufăr de o boală autonomă, anume cancer mamar la ambii sâni. Sănătatea nu îmi permite să lucrez și până în prezent am trăit cu pensia de invaliditate a soțului (în urma unui accident la locul de muncă, are probleme la un picior și a pierdut un procent din creier). Pensia lui este asigurată de statul italian și suma pe care o primim lunar este influențată de studiile superioare ale fiului nostru și de faptul că suntem căsătoriți (când i s-a acordat suma eu eram încă sănătoasă), astfel că, în cazul unui divorț, nu știu cum va fi afectat venitul. Am înțeles că aș primi o parte din bani, ca urmare a bolii pe care o am. Se aplică și în cazul unui astfel de venit?

Mai am o întrebare legată de divorț în sine, mai exact, din culpa exclusivă a soțului, deoarece nu ar fi de acord să ne întâlnim în fața unui notar, drept urmare, va fi un proces de judecată. Am vreo posibilitate de a cere despăgubiri pentru daune morale și/sau fizice? Menționez că am fost amenințați de multe ori și eu am fost agresată fizic în nenumărate rânduri, atât când era în stare de ebrietate cât și lucid.

Legat de bunurile pe care le deținem împreună, toate proprietățile sunt pe numele băiatului, cu precizarea că îi revin doar în urma deceselor noastre. În acest caz, cum se va face partajul?

Mulțumesc anticipat!
Răspunde
 22-08-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
In primul rand, sfatul meu este sa formulati o plangere penala impotriva sotului pentru agresiunile fizice si pentru amenintarile la care sunteti supusa.

Ulterior puteti solicita emiterea unui ordin de protectie, cu evacuarea sotului agresiv din imobil, pentru o perioada determinata de timp.

Referitor la divort, va trebui sa solicitati desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a sotului, astfel ca puteti solicita obligarea acestuia la plata unor daune pentru prejudiciul moral cauzat.

Distinct de daunle morale, puteti solicita obligarea sotului la plata unei prestatii compensatorii, conform dispozitiilor art 390 NCC:

"(1) În cazul în care divorțul se pronunță din culpa exclusivă a soțului pârât, soțul reclamant poate beneficia de o prestație care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorțul l-ar determina în condițiile de viață ale celui care o solicită.

(2) Prestația compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puțin 20 de ani.

(3) Soțul care solicită prestația compensatorie nu poate cere de la fostul său soț și pensie de întreținere, în condițiile art. 389."

Ulterior desfacerii casatoriei, puteti promova actiunea de partaj, daca detineti bunuri achizitionate in timpul casatoriei.

Imobilul este proprietatea fiului, iar dvs si sotul aveti drept de uzufruct viager?

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 23-08-2020

Mulțumesc mult! Da, avem drept de uzufruct viager, tocmai de aceea, nu cunosc foarte bine ce se va întâmpla în cazul partajului, cum se va împărți imobilul.
Răspunde
 24-08-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Nu se va imparti imobilul, acesta este proprietarea fiului.

Masa partajabila este compusa din totalitatea bunurilor dobandite de soti in timpul casatoriei, iar cotele acestora se prezuma a fi egale, astfel ca veti imparti doar bunurile pe care le detineti in comun, cu sotul.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.