Forum avocaţi > Divort

Anchet asociala - divort la notar

07-01-2015
Vizitator
Buna ziua
Eu si sotul meu am despus actele pentru divort la notariat, am cazut de acord asupra tuturor aspectelor. Peste cateva zile va avea loc si ancheta sociala....este doar o formalitate avand in vedere conditiile? De ce au insistat sa fie de fata si copiii daca au sub 10 ani? Mentionez ca in acest moment locuim toti intr-un apartament pe care eu l-am inchiriat, dupa divort sotul urmand sa se mute.
Multumesc
Răspunde
 07-01-2015

Bucuresti
0723639378
av_gabrielagerber@hotmail.com
www.avocat-gerber.ro
Facebook
Este si nu este o formalitate, in sensul ca - daca conditiile locative sunt bune (curat, ingrijit, minim de confort) - atunci ancheta e un simplu act pe care legea il impune a se afla la dosarul de divort.

Daca insa se constata conditii de trai mizere, nu va mai fi un simplu act.

Consider ca nu trebuie sa va faceti nicio grija. Copii pot fi sau nu la adresa pt ca nu exista vreun temei legal pt a-i asculta daca sunt mai mici de 10 ani. In instanta, minorii peste 10 ani trebuie audiati obligatoriu, dar si cei sub aceasta varsta pot fi audiati daca instanta apreciaza a fi necesar.

Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti

Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 08-01-2015
Vizitator
Multumesc pentru raspuns. Doamna de la Aut. tutelara care m-a sunat sa-si anunte vizita a insistat ca minorii sa fie acasa...de asta sunt putin nedumerita, stiam ca nu-i nevoie daca au sub 10 ani. I-am spus ca au sub 10 ani iar raspunsul a fost ceva de genul: nu-i audiez, intreb doar de scoala, de gradinitita etc...." pai asta nu-i audiere? Ce poate sa insemne? De ce a insistat? Mentionez ca locuiesc impreuna cu sotul, avem o relatie foarte buna...probabil si dupa divort vom mai sta o perioada impreuna.....
Răspunde
 08-01-2015
Vizitator
Raspunsul doamnei de la autoritatea tutelara a fost foarte corect- doar notarul public sau instanta audiaza minorii, atunci cand au implinit 10 ani. Etapa realizarii raportului de ancheta sociala este cu totul altceva si minorii trebuie sa fie acasa, dar nu pentru a fi audiati. Cautati un model de raport de ancheta pe Google ca sa vedeti exact ce contine si la ce se refera.

Legea se refera doar la ascultare/audiere. Iata ce scrie in lege:

Art. 264 Noul Cod Civil

Ascultarea copilului

(1) În procedurile administrative sau judiciare care îl privesc, ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani este obligatorie. Cu toate acestea, poate fi ascultat şi copilul care nu a împlinit vârsta de 10 ani, dacă autoritatea competentă consideră că acest lucru este necesar pentru soluţionarea cauzei.
(2) Dreptul de a fi ascultat presupune posibilitatea copilului de a cere şi a primi orice informaţie, potrivit cu vârsta sa, de a-şi exprima opinia şi de a fi informat asupra consecinţelor pe care le poate avea aceasta, dacă este respectată, precum şi asupra consecinţelor oricărei decizii care îl priveşte.
(3) Orice copil poate cere să fie ascultat, potrivit prevederilor alin. (1) şi (2). Respingerea cererii de către autoritatea competentă trebuie motivată.
(4) Opiniile copilului ascultat vor fi luate în considerare în raport cu vârsta şi cu gradul său de maturitate.
(5) Dispoziţiile legale speciale privind consimţământul sau prezenţa copilului, în procedurile care îl privesc, precum şi prevederile referitoare la desemnarea de către instanţă a unui reprezentant în caz de conflict de interese rămân aplicabile.

Detalii: http://legeaz.net/noul-cod-civil/art-264-ascultarea-copilului-dispozitii-speciale-incetarea-persoanei-juridice
Răspunde
 09-01-2015

Bucuresti
0723537992
av.mcimpean@gmail.com
www.avocat-mc.ro
Facebook
Octavia a scris pe 08-01-2015:
Multumesc pentru raspuns. Doamna de la Aut. tutelara care m-a sunat sa-si anunte vizita a insistat ca minorii sa fie acasa...de asta sunt putin nedumerita, stiam ca nu-i nevoie daca au sub 10 ani. I-am spus ca au sub 10 ani iar raspunsul a fost ceva de genul: nu-i audiez, intreb doar de scoala, de gradinitita etc...." pai asta nu-i audiere? Ce poate sa insemne? De ce a insistat? Mentionez ca locuiesc impreuna cu sotul, avem o relatie foarte buna...probabil si dupa divort vom mai sta o perioada impreuna.....

nu am stat sa citesc cu atentie ce au scris celelalte doamne pt ca nu am timp...dar atata timp cat copii sunt luati la intrebari este o forma de audiere. chiar inainte de Craciun am avut audiere de minori in cadrul divortului, iar judecatoarea in camera de consilu le-a pus tot astfel de intrebari, despre scoala (ambii copii au peste 10 ani), atunci daca si doamna de la ancheta si judecatorul pun aceleasi intrebari cum nu se numeste tot audiere sau la doamna de la ancheta sociala se numeste numai "tragere de limba".
este firesc si cei de la Ancheta sociala, sa caute sa se edifice deoarece, prin rezolvarea situatiei pe cale amiabila, nu ajungeti la judecatoare si la audierea minorilor

CABINET DE AVOCATURĂ MYRA CÎMPEAN (Baroul Bucuresti)
SITE: www.avocat-mc.ro, TEL: 0723-537992
MAIL: av.mcimpean@gmail.com
Sfaturi juridice telefonice gratuite, consultatii juridice la cabinet numai contra cost!
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 09-01-2015

Bucuresti
0723639378
www.avocat-gerber.ro
Facebook
In mod sigur referentul doreste sa vada cum se comporta copii in locuinta, in prezenta parintilor.

Trebuie sa stiti ca aveti dreptul - in calitatea dvs de parinte - sa va opuneti a fi intrebati despre diverse aspecte minorii pt ca reprezentantii Autoritatii Tutelare nu au atributii in acest sens (doar judecatorul poate face acest lucru, asa cum v-am mentionat anterior).

Eventual cereti sa se consemneze punctul dvs de vedere in referatul de ancheta sociala.

Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 09-01-2015

Bucuresti
0723537992
av.mcimpean@gmail.com
www.avocat-mc.ro
Facebook
totodata trebuie sa va purtati cuvincios cu cei de la ancheta soc, sa nu-i invrajbiti...stiti cum este vorba aceea "fa-te frate cu necuratul pana treci puntea"

CABINET DE AVOCATURĂ MYRA CÎMPEAN (Baroul Bucuresti)
SITE: www.avocat-mc.ro, TEL: 0723-537992
MAIL: av.mcimpean@gmail.com
Sfaturi juridice telefonice gratuite, consultatii juridice la cabinet numai contra cost!
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 12-01-2015

Bucuresti
0723639378
www.avocat-gerber.ro
Facebook
Nu aveti de ce sa va purtati altfel decat firesc cu cei de la Autoritatea Tutelara. In referat nu vor putea mentionate date nereale si care oricum pot fi combatute cu probe.

In plus, referatul de ancheta sociala nu este o proba decisiva la dosarul cauzei.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.