Forum avocaţi > Divort

Divort cu minor si partaj

13-06-2015
Vizitator
Eu si sotul dorim sa divortam din cauza divergentelor, a certurilor tot mai dese care in mod clar afecteaza copilul(8 ani). Apartamentul in care locuim este al sotului, primit mostenire de la bunica lui. Eu stau in acest apartament de 13 ani, iar de 8 ani suntem casatoriti. Atmosfera este tot mai tensionata pentru ca tipa si ma jigneste si la un moment dat imi pierd calmul si fac la fel. Imi tot spune sa plec din casa ca este a lui. Veau sa plec la parintii mei, ca nu am altundeva unde sa locuiesc, dar nu vreau sa ma acuze ca am parasit domiciliul si nu vreau sa plec fara copil. Cand vom avea bani de divort, vom depune si actele. Mi-a spus ca imi va acorda custodia copilului. Nu am pretentia la jumatate din casa, dar nici nu pot sa cred ca plec de aici doar cu copilul si hainele de pe mine, avand in vedere ca am un venit stabil, sunt titulara in invatamant, iar el nu are un serviciu stabil si nici un venit care sa ne ajute sa traim decent. In plus, din salariul meu platesc o rata la banca pentru investitiile facute in acest apartament pentru a ne crea conditii minime pentru un trai...decent (scuzati repetitia).
Vreau sa imi spuneti ce se intampla daca plec cu copilul din casa inainte sa depunem actele de divort si sa ne judecam.
Răspunde
 13-06-2015
Vizitator
Custodia copilului nu se poate "acorda" de catre unul dintre parinti. Exercitarea autoritatii parintesti sau "custodia" presupune si obligatii ale parintelui, nu numai drepturi. Parintele poate fi doar decazut de catre instanta din drepturile parintesti in cazuri exceptionale (agresarea minorului, consum de droguri), insa parintele nu poate renunta el de buna-voie la custodie. Instanta va va acorda custodie comuna deoarece aceasta este practica daca nu va aflati in vreuna dintre situatiile prevazute de Codul Civil pentru decaderea din drepturile parintesti, ceea ce ati putea obtine oricum si la notariat mai ieftin si doar in 30 de zile- puteti stabiliti domiciliul de comun acord la dvs, dar autoritatea parinteasca se va exercita in comun ca si in instanta. Chiar si la partaj iesiti mult mai ieftin prin notar.

"Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului."

Detalii: http://legeaz.net/noul-cod-civil/art-508-conditii-decaderea-din-exercitiul-drepturilor-parintesti
Răspunde
 13-06-2015
Vizitator
Va multumesc pentru raspuns!
Răspunde
 13-06-2015
Vizitator
Ionescu Ioana a scris pe 13-06-2015:
Vreau sa imi spuneti ce se intampla daca plec cu copilul din casa inainte sa depunem actele de divort si sa ne judecam.

Nu va recomand sa faceti acest lucru pentru ca puteti fi acuzata de abandon de familie si, in anumite conditii, de rapire de minori.
Răspunde
 15-06-2015

Bucuresti
0723639378
av_gabrielagerber@hotmail.com
www.avocat-gerber.ro
Facebook
Parasiti doamna domiciliul conjugal ca nu plecati de bine. Acest fapt nu se constituie nici in infractiunea de abandon de familie, nici in cea de rapire. Eu inca nu am auzit de asa ceva intr-o situatie ca a dvs si am peste 13 ani de meserie. Nu are rost sa detaliem elementele constitutive ale celor 2 infractiuni, cert este ca - daca apreciati ca la acest moment - nu mai aveti resursele morale pentru a continua casatoria si ca mediul a devenit unul inadecvat cresterii copilului puteti parasi acest domiciliu.

Aveti grija sa probati prin martori, inscrisuri, inregistrari cele afirmate anterior, introduceti actiune de divort, de exercitare in comun a custodiei, de stabilire a locuintei la dvs. Printr-o ordonanta presedintiala solicitati si stabilirea provizorie a domiciliului la dvs pana la solutionare aacestui capat de cerere definitiv odata cu divortul.

Separat introduceti si actiune de pretentii pentru 1/2 din contravaloarea imbunatatirilor aduse imobilului, eventual partajarea creditului facut in timpul casatoriei.

Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti

Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-09-2015

Daniela a scris pe 13-06-2015:
Ionescu Ioana a scris pe 13-06-2015:

Nu va recomand sa faceti acest lucru pentru ca puteti fi acuzata de abandon de familie si, in anumite conditii, de rapire de minori.

Nu e vorba de abandon de familie in acest caz.

Puteti pleca cu copilul dar toti avocatii recomanda ca in scurt timp sa deschideti divortul.
Motivele pt fi variate...
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.