Forum avocaţi > Divort

Divort dupa 8 ani de concubinaj si doi ani de casatorie legala

27-07-2015
Vizitator
Buna ziua, sunt total nelamurita in ceea ce priveste procedura pe care ar trebui sa o urmez in cazul divortului. Pasii pe care i-am urmat pana aici au fost simpli si in doi; acum, reversul este si complicat si de una singura, asa ca as avea nevoie de putin ajutor. Intrebarile bineinteles sunt multe, dar am sa va povestesc putin despre ce este vorba:
Dupa 10 ani (8 ani fara si 2 cu acte) sotul meu m-a dat afara din casa in care locuiam (casa socrilor) in urma unor lungi neintelegeri cauzate probabil de starile lui depresive ce s-au intetit dupa nunta. M-am mutat in casa parintilor mei, unde am si viza de flotant, aceasta fiindu-mi necesara pentru serviciu. A trecut 1 an de atunci si mi-as dori sa divortez, mai ales pt ca el are relatii cu altcineva, lucru greu de dovedit cu probe, dar este suficient ca il stiu eu. In afara de divort, sunt si unele lucruri marunte de impartit, lucruri dobandite majoritatea inainte de nunta (masina, aparatura din casa) care au ramas la el si nu a vrut sa mi le dea (de exemplu laptopul). La unele dintre ele facturile sunt la mine, desi sunt pe numele sotului...la unele nu avem facturi. Casa am renovat-o impreuna inainte de nunta, am mobilat-o...
Ce am inteles eu pana acum este ca trebuie sa colaborez cu un avocat, va fi un proces de divort si un proces de partaj. Nelamuririle mele sunt urmatoarele:
1. Daca achizitionez ceva in perioada aceasta cat suntem separati, pana la divort, se va imparti cu el?
2. Bunurile se impart si cele din timpul celor 8 ani ai concubinajului, pana data casatoriei legale?
3. Valoarea bunurilor va fi cea de achizitie- valoarea de factura, sau se va re-evalua?
4. Tatal meu a cumparat in timpul in care locuiam acolo un frigider, o masina de spalat si un aragaz (zestre) -le pot lua inapoi daca sunt pe numele tatalui?
5. De-a lungul timpului tatal meu i-a tot imprumutat diverse sume de bani in total vre-o 13000 ron dar nu exista justificare pentru ca bunurile achizitionate cu acesti bani nu au facturi, fiind luate la mana a2-a si sunt la el acasa. Exista vre-o sansa ca tata sa-si recupereze banii?
6. Ma intreb daca dumneavoastra in aceasta profesie oferiti consultanta, in sensul sa il las sa isi aleaga un avocat la care sa mergem impreuna si care sa explice situatia si costurile rezolvarii acestei situatii pentru a ajunge la o intelegere? ( pentru ca initial mi-a spus ca nu-mi da nimic din ce a ramas la el)
7. Sunt curioasa daca aces caz este considerat unul complex, pentru ca in momentul de fata nu imi pot face o idee daca m-ar costa 1.000 sau 10.000 ron divortul... si cine suporta cheltuielile pentru divort si partaj?
8. Eu am viza de flotant pe Bucuresti, iar el are domiciliul intr-un judet apropiat. Procesul va fi in judetul lui nu-i asa?
Nu am vrut sa incarc prea mult acest mesaj cu detalii emotionale- cu siguranta tot acest timp ne-a incarcat cu trairi si pozitive, si negative, dar aceste detalii probabil le voi discuta in particular cu avocatul pe care il aleg. Acum am nevoie de sfaturi legate de pasii pe care eu trebuie sa-i parcurg pentru a ma elibera psihic de aceasta greutate...
As fi recunoscatoare daca as primi raspunsuri si multumesc anticipat pentru timpul acordat!
Răspunde
 27-07-2015

Bucuresti
0724246364
consuela_scarlat@yahoo.com
Voi incerca sa va raspund la toate intrebarile pe care le aveti.
Divortul se va judecata de catre judecatoria in circumscriptia careia ati avut domiciliul comun. Din cate am inteles, ati stat la socrii, asadar acolo va trebui sa va judecati. Daca achizitionati ceva in timpul casatoriei, se prezuma a fi bun comun. Aceasta insa este o prezumtie relativa, ce poate fi combatuta prin probe. Se impart toate bunurile, insa daca pentru cele cumparate in timpul casatoriei exista acea prezumtie de bun comun, pentru celelalte trebuie sa faceti dovada ca ati contribuit cu bani la achizitionarea lor.Valoarea bunurilor va fi cea prezenta, ce va reiesi din evaluare, nu cea de achizitie, de pe facturi.Ideea expusa la pct 6 , in opinia mea, este gresita. Avocatul ce va fi ales de catre sotul dumneavoastra va face tot ce este in interesul clientului lui, nu este obligat sa va dea dumneavoastra consultanta si indrumare. Veti achita taxa judiciara in functie de valoarea bunurilor supuse partajului (suma stabilita prin lege care se poate calcula in momentul in care se stie valoare, initial se timbreaza provizoriu ), plus taxa judiciara aferenta divortului (200 lei), plus onorariul evaluatorului. Onorariul avocatului se va stabili personal si direct cu avocatul pe care il veti alege.Sper ca am raspuns tuturor intrebarilor.Daca am omis ceva, reveniti

In cazul in care doriti asistenta juridica/ reprezentare in acest demers, ne puteti contacta la datele de mai jos

Av Consuela Scarlat
tel 0724.24.63.64
contact@avocatscarlat.ro
http://avocatscarlat.ro/
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-07-2015
Vizitator
Multumesc mult pentru raspuns!
Am sa caut un avocat cu care sa detaliez toate aceste lucruri pentru ca banuiesc ca depinde foarte mult de particularitati...
Răspunde
 29-07-2015
Vizitator
As mai avea o curiozitate: conteaza din vina cui se ajunge la divort? Si daca da, in ce masura si cu ce consecinte?
Răspunde
 30-07-2015
Vizitator
Poate conta dpdv. moral si daca sotul solicita despagubiri (de exemplu, daca a fost inselat), in rest nu prea conteaza.
Răspunde
 30-07-2015
Vizitator
Ma refer la articolul 388 din Codul Civil:

"soţul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soţului vinovat să îl despăgubească. Instanţa de tutelă soluţionează cererea prin hotărârea de divorţ."

http://legeaz.net/noul-cod-civil/art-388-acordarea-despagubirilor-efectele-divortului-desfacerea-casatoriei
Răspunde
 31-07-2015
Vizitator
Multumesc!
Nu este cazul, cel putin nu din partea mea. Cred ca mai repede ma gadeam la cheltuielile de judecata cand am pus intrebarea...
Răspunde
 31-07-2015
Vizitator
Da, puteti fi obligat si la plata cheltuielilor de judecata (onorariu de avocat, taxa judiciara de timbru) daca divortul este pronuntat din culpa dvs. conform art. 453 din Noul Cod de Procedura Civila care prevede ca "partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părţii care a câştigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată.
2) Când cererea a fost admisă numai în parte, judecătorii vor stabili măsura în care fiecare dintre părţi poate fi obligată la plata cheltuielilor de judecată. Dacă este cazul, judecătorii vor putea dispune compensarea cheltuielilor de judecată."
Răspunde
 16-09-2015
Vizitator
Pot sa-mi păstrez numele sotului după divort daca acesta nu mai vrea.Cu ce demonstrez pt a pastra numele?Multumesc!
Răspunde
 16-09-2015

Nu puteti decat daca dovediti o importanta deosebita cu privire la numele dobandit.
Daca sunteti medic de prestigiu, avocat, etc. s-ar putea.

In alte situatii nu aveti sanse cu privire la pastrarea numelui.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.