Forum avocaţi > Divort

Partaj in cazul divortului

18-03-2017
Vizitator
Bună seara,
Am o relatie de 15 ani cu un barbat si in urma cu un an si jumatate ne-am casatorit. Relatia noastra datează din perioada in care aveam amandoi 18 ani. A fost presărată cu certuri, unele destul de serioase dar totusi la intervale destul de mari, din acest motiv am trecut peste ele si am hotarat sa ne casatorim.
Din al treilea an al relației s-a mutat cu mine in apartamentul parintilor mei, acestia fiind mutati in Botosani de 15 ani. Din acel moment am inceput încet sa renovam acel apartament in limita posibilitatilor: geamuri termopane, parchet, gresie, zugravit, mobilier, instalatie si centrală termică (la cea din urma costul a fost supotat de parintii mei, instalatia a facut-o sotul meu), cateva electronice si electrocasnice: tv, laptop, aragaz, masina de spalat, frigider, diverse electrocasnice de bucatarie.
Mama mea are cateva probleme de sanatate si am convenit cu actualul meu sot, mai mult la insistentele mele, ca sa nu facem un copil pana nu ne vom muta in casa noastra.
Anul trecut am obtinut o promisiune de garantare pentru un credit prin programul Prima Casa pentru suma de 42000 € (sotul meu e trecut ca si titular de credit, eu sunt coplatitor) am dat un avans de 3000 € pentru un apartament si am platit integral locul de parcare, mai exact 1800 € care ne va fi predat odata cu receptia apartamentului, in luna mai sau iunie anul acesta.
Avem o masină cumparata impreuna acum patru ani: un Vw Polo.
In ultima perioadă am avut mai multe discutii in contradictoriu in care a mentionat si faptul ca nu-si mai doreste un copil cu mine, ca trebuia sa-l facem cand a insistat el, a venit cu ideea divorțului dar a spus si ca nu va pleca cu mana goală, ca locuind această perioada cu mine si contribuind la renovare si întreținere, considera ca avem drepturi egale cu privire la imobil.
Deci as dori sa stiu, in conditiile in care el a locuit cu mine 12 ani in apartamentul parintilor mei, dacă poate avea pretentii la mai mult decât partajul bunurilor cumparate împreună. As dori sa mentionez si ca in toti acesti ani el a inceput sa contribuie la cheltuielile legate de casa abia acum 9 ani, ca in toată perioada, mai putin in ultima jumatate de an, eu am fost cea care a adus mai multi bani in casă: facand o medie ar rezulta cel putin cu o treime mai multi (se poate verifica la Anaf- in aproape jumatate din perioadă am avut chiar 2 locuri de munca- unul full-time, unul part-time; deci se poate deduce ca eu am contribuit mai mult la bunurile comune). Doresc sa mai precizez ca el fumeaza de cand il cunosc, bea bere zilnic, mănâncă in oras in pauza de masă, deci automat se poate deduce ca eu sustin casa si economisirea banilor pentru mobilarea noului apartament- in ultimul an am pus deoparte in fiecare luna cate 800 ron din salariul meu).
As dori sa stiu si cum se va face partajul pe apartamentul a carui receptie o vom face peste cateva luni, dacă as putea păstra eu creditul si apartamentul (a fost ideea mea sa-l cumparam) in conditiile in care el este titularul creditului si al antecontractului? Si dacă acest lucru nu e posibil, macar ce mi se cuvine din partaj si dacă are vreun drept la apartamentul parintilor mei?
Răspunde
 19-03-2017

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Referitor la apartamentul parintilor dvs., acesta nu se va include in masa partajabila, in schimb sotul poate solicita o sulta aferenta costurilor pe care le-a efectuat cu imbunatatirea imobilului, in masura in care detine dovezi in acest sens.
In ceea ce priveste apartamentul achizitionat prin credit bancar, fiind un bun dobandit in timpul casatoriei, acesta va fi atribuit in natura catre unul dintre soti cu obligarea celuilalt la plata sultei aferenta cotei ce-i revine celuilalt, respectiv a ratelor care s-au achitat pana in momentul desfacerii casatoriei.
Daca detineti dovezi ca ati avut o contributie majoritara la achizitionarea bunurilor, puteti solicita o cota mai mare din masa partajabila.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 05-01-2018
Vizitator
Buna ziua , fratele meu in urma cu 6 ani mia trimis bani din străinătate săi cumpăr o mașina pe numele meu ca el sa o poată lua in stăinătate sa o folosească , mașina este pe numele meu , acum eu mai mult k singur o sa am partaj , credeți ca fosta soție o sa aibă drept la mașina?? Va mulțumesc
Răspunde
 08-01-2018

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Marian Vasile a scris pe 05-01-2018:
Buna ziua , fratele meu in urma cu 6 ani mia trimis bani din străinătate săi cumpăr o mașina pe numele meu ca el sa o poată lua in stăinătate sa o folosească , mașina este pe numele meu , acum eu mai mult k singur o sa am partaj , credeți ca fosta soție o sa aibă drept la mașina?? Va mulțumesc

Daca bunul a fost dobandit in timpul casatoriei, atunci va fi inclus in masa partajabila. Va trebui sa aduceti probe in fata instantei ( martori, inscrisuri) prin care sa dovediti provenienta banilor cu care a fost achizitionat autoturismul.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 08-01-2018

Bucuresti
0723639378
av_gabrielagerber@hotmail.com
www.avocat-gerber.ro
Facebook
Probati provenienta banilor si faptul ca fratele circula cu el in strainatate de la data achizitiei si ar tb sa fie ok.

Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti

Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 09-01-2018
Vizitator
Bună ziua. Vă prezint situația mea. Sunt în proces de partaj cu fosta soție. Apartamentul e doar pe numele meu, cumpărat în rate de la bancă înainte de căsătorie. O parte din rate s-au achitat în timpul căsătoriei. Eu încă plătesc rate la bancă pentru el. Fosta soție solicită jumătate din ratele plătite plus din valoarea bunurilor din casă. Pe timpul mariajului amândoi am avut servici, dar salariul meu a fost mereu substanțial mai mare, participând în cadrul armatei la misiuni în Afganistan. Toți banii din misiuni au fost folosiți pentru plata ratelor la bancă. Am solicitat să se facă diferența dintre salarii și să se aplice procentul corect la calculul valorii drepturilor pe care trebuie să le acord fostei soții. Problema e că momentan nu am servici. Aş vrea să știu cum va proceda tribunalul după ce se va hotărî suma datorată fostei soții. Nu mi se pare corect să vând la licitație întreg apartamentul ca să achit o sumă care nu e nici măcar un sfert din valoarea lui. Ce opțiuni am? Mulțumesc anticipat pentru răspuns. Vă doresc o zi bună.
Răspunde
 09-01-2018

Bucuresti
0723639378
av_gabrielagerber@hotmail.com
www.avocat-gerber.ro
Facebook
Optiunile sunt ale fostei soțiii in sensul ca ea va alege modalitatea de executare. Poate solicita poprirea veniturilor sau va solicita executarea imobilului. Nu ii veti putea impune sa si recupereze prin poprire, in rate, pe un număr de ani practic. Asa ca va tb sa va gânditi sa ii dati toata suma de bani. Cum faceti rost de acei bani ? Asta nu va putem sfătui noi

Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti

Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.