Forum avocaţi > Divort

Evacuare inainte de divort

04-07-2017
Vizitator
Suntem casatoriti de 3ani si am decisbsa divortez pt ca nu exista comunicare, sunt doar eu in relatie, eu platesc, eu decid. Inainte de casatorie am cumparat un apartament cu credit, pe numele meu si al parintilor ai ratele au foat achitate de mine integral pt ca el nu isi permitea sa contribuie, a platit doar intretineren si facturi. Acum nu vrea sa mearga la notar decat daca ii dau 8000de euro, atat considera el despagubire pt ca a pus suflet si a economisit ca eu sa merg la coafor si sa ies cu prietenii(citat). Aceasta suma ar acoperi creditul lui de nevoi personale pe care nu l-a achitat in 10ani si are poprire. Masina si cateva bunuri sunt sg achizitionate dupa casatorie, iar masina 80%este achitata din banii parintilor mei, restul din banii de la nunta. Problema este ca nu vrea sa plece din apartament desi nu plateste nimic si eu stau la prieteni ca nu e normal sa stam impreuna in aceste conditii. Il pot scoate din casa in conditiile in care nu e declarat legal ca e domiciliul comun si nu are nici buletin acolo, pana la inceperea procesului? Acum inteleg ca e si vacanta judecatoreasca.
Răspunde
 05-07-2017

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Chiar daca este vacanta judecatoreasca, se pot depune actiuni in instanta.
Puteti solicita evacuarea sotului pentru motive temeinice, pe calea ordonantei presedentiale si concomitent puteti formula actiunea de divort.
In ceea ce priveste partajul, cotele sotilor asupra bunurilor dobandite in timpul casatoriei se prezuma a fi egale, insa daca puteti face dovada faptului ca dvs. ati contribuit intro cota mai mare, puteti solicita atribuirea unei cote maajoritare. Cu toate acestea, veti fi obligata sa-i achitati sotului o sulta aferenta cotei ce ii revine.
In ceea ce priveste imobilul, fiind un bun dobandit inainte de casatorie, este bun propriu al dvs., insa sotul poate solicita un drept de creanta asupra sumelor de bani ce s-au platit cu titlu de rata bancara in timpul casatoriei.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 18-01-2021
Vizitator
Bună ziua sunt căsătorit de 9 ani dar locuim de 15 ani împreună la mama ei. Mi-am vindut casa pentru a o operația la sân.In toți acești 15 ani am avut este la bănci pe care doar eu le-am plătit am plătit facturile am cumpărat tv frigider tot ce este necesar într-o casă am turnat cimentul din curte am renovat camera în care stăm etc.Deci ea nu a cumpărat nimic și hainele ei tot de mine sunt luate. Menționez că nu am lovit o nici măcar odată am făcut mîncare curățenie am spălat rufe etc.Iar acum că m-am îmbolnăvit și am fost operat de sindromul Leriche și am trei operații cu standuri și o pensie de 800 lei vrea să mă dea afară din casă mamei ei unde am domiciliul pe buletin.Cu alte cuvinte m_a lăsat pe drumuri.Intrebarea mea este: Mă poate da afară din casă mamei ei și ce pot face să îmi recuperez măcar jumătate din banii pe care i-am adus în casă în toți acești ani. Multumesc
Răspunde
 18-01-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Soţii sunt obligaţi să îşi acorde sprijin material reciproc, în mod prioritar, adică înaintea celorlalte persoane obligate la întreţinere, potrivit legii.

Obligaţia de întreţinere între soţi se realizează prin traiul de zi cu zi.

Dacă unul dintre soţi refuză executarea obligaţiei de întreţinere, celălalt soţ care se află în stare de nevoie, fiind lipsit de mijloace proprii pentru trebuinţele zilnice, poate solicita instanţei de judecată obligarea la întreţinere, independent de faptul că este sau nu promovată acţiunea de divorţ.

In plus, codul penal prevede că neîndeplinirea cu rea credinţă a obligaţiei de întreţinere de către unul dintre soţi constituie infracţiunea de abandon de familie.
Art. 378*) - Abandonul de familie⇓
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;

se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Chiar si dupa divort, soţul divorţat are dreptul la întreţinere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacităţi de muncă survenite înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei. Întreţinerea datorată se stabileşte până la o pătrime din venitul net al celui obligat la plata ei, în raport cu mijloacele sale şi cu starea de nevoie a creditorului. Această întreţinere, împreună cu întreţinerea datorată copiilor, nu va putea depăşi jumătate din venitul net al celui obligat la plată.

Pentru recuperarea banilor, formulati o actiune in instanta si trebuie sa va dovediti dreptul de creanta (c/v imbunatatilor aduse imobilului)

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 21-01-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Barbu Giulio a scris pe 18-01-2021:
Bună ziua sunt căsătorit de 9 ani dar locuim de 15 ani împreună la mama ei. Mi-am vindut casa pentru a o operația la sân.In toți acești 15 ani am avut este la bănci pe care doar eu le-am plătit am plătit facturile am cumpărat tv frigider tot ce este necesar într-o casă am turnat cimentul din curte am renovat camera în care stăm etc.Deci ea nu a cumpărat nimic și hainele ei tot de mine sunt luate. Menționez că nu am lovit o nici măcar odată am făcut mîncare curățenie am spălat rufe etc.Iar acum că m-am îmbolnăvit și am fost operat de sindromul Leriche și am trei operații cu standuri și o pensie de 800 lei vrea să mă dea afară din casă mamei ei unde am domiciliul pe buletin.Cu alte cuvinte m_a lăsat pe drumuri.Intrebarea mea este: Mă poate da afară din casă mamei ei și ce pot face să îmi recuperez măcar jumătate din banii pe care i-am adus în casă în toți acești ani. Multumesc

Ulterior divortului, fosta soacra poate solicita evacuarea dvs din imobilul in care locuiti.

Din moment ce va aflati in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite in timpul casatoriei, puteti solicita in actiunea de divort, obligarea fostei sotii la plata unei pensii de intretinere, conform dispozitiilor art 389 NCC:

"(1) Prin desfacerea căsătoriei, obligaţia de întreţinere între soţi încetează.

(2) Soţul divorţat are dreptul la întreţinere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacităţi de muncă survenite înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei. El are drept la întreţinere şi atunci când incapacitatea se iveşte în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria.

(3) Întreţinerea datorată potrivit dispoziţiilor alin. (2) se stabileşte până la o pătrime din venitul net al celui obligat la plata ei, în raport cu mijloacele sale şi cu starea de nevoie a creditorului.

Această întreţinere, împreună cu întreţinerea datorată copiilor, nu va putea depăşi jumătate din venitul net al celui obligat la plată."

In masura in care aveti dovezi referitoare la imbunatatirile aduse imobilului, puteti solicita obligarea fostei sotii la plata unei sulte, reprezentand 1/2 din costul acestor imbunatatiri.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.