Forum avocaţi > Litigii

Plata reparatie lift

11-09-2019
Vizitator
Buna ziua!
Am cumparat un apartament la etajul 10, intr-un imobil vechi. Cand am inceput renovarile, am instiintat seful de scara, presedintele asociatiei, am pus anunt la avizier. Firma care se ocupa cu renovarea apartamentului a utilizat liftul pentru transportul materialelor necesare, cum se intampla in astfel de cazuri. Intr-una din zile, au fost urcate materiale pana la etajul 10 fara probleme, insa cand au incercat sa coboare, liftul ramasese blocat. Seful de scara si presedintele asociatiei ne-a transmis ca va trebui sa suportam cheltuielile pentru reparatia liftului, deoarece este vina noastra. Pe de alta parte, muncitorii ne-au asigurat ca materialele incarcate nu se apropiau de limita maxima a liftului. In lift exista o camera de luat vederi si ni s-a spus ca putem verifica ceea ce s-a intamplat, insa pentru asta asociatia trebuie sa depuna o plangere la politie impotriva noastra. Avand in vedere faptul ca liftul este proprietate comuna si ca nu au fost intreprinse actiuni pentru a provoca daune acestuia in mod deliberat, exista temei legal pentru a ni se impune costul total aferent reparatiei acestuia? Blocarea liftului se poate intampla oricand si oricui din bloc si din cate stiu persoana respectiva nu ar fi trasa la raspundere.
Va multumesc pentru raspuns si contributii!
Răspunde
 11-09-2019

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Fapta nu e penala, ptr ca nu se incadreaza nici la distrugere cu intentie, nici la distrugere din culpa.
Insa, raspunderea civila consider ca poate fi atrasa.
Cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită este obligat să îl repare. Autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai uşoară culpă.
In cazul dvs., s-au carat materiale de constructii cu un lift de persoane. Dvs. nu aveti de unde sa stiti ce au facut acei muncitori. Evident ca nu or sa declare ca au depasit sarcina maxim admisibila. Iar muncitorii au fost angajati de dvs. Iar liftul s-a defectat imediat dupa. Deci, legatura de cauzalitate ar exista. Daca reparatia nu costa monstruos de mult, eu zic sa achitati si sa incercati sa recuperati suma de la firma de constructii.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 12-09-2019
Vizitator
Multumesc pentru raspuns.
Exista undeva stipulat ca liftul dintr-un bloc este doar pentru persoane? In aceste conditii, proprietarii care folosesc liftul impreuna cu animalele de companie (unele chiar mari), precum si oricine introduce un bagaj (valiza/carucior) ar trebui sa foloseasca exclusiv scarile? Mi-ar fi de folos aceasta informatie.
Răspunde
 12-09-2019

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
De regula, fiecare ascensor in functiune are un manual tehnic de utilizare, dat fie de producator, fie de firma care ofera intretinere.
Teoretic, oricare ascensor (daca nu exista specificatia ca este ascensor de serviciu) este destinat exclusiv transportului de persoane.
Ca in practica nu se respecta acest lucru este o alta problema.
Vedeti si daca exista prevederi / interdictii specifice si in regulamentul asociatiei de proprietari.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.