|
25-10-2020 |
 | Laurentiu68
|
| Buna ziua. Cum sa interpretez acest proces, si ce implicatii are acesta pentru mine. In fapt in casa in care locuiesc, sunt 2 proprietari, tata cu parterul, subsolul si podul,si celalalt proprietar cu etajul. Proprietarul s-a inteles, cu fratele meu, si avand un proces-verbal, semnat de tata , l-au dat in judecata ca sa obtina subsolul in exclusivitate, dat tata nu a recunoscut niciodata acest proces-verbal, deoarece el a fost fortat sa il semneze. Intre timp, tata a decedat, si eu fiind legatarul universal, am fost chemat in instant in locul lui tata ca parat. La proces , s-a discutat despre taxele judiciare de timbre, iar fratele meu care avea calitatea de reclamant(la fel ca celalalt proprietar), depune o cerere de interventie, in care se spunea ca acest dosar era formata din 2 capete deceerere .Prima cerere "pronuntarea unei hotarari judecatorestiprin care sa se constate ca eu X(proprietarul de la etaj)sunt proprietara exclusive a demisolului imobilului...conform procesului-verbal(scris de mana, neautentificat de notar, avocat...)". Cere(fratele)"si sa anulati cerrerea de repunere pe rol formulate de (proprietar) ca insufficient netimbrata. Cum nu am fost asistat de avocat atunci, toataa lumea a fost de acord, si dosarul s-a perimat. Deci eu ce sa inteleg de aici ? Proprietarul a renuntat la actiune? Sau cum sa interpretez acest fapt ? Cu multumiri. | |
|
|
|
25-10-2020 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Prahova 0742251721Whatsapp marina.starjil@gmail.com
|
| Perimarea lipsește de efect toate actele de procedură făcute în acea instanță,adica procesul se stinge. Cu alte cuvinte, constatarea perimării duce la stingerea procesului în faza în care se găsește, cauzând lipsirea de efecte a tuturor actelor de procedură făcute în cadrul litigiului perimat. Proprietarul nu a dorit sa renunte, insa nu a fost diligent, nu a urmarit dosarul, l-a lasat in nelucrare si a fost sanctionat cu perimarea, care a stins litigiul si a inchis dosarul. Daca mai este in termen si doreste, trebuie sa introduca o noua actiune, adica sa o ia de la capat. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
25-10-2020 |
 | Laurentiu68
|
| Au trecut 4 ani si nu inteleg notiunea "Daca mai este in termen si doreste, trebuie sa introduca o noua actiune, adica sa o ia de la capat". Deci si dupa atatia ani poate sa introduca o noua actiune? Cu multumiri. | |
|
|
|
25-10-2020 |
|
| Da, poate. Unele drepturi - ca cel de proprietate - sunt imprescriptibile. Iar o actiune in constatare a existentei unui drept este imprescriptibila.(art 2502 Cod civil) | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
25-10-2020 |
 | Laurentiu68
|
| Multumesc pentru raspuns. Dar daca eu am un antecontract de v-c cu clauze viagere, in aceast caz, acel proces-verbal, mai e de actualitate ? Cu multumiri. | |
|
|
|
25-10-2020 |
|
| Sa stiti ca v-am raspuns strict la problema perimarii pentru ca - recunosc- - nu am inteles speta. V-ati straduit sa dati prea multe detalii, insa nu se intelege foarte clar ce s-a intamplat in fapt. Eu am inteles ca ar fi fost 2 proprietari, defunctul dvs. tata (la care locuiati si dvs) si un cetatean, x sa-i zicem.(pentru etaj). Acest X s-a inteles cu fratele dvs. (care nu locuieste in imobil) sa obtina subsolul. X a formulat actiune in instanta; spuneti ca fratele dvs. era si el reclamant, incercand sa obtina subsolul. Apoi, insa spuneti ca a facut o cerere de interventie , dar nu se poate sa fii intr-un dosar si reclamant si intervenient. Plus ca fratele ar fi solicitat anularea cererii de repunere pe rol ca netimbrata, cand - din cate inteleg - ar fi fost si in interesul lui sa se repuna pe rol,ptr. ca asa ar fi obtinut subsolul. Acum ne spuneti de acest antecontract, fara sa ne dati detalii. Va rog sa reveniti cu clarificari. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
26-10-2020 |
 | Laurentiu68
|
| Da corect, fratele meu stie de acest antecontract de vc , si s-a inteles cu proprietarul x, si sa-l obtina de la el (asa am dedus eu din toata incalceala asta). Din acest motiv as dori sa stiu daca antecontractul de vc are forta probanta , fata de acel proces-verbal, scris de mana. Cu multumiri. | |
|
|
|
26-10-2020 |
|
| Printr-un proces verbal nu se transmite dreptul de proprietate si nici nu se poate renunta la dreptul de proprietate. Pe de alta parte, nici antecontractul nu transmite dreptul de proprietate, chiar daca e facut la notar; insa, din cate am inteles de la dvs. din prima postare, aveti un testament in favoarea dvs (ati spus ca sunteti legatar universal), iar aceasta calitate este mai importanta decat cea de promitent-cumparator. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
27-10-2020 |
 | Laurentiu68
|
| Multumesc, pentru lamuriri. | |
|
|
|
|