|
30-01-2021 |
| Buna ziua , am mai pus întrebarea dar am revenit cu niște completări . Dacă X incheie cu Y un contract de prestări servicii (x ii construiește la Y casa și se obliga sa cumpere și materialele ) X descoperă ca nu ajung banii pentru a duce la bun sfârșit lucrarea (mai este nevoie de 25% din valoarea totala a materialelor in plus iar Y nu este de-acord sa mai dea nici un leu ). In contract scrie așa : atât x cât și y pot pune capăt raporturilor contractuale unilateral și fără vrio consecință cu condiția de a notifica cealaltă parte in termen de 2 zile . Întrebarea este următoarea : y îl poate da in judecată pe X pentru ca a reziliat unilateral contractul ) pe motivul ca nu ii ajung banii de materiale ?( in contract scrie ca se poate rezilia unilateral și fără vrio consecință , in opinia mea Y nu are ce sa ii facă ) Totodata vreau sa Menționez faptul ca X și-a adăugat și el comision de 10% pe tot ce ia furnizat lui y . ( in cazul in care contează ) . Va mulțumesc frumos pentru fiecare răspuns , chiar ma ajuta foarte mult sfaturile dvs . | |
|
|
|
30-01-2021 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Prahova 0742251721Whatsapp marina.starjil@gmail.com
|
| Ma tem ca da, pot apare probleme. Depinde de ce scrie in contract, daca vorbim de un pret global (forfetar) ori estimat. Art. 1.851 - Noţiune (1) Prin contractul de antrepriză, antreprenorul se obligă ca, PE RISCUL SAU, să execute o anumită lucrare, materială ori intelectuală, sau să presteze un anumit serviciu pentru beneficiar, în schimbul unui preţ Art. 1.854 - Preţul (1) Preţul antreprizei poate consta într-o sumă de bani sau în orice alte bunuri sau prestaţii. (2) Preţul trebuie să fie serios şi determinat sau cel puţin determinabil. Art. 1.857 - Procurarea, păstrarea şi întrebuinţarea materialelor (1) Dacă din lege sau din contract nu rezultă altfel, antreprenorul este obligat să execute lucrarea cu materialele sale. Art. 1.865 - Preţul estimat (1) Atunci când, cu ocazia încheierii contractului, preţul lucrărilor sau al serviciilor a făcut obiectul unei estimări, antreprenorul trebuie să justifice orice creştere a preţului. (2) Beneficiarul nu este ţinut să plătească această creştere decât în măsura în care ea rezultă din lucrări sau servicii care nu puteau fi prevăzute de către antreprenor la momentul încheierii contractului. Art. 1.866 - Preţul stabilit în funcţie de valoarea lucrărilor sau serviciilor Dacă preţul este stabilit în funcţie de valoarea lucrărilor executate, a serviciilor prestate sau a bunurilor furnizate, antreprenorul este ţinut, la cererea beneficiarului, să îi dea socoteală despre stadiul lucrărilor, despre serviciile deja prestate şi despre cheltuielile deja efectuate. Art. 1.867 - Preţul forfetar (1) Atunci când contractul este încheiat pentru un preţ global, beneficiarul trebuie să plătească preţul convenit şi nu poate cere o diminuare a acestuia, motivând că lucrarea sau serviciul a necesitat mai puţină muncă ori a costat mai puţin decât s-a prevăzut. (2) Tot astfel, antreprenorul nu poate pretinde o creştere a preţului pentru motive opuse celor menţionate la alin. (1). (3) Preţul forfetar rămâne neschimbat, cu toate că s-au adus modificări cu privire la condiţiile de executare iniţial prevăzute, dacă părţile nu au convenit altfel. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
30-01-2021 |
| Ce recomandați ca antreprenorul sa facă in aceasta situație ? Deci sa înțeleg ca beneficiarul poate pretinde daune interese antreprenorului ? | |
|
|
|
30-01-2021 |
|
| Eu nu va pot face o recomandare, ptr ca nu am vazut documentele. Verificati dvs. cu atentie clauzele contractului de antrepriza. Din pacate ptr.dvs, rezilierea contractului nu este rezolvarea miraculoasa intr-o astfel de situatie. Vedeti cum a fost stabilit pretul si ce puteti exploata sau nu din acele clauze. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
30-01-2021 |
| Scrie așa Prețul datorat de beneficiar executantului este de Z lei și reprezintă manopera folosită precum și valoarea materialelor . Apoi jos scrie cât vine prețul manoperei și cât vine prețul materialelor . Dar in cazul in care contractul se reziliază la jumătate( sau încasat 50% din bani și antreprenorul realizează ca mai trebuie 80% ) Practic dece nu s-ar putea rezilia , dacă in contract scrie ca se poate și ținând cont ca mai sunt 50% bani rămași . | |
|
|
|
30-01-2021 |
|
| Eu nu v-am spus ca nu se poate rezilia; de altfel, nici intrebarea dvs.nu a fost daca puteti rezilia sau nu. Ci daca pot apare consecinte. Sa incerc sa va explic mai in detaliu. Daca nu a reiesit din mesajele mele pana acum, da, puteti rezilia, [in sensul ca puteti face o adresa de reziliere, ptr ca nu va impiedica nimeni], insa cu posibile consecinte pentru ca motivul dvs. nu se circumscrie conditiilor legale ptr. a functiona rezilierea. Pentru ca trebuie sa aveti motive ca sa reziliati. Altfel, contractul are forta obligatorie. Nu uitati ca cel care poate cere rezilierea este doar partea indreptatita, cea care vede ca obligatiile contractuale ale celeilate parti fata de ea nu sunt indeplinite. Adica, beneficiarul ar trebui sa fie el in culpa fata de dvs. Dar ce obligatii nu a indeplinit beneficiarul? Cum demonstrati culpa beneficiarului doar pentru ca ati realizat dupa semnare ca banii nu ajung pentru materiale, iar prin contract nu s-a specificat ca puteti majora pretul? Chiar daca dreptul de reziliere unilaterala este prevazut in contract, asta nu inseamna ca semnatarii ies din contract cand vor ei, pentru ca nu le mai convine situatia; trebuie sa existe o neexecutare din partea cosemnatarului. Care, din cate inteleg, nu exista. Dvs, daca nu va intelegeti cu beneficiarul sa incheiati contractul in mod amiabil, ati putea sa invocati impreviziunea in instanta. Art. 1.271 - Impreviziunea (1) Părţile sunt ţinute să îşi execute obligaţiile, chiar dacă executarea lor a devenit mai oneroasă, fie datorită creşterii costurilor executării propriei obligaţii, fie datorită scăderii valorii contraprestaţiei. (2) Cu toate acestea, dacă executarea contractului a devenit excesiv de oneroasă datorită unei schimbări excepţionale a împrejurărilor care ar face vădit injustă obligarea debitorului la executarea obligaţiei, instanţa poate să dispună: a) adaptarea contractului, pentru a distribui în mod echitabil între părţi pierderile şi beneficiile ce rezultă din schimbarea împrejurărilor; b) încetarea contractului, la momentul şi în condiţiile pe care le stabileşte. Deci, nimeni nu poate sti ce atitudine va adopta beneficiarul: va cere instantei sa constate rezilierea abuziva si obligarea dvs. la executarea contractului, sau daune ori va fi multumit ca a iesit din contract ori mai stiu eu ce. Daca beneficiarul este de acord sa incheie contractul (sa admita ca ptr ceea ce a platit pana acum i-ati construit) atunci totul va fi in regula. Aceasta este situatia fericita. Insa, dupa cum v-am spus, pot fi si alte consecinte. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
30-01-2021 |
|
| Si o completare pe care o consider necesara, pentru ca am impresia ca se face confuzie intre reziliere si denuntarea unilaterala. Rezolutiunea si/sau rezilierea presupun o neexecutare culpabila, totala sau partiala ori o executare necorespunzatoare a unei obligatii contractuale de catre una dintre partile contractante. Denuntarea unilaterala vizeaza in cele mai multe situatii practice motive de oportunitate contractuala si nu un caz de culpa in executarea angajamentului asumat, cum se intampla in cazul rezolutiunii sau rezilierii. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
31-01-2021 |
| Va multumesc frumos pentru tot ajutorul acordat !! | |
|
|
|
01-02-2021 |
| In concluzie , singura opțiune ok este sa denunț unilateral contractul .așa nu ar avea șanse de castig in instanța . Sper ca am înțeles bine . | |
|
|
|
01-02-2021 |
|
| "Contractul poate fi revocat în mod unilateral când în contractul lor părțile au prevăzut expres o clauză în acest sens, adică o clauză de denunțare unilaterală. Conform art. 1276 noul C. civ., dacă dreptul de a denunța contractul este recunoscut uneia dintre părți, acesta poate fi exercitat atât timp cât executarea contractului nu a început. În contractele cu executare succesivă sau continuă, acest drept poate fi exercitat cu respectarea unui termen rezonabil de preaviz, chiar și după începerea executării contractului, însă denunțarea nu produce efecte în privința prestațiilor executate sau care se află în curs de executare. Dacă s-a stipulat o prestație în schimbul denunțării, aceasta produce efecte numai atunci când prestația este executată. Acest articol din noul Cod civil produce efecte doar în lipsă de convenție contrară, adică are caracter supletiv, părțile contractului putând să configureze un alt regim juridic denunțării unilaterale" Recititi contractul cu atentie si daca considerati ca ceea ce ati inserat in contract este o clauza de denuntare unilaterala, va puteti exercita dreptul. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |