Forum avocaţi > Litigii

Proces civil sau penal?

18-06-2021
Vizitator
Buna ziua!
O intrebare, daca se poate: o parte vatamata (familia unei victime) de catre un agresor (criminal, de exemplu) poate opta intre a inenta un proces civil cu solicitare de daune materiale agresorului sau e obligata prin lege sa urmeze un proces penal? Mai exact, sa presupunem ca e comisa o crima: familia victimei poate alege intre deschiderea unui proces civil impotriva criminalului cu solicitare de daune morale si pecuniare sau e obligata sa fie parte intr-un proces penal?
Mentionez ca stiu ca 2 procese impotriva aceluiasi inculpat cu privire la acelasi obiect nu pot fi deschise, ma intereseaza strict daca partea vatamata are optiunea legala de a alege calea pe care doreste sa o urmeze.
Răspunde
 18-06-2021
Vizitator
^intenta (greseala de tipar)
Răspunde
 18-06-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Partea vatamata se poate constitui parte civila in procesul penal, caz in care judecatorul de penal judeca si partea penala si partea civila SAU se poate adresa pe parte civila doar instantei civile, in dosarul penal fiind judecat doar aspectul penal.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 18-06-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Familia victimei va trebui sa formuleze o cerere de constituire ca parte civila in dosarul penal, pentru repararea prejudiciului moral si material cauzat, astfel judecatorul va solutiona atat actiunea penala, cat si pe cea civila.

O actiune civila promovata ulterior solutionarii cauzei penale constituie o intarziere in repararea prejudiciului cauzat.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 21-06-2021
Vizitator
Multumesc mult, dar inca ceva: familia victimei s-ar putea constitui ca parte civila chiar si in cazul unei crime, de ex.?! In acel caz ar putea rezulta o situatie inedita - criminalul va evita condamnarea penala si va putea pasi liber inapoi in societate, dupa achitarea prejudiciilor civile (daune morale si materiale)?! E posibil asa ceva?!
Răspunde
 21-06-2021
Vizitator
Intreb daca este posibil, strict din punct de vedere legal.
Răspunde
 21-06-2021
Vizitator
De aceea am inclus, ipotetic, crima ca fapta penala in mesajul meu initial si am insistat asupra ei in lamurierea intrebarii...
Răspunde
 21-06-2021
Vizitator
Av. Bratulescu Adela a scris pe 18-06-2021:
Familia victimei va trebui sa formuleze o cerere de constituire ca parte civila in dosarul penal, pentru repararea prejudiciului moral si material cauzat, astfel judecatorul va solutiona atat actiunea penala, cat si pe cea civila.

O actiune civila promovata ulterior solutionarii cauzei penale constituie o intarziere in repararea prejudiciului cauzat.

Imi cer scuze - acum am citit mesajul dvs. - initial, il citisem doar pe cel al d-nei av. Starjil (tin sa ii multumesc si dumneaei). Multumesc - acest mesaj raspunde intrebarii mele. Deci, initial se va desfasura procesul penal si, ulterior doar, va urma procesul civil, in cazul in care fam. victimei doreste.
Multumesc, inca o data, d-na av. Bratulescu.
Răspunde
 21-06-2021
Vizitator
Iar procesul penal, in situatia data, este obligatoriu.
Răspunde
 21-06-2021
Vizitator
Inca o data, scuze pt. neatentie - e destul de tarziu si multumesc amandurora pt. raspunsurile lamuritoare date.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.