Referirile sunt indirecte. Fiecare institutie de invatamant superior functioneaza in baza principiului autonomiei universitare si in baza abilitarii legii ia masurile pe care le considera necesare. Daca pentru stabilirea situatiei epidemiologice la nivelul scolii dvs. (probabil private) s-a stabilit necesitatea efectuarii acestei statistici si dvs. refuzati sa raspundeti simplu daca v-ati vaccinat sau nu, deci nu se poate stabili daca sunteti un factor de risc la adresa sanatatii comunitatii in conditiile pandemiei si starii de alerta, si puteti periclita functionarea scolii si puneti in pericol santatea si viata colegilor si profesorilor, s-ar putea sa vi se refuze pe viitor accesul fizic in scoala, ori la orele de practica ori la examene pana nu faceti dovada fie ca sunteti vaccinat, fie ca ati trecut prin boala ori sa prezentati rezultatele unui test rapid de fiecare data cand doriti sa mergeti la facultate. Daca nu sunteti de acord cu hotararea senatului, o puteti ataca in instanta in contencios administrativ. Eu va recomand sa dati acea declaratie. De obligat nu are sa va oblige nimeni, ca nu va va tine nimeni pixul cu forta in mana. Insa daca nu o dati, se va prezuma ca nu sunteti vaccinat si probabil, va excludeti singur si sigur de la activitatile facultatii. Nu stiu sa va spun ce urmari veti suferi. Probabil stiti ca studentii de la Harvard (ca sa dau doar un exemplu) trebuie in mod obligatoriu sa se vaccineze. Ori deciziile CEDO din acest an privind vaccinarea obligatorie. Eu, din mesajul dvs, pentru ca aveti retineri din a da o simpla declaratie daca sunteti sau nu vaccinat, pot sa inteleg ca nu sunteti vaccinat si refuzati vaccinarea in continuare. Ceea ce nu este o problema in sine. Momentan, vaccinarea nu e obligatorie in Romania si e voluntara. Insa, totodata fiecare trebuie sa-si asume consecintele faptelor si opiniilor sale, daca prin pozitia sa ii pune in pericol pe ceilalti. Spre deosebire de lepra ori varsat negru - din fericire, ultima boala fiind eradicata prin vaccinare (de exemplu), boala Covid nu se vede, insa se moare din cauza ei. Daca dvs.puteti face o forma asimptomatica si usoara de Covid, cei infectati de dvs. pot muri. Si au dreptul sa se protejeze de pericol. Nu va pot obliga sa va vaccinati (momentan), dar au dreptul sa va tina la distanta. Am divagat de la subiect, imi cer scuze, poate dvs. sunteti vaccinat si pur si simplu nu doriti sa dati declaratia. In rest, procedati cum considerati de cuviinta. Nu puteti fi obligat sa dati declaratia. [ceea ce nu este acelasi lucru cu "nu puteti refuza sa completati declaratia"] |
Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). |
|
|