Forum avocaţi > Litigii

Drept presedinte

30-10-2022
Vizitator
Buna seara,
Daca in urma Adunări Generale am fost ales în calitate de președinte ( nu a vrut nimeni sa umble după acte), am înființat asociația de proprietari, acte juridice, ANAF, cont banca și am făcut toate demersurile sa funcționăm legal. As avea o mica întrebare: In statul asociației apar ca și președinte, dar proprietar este soția mea.Apartamentul a fost cumpărat înainte de nuntă pe numele ei de față și în urma căsătoriei fiecare a rămas cu ce avea inițial. Nu am declarat decât la primărie bunurile, nu la notar. Sunt trecut în cartea imobilului ca și proprietar fiind sot-sotie. Am dreptul să fiu președinte legal având în vedere că apar în statut, in cartea imobilului și suntem căsătoriți?
Mulțumesc pentru eventualele răspunsuri.
Răspunde
 07-11-2022

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Preşedintele asociaţiei de proprietari este candidatul, membru al asociaţiei de proprietari, ales prin voinţa sa şi a jumătate plus unu din numărul proprietarilor prezenţi în cadrul adunării generale.

Prin membru al asociaţiei de proprietari se înţelege proprietarul locuinţei sau spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din condominiu, semnatar al acordului de asociere sau al unei cereri depuse la asociaţie, în condiţiile Legii nr. 196/2018.
Prin proprietar se înţelege persoana fizică sau juridică, titular al unui drept de proprietate asupra a cel puţin o unitate de proprietate imobiliară dintr-un condominiu.

De vreme ce ați semnat acordul de asociere și sunteți trecut în cartea imobilului ca proprietar, v-ați asumat calitatea de membru și, în consecință, de președinte al Asociației. Problema se pune vis-a-vis de realitate, aceea că susțineți că nu sunteți proprietar.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 11-11-2022
Vizitator
Buna seara,
Îmi susțin ideea că nu sunt proprietar, deoarece nu apar in actul de vânzare-cumpărare a imobilului. Dar mi-am asumat toată responsabilitatea când am înființat asociația și că mă ocup de ea cat pot de bine.
Se poate spune că sunt proprietar daca apar peste tot, dar în actul notarial nu?
Răspunde
 11-11-2022

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Cristi a scris pe 30-10-2022:
Buna seara,
Daca in urma Adunări Generale am fost ales în calitate de președinte ( nu a vrut nimeni sa umble după acte), am înființat asociația de proprietari, acte juridice, ANAF, cont banca și am făcut toate demersurile sa funcționăm legal. As avea o mica întrebare: In statul asociației apar ca și președinte, dar proprietar este soția mea.Apartamentul a fost cumpărat înainte de nuntă pe numele ei de față și în urma căsătoriei fiecare a rămas cu ce avea inițial. Nu am declarat decât la primărie bunurile, nu la notar. Sunt trecut în cartea imobilului ca și proprietar fiind sot-sotie. Am dreptul să fiu președinte legal având în vedere că apar în statut, in cartea imobilului și suntem căsătoriți?
Mulțumesc pentru eventualele răspunsuri.

Președinte al asociației poate fi doar un proprietar sau coproprietar al unui apartament din bloc, nicidecum un simplu locatar (care nu este și proprietar) sau un chiriaș, de exemplu.

In acest moment, asociatia de proprietari nu are o conducere valida.
Inteleg ca dvs. ati permis sa se opereze de-a lungul timpului cu o prezumtie nefundamentata si s-au produs si consecinte juridice in fata institutiilor: cartea de imobil nu e tinuta corect, sunteti membru al unei asociatii de proprietari fara a fi proprietar, statutul asociatiei este viciat si ati si admis sa fiti ales presedinte si sa functionati in aceasta calitate.
Din punctul meu de vedere nu e bine.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.