Forum avocaţi > Litigii

Dezbatere succesorala si anulare act

15-04-2015

Buna ziua,
Bunica mea a încheiat in anul 1998 un act de donatie cu uzufruct viager prin care doneaza niste terenuri celor 2 fiice ale sale(mama si matusa) .In actul de donatie se specifica ca:,,imobilul ( terenurile) au fost dobandite conform adeverintei de proprietate nr.24/09.09.1991 si a procesului verbal de punere in posesie".Problema este ca la data intocmirii actului de donatie era eliberat titlul de proprietate pe aceste terenuri pe numele bunicului meu (decedat in anul 1982) si a bunicii care traieste.Bunica sfatuita de o ruda nu a prezentat la notar titlul de proprietate, ci adeverinta la care am facut referire mai sus si care era eliberata numai pe numele ei, nu si a bunicului.Totodata in baza aceleasi adeverinte a vandut o suprafata de teren rudei ,, sfatuitoare"..Specific ca terenurile care apar pe titlul de proprietate provin din: cumparare de catre cei doi bunici, o alta parte din zestrea bunicii, o alta parte din zestrea bunicului și o alta a fost improprietarit bunicul pentru ca a luptat in razboi.In anul 1981 s*-a facut dezbaterea succesorala dupa bunicul meu pentru 250 mp teren curte, o casa si anexe. Mostenitori sunt: bunica si copiii ( mama si matusa).
Intrebarile mele sunt:
-poate cere mama mea anularea actului de donatie pe motiv ca era emis alt act de proprietate pe care bunica nu l-a prezentat la notar,
-nu trebuiau emise emise mai multe titluri de proprietate confor provenientei terenurilor
-poate solicita mama mea dezbaterea succesorala pentru terenurile aflate pe titlul de proprietate
-daca se face dezbaterea succesorala se anuleaza actele intocmite pe baza adeverintei mentionate mai sus.
Multumesc anticipat.
Răspunde
 15-04-2015

Brasov, bld. Grivitei nr. 99, scara D, ap. 3
0729974369 (Doar pt. programări)
cabinetavocatvasile@yahoo.com
Buna ziua,

Referitor la posibilitatea de a anula actul de donatie emis, ar trebui sa existe un interes pentru anularea actului de donatie. Or, in situatia in care donatia a fost facuta mamei dvs. si matusii si nu exista vreo diferenta de teren necuprinsa in adeverinta de proprietate in baza caruia s-a facut actul de donatie nu exista aparent nicio problema.
Nu trebuiau emise mai multe titluri de proprietate. Este suficient sa fie emis un titlu de proprietate, care sa cuprinda toate terenurile pentru care s-a facut improprietarirea. Daca terenurile despre care vorbiti dvs. (cele cumparate separat sau primite cu diverse ocazii) fac parte din acelasi lot sau au fost alipite, nu este necesar sa fie individualizate separat.
In situatia in care au fost omise bunuri la momentul dezbaterii succesiunii (daca exista diferente intre adeverinta de proprietate si titlul de proprietate), se pate face un supliment la certificatul de mostenitor care sa cuprinda si aceste bunuri.

Avocat Alexandra Vasile
tel. 0729974369
Mail: cabinetavocatvasile@yahoo.com
Adresa: Brasov, bld. Grivitei nr. 99, sc. D, ap. 3
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 15-04-2015

Multumesc mult. Problema mea este ca bunica mea vrea ca mama mea sa cedeze un teren primit unui var si-i spune cada refuza anuleaza actul de donatie si face alt in favoare nepotului sau
Răspunde
 15-04-2015

Brasov, bld. Grivitei nr. 99, scara D, ap. 3
0729974369 (Doar pt. programări)
cabinetavocatvasile@yahoo.com
Bunica nu poate revoca donatia decat daca dovedeste un act de ingratitudine (atentat la viata, refuzul de a-i asigura alimente donatorului ajuns in nevoie, savarsirea de fapte penale impotriva donatorului) sau daca nu s-au executat sarcinile stabilite prin actul de donatie (daca nu exista sarcini stabilite, nu poate fi revocat actul de donatie decat pentru ingratitudine).
Asadar, nu ar putea sa revoce actul de donatie prea usor.

Avocat Alexandra Vasile
tel. 0729974369
Mail: cabinetavocatvasile@yahoo.com
Adresa: Brasov, bld. Grivitei nr. 99, sc. D, ap. 3
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.