Forum avocaţi > Litigii

Drepturi de autor

21-05-2015
Vizitator
Buna ziua, va rog frumos sa ma scuzati daca nu am scris unde trebuie.

As avea intrebari legate de drepturile de autor:

Acum aproximativ 5-6 ani am avut o melodie cantata de mine cu negativul de pe youtube.com, cred ca cel video a fost pe youtube timp de cateva ore, maxim cateva zile, dupa care l-am sters. Dupa acesti 5-6 ani s-a gasit o persoana sa faca rost de acel video al meu si sa-l reuploadeze, bazandu-se ca are drepturi de autor pe versurile pe care eu le-am cantat si pe linia melodica, care a fost inregistrata odata cu mine cantand. Am facut plangere catre cei de la youtube, oferindu-le date personale si acel video a fost sters. Persoana apoi revenind cu mesaj si amenintandu-ma ca ma va da in judecata pentru ca i-am cantat piesa fara acordul lui. Tin sa mentionez ca nu am avut nicio intentie de-a monetiza acel clip (niciun ban de pe urma lui, si niciun avantaj palpabil). Youtube i-a blocat videoul cu mine care era urcat (uploadat) pe canalul lui de youtube si probabil ca i-a dat avertisment si/sau i-a blocat monetizarea clipurilor de pe canal (0 venit pentru el din youtube).
Nu am acel clip, nu l-am mai avut de cand l-am urcat prima data pe canalul meu. Nici nu stiu de unde a facut rost de el in primul rand.

Intrebarile mele: Imi poate face rau acea persoana? Daca ma va da in judecata va avea castig de cauza? Voi fi nevoit sa-i platesc daune morale? Ce alte consecinte pot avea loc?

Va multumesc din suflet pentru timpul acordat si va doresc multa sanatate!
Răspunde
 22-05-2015
Vizitator
Conform legii drepturilor de autor, tansformarea unei opere, fără consimţământul autorului şi fără plata unei remuneraţii, este permisă dacă este vorba de o transformare privată, care nu este destinată şi nu este pusă la dispoziţia publicului. Faptul că însuși autorul a făcut publică lucrare poate fi folosit în apărarea dvs. în cazul unui eventual litigiu. În cazul dvs., chiar și dacă i s-ar da câștig de cauză autorului, prejudiciul dovedit fiind ft. mic sau chiar inexistent, sumele la care ați putea fi obligat sunt neglijabile (a se vedea și jurisprudența instanțelor în cauze ce au ca obiect astfel de drepturi de autor).
Răspunde
 22-05-2015
Vizitator
În America există un concept de "fair use" care oarecum este preluat și în legislația românească. Și chiar dacă legea le recunoaște autorilor dreptul de autor, li se limitează posibilitatea de a abuza de acest drept atunci când este vorba de chestiuni care țin de studiu, educative sau care nu au ca scop monetizarea (deoarece în aceste cazuri prejudiciul autorului este minim)
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.