Forum avocaţi > Litigii

Anularea dreptului de uzufruct

31-05-2015
Vizitator
Buna ziua! Sotul meu detine un apartament in calitate de nud proprietar, iar socrul detine uzufructul viager asupra imobilului respectiv. Anul trecut, cu consimtamantul sotului, socrul meu a girat cu apartamentul pe care era cat pe ce sa il pierdem din cauza faptului ca socrul meu nu a achitat la timp suma stipulata in contractul respectiv de ipoteca...Cu mari eforturi, a achitat in cele din urma, insa cu mult timp dupa termenul respectiv...Ba mai mult, a distrus apartamentul in interior, care era complet finisat si locuibil la momentul incheierii contractului respectiv de ipoteca si acum, dupa ce a achitat datoria, a schimbat usa si refuza sa ii dea sotului o cheie...are dreptul? Din aceasta cauza, cei doi nu isi mai vorbesc de cateva luni si socrul ne face viata un calvar...Mentionez ca nu avem poze cu starea apartamentuluu la mom incheierii contractului de ip oteca...as dori sa stiu daca il putem da in judecata si cere anularea dreptului de uzufruct pe care socrul il detine pt ca a distrus locuinta si am fost la un pas de a pierde apartamentul din cauza ca nu a achitat datoria tespectiva la termen? De asemenea, as dori sa stiu daca sotul meu poate gira cu apartamentul respectiv, fara consimtamantul socrului meu? Avem o problema de sanatate cu copilul si avem nevoie de bani dar nu putem vinde apartamentul din cauza uzufructului si am gasit pe cineva dispus sa ne imprumute dar accepta ca si garantie apartamentul respectiv numai in contextul in care, daca nu putem restitui banii la timp, apartamentul devine proprietatea sa, dar FARA dreptul de uzufruct al socrului meu...putem incheia un astfel de contract de imprumut fara acordul lui??? Am incercat sa luam credit din banca, dar din cauza uzufructului socrului care figureaza ca rau platnic si are si probleme cu legea, ne-au refuzat peste tot...sau macar putem sa il dam in judecata pt ce a facut si sa cerem anularea uzufructului ca sa putem vinde apartamentul ca oamenii normali ca sa putem plati operatia fetitei?
Răspunde
 07-06-2015
Sector 4
0765219217
danpopescu.law.office@gmail.com
www.avocat-danpopescu.ro
Conform art.747(1) Noul Cod Civil" Uzufructul poate inceta la cererea nudului proprietar atunci cand uzufructuarul abuzeaza de folosinta bunului ,aduce stricaciuni acestuia ori il lasa sa se degradeze"
Ca atare, puteti sa formulati o astfel de actiune si sa solicitati incetarea contractului de uzufruct viager.Eventual,ma puteti contacta, dupa datele de contact de mai jos.

Avocat definitiv in Baroul Bucuresti, conf. Deciziei nr.1112/27.03.2003.Peste 25 ani experienta juridica, concluzii si reprezentare la toate instantele,inclusiv Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtea Constitutionala.Mail:danpopescu.law.office@gmail.com;tel:0765219217
www.avocat-danpopescu.ro
Răspunde
 30-01-2018
Vizitator
Buna ziua !!
Detin un apartament in calitate de nud propietar, iar mama si bunica mea drept de uzufruct viager
In 2016 bunica mea a decedat, iar in scurt timp mama mea a plecat din tara si nu am mai avut contact cu ea, nu stiu nimic de ea de aproape 2 ani de zile.
Se poate anula dreptul ei de uzufruct ?
Tin sa mentionez ca eu am platit absolut tot ce tine de apartamentul acesta, iar pe ea nici macar nu a interesat o deloc.
Nu as dorii sa mai “profite” de dreptul acesta din moment ce a plecat si nu a mai interesat o deloc !
Răspunde
 02-02-2018

Bucuresti
0723639378
av_gabrielagerber@hotmail.com
www.avocat-gerber.ro
Facebook
Nu se poat anula pt acest motiv.

Se poate stinge prin neuz dar trebuie sa treaca 10 ani. A se vedea art.746 C.civ

Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti

Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 08-01-2019
Vizitator
Buna ziua,
Am o proprietate pe numele meu, iar mama împreuna cu fostul soț au drept de uzufruct viager . Ma interesează dacă pot renunța la calitatea mea de nuda proprietate printr-o declarație iar ei sa devină proprietari pe acel imobil .
Mulțumesc
Răspunde
 29-05-2019
Vizitator
Care este mai bun precum contract fără să ți-l atace cineva după moarte actul vânzare cumpărare cu clauza de uzufruct sau contract de întreținere cu clauza de uzufruct
Răspunde
 29-05-2019

Bucuresti
0721727157 (Doar pt. programări)
av.carmen.petrescu@gmail.com
https://aavocat.net
Facebook
Contractul de vanzare-cumparare.

In cazul in care doriti mai multe informatii, sau asistenta juridica/reprezentare ne puteti contacta la datele de mai jos.

av.Petrescu C. - Baroul Bucuresti
tel:0721727157*
e-mail: av.carmen.petrescu@gmail.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 21-09-2022
Vizitator
Am un apartamente unde mama are uzul fruct viager si dorim sa il vindem. Mama este de acord cu vinzarea numai ca ea are 97 de anii, cu psihicul sta bine. Am dori sa stim ce trebuie sa facem pentru a nu avea probleme cu vinzarea. Multumim pentru raspuns.
Răspunde
 21-09-2022

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Mama trebuie să dea o declarație la notar prin care să fie de acord cu încetarea uzufructului, iar apoi dreptul de uzufruct viager va fi radiat din Cartea Funciară.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 21-09-2022
Vizitator
Pentru radierea uzului fruct viager della carta funciara trebuie sa platesc si cit??? Mama nu poate sa semneze numai la vinzarea apartamentului si sa dea declaratie atunci??? Cit ma poate costa totul??? Specific apartamentului este o garsoniera in zona Pantelimon. Multumesc mult pentru raspuns.
Răspunde
 21-09-2022

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Ar putea să dea semnătura și la vânzare și înainte. Pentru radiere veți plăti la notar o taxă. Vorbiți cu notarul și vă va lămuri.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.