Forum avocaţi > Litigii

Sora socrului ar putea sa atace contractul de intretinere

18-08-2015
Vizitator
Am facut un contract de intretinere cu bunica sotului meu, contractul este pe numele meu si al sotului meu..la incheierea contractului socrul meu si sora lui carea aveau drept de mostenire au renuntat la acest drept si nu au vrut despagubire, noi nu suntem in tara dar mergem in fiecare an si platim cheltuielie batranei alta data nici vrea si mai plateste ea curentul, acum as vrea sa stiu daca sora socrului meu ar putea cumva sa atace acest contract acum ca am renovat casa si vrem sa revenim...si ea e plecata din tara de 7 ani, noi am facut contractul in urma cu 5 ani
Răspunde
 18-08-2015
Vizitator
In ce conditii ar putea, adica cat timp traieste, sau dupa? Sub ce pretext atata timp cat noi avem grija de ea si ea e conforma, cea batrana vorbesc,sau a cata parte are drept la casa?ea de cand s-a casatorit ( peste 30de ani)nu a mai locuit cu bunica (vine odata la 4 ani in tara si sta la noi pt ca asa am vrut noi) si nici nu i-a platit nici o cheltuiala, sotul meu a avut grija de ea de copil.cand am facut contractul l-am facut sa fie bine pt cea batrana ca puteam face vanzare-cumparare nu conta pt ea
Răspunde
 19-08-2015

Campina

aurora.ciorobea@opticnet.ro
In primul rand trebuie sa precizez ca o renuntare la mostenire se poate face numai dupa dschiderea ei, adica dupa decesul persoanei care lasa mostenirea.
In al doilea rand, nu stiu cum a fost facut acel contract de intretinere. Este un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere? Asa era bine sa fi fost facut.
Daca este doar un contract de intretinere, nu rezolva cu nimic problema succesiunii. Este posibil ca dupa decesul bunicii, socrul sa nu mai vea sa renunte la mostenire.
El are dreptul de succesiune 1/4 din mostenire, iar sotul dvs. 3/4. Sora socrului nu are niciun drept cat timp persoana decedata are descendenti=copii.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 19-08-2015
Vizitator
Bunicul sotului a murit (acesta inainte sa moara a vrut sa ii faca acte sutului meu pe casa si nu a vrut sotul meu atunci pt ca nu se gandea ca avea sa pateasca ceva)si noi am facut succeaiunea si ii revenea parte din casa sotiei sale adica bunicii si celor 2 copii socrul si sora lui care au renuntat prin notariat la acest drept, (in certificatul de mostenitor pune ca sunt straini de succesiune prin neacceptare fiul si fica...in baza declaratie autentificata...) apoi am facut noi contractul pe numele nostru...titlui lui este de contract de intretinere....(transmit cu titlu de drept intretinere....)ca trebuie sa avem grija de ea, sa ii platim cheltuielile...aici pune ca punem rezilia noi contractu, il poate rezilia bunica sau de comun acord in cazul in care nu se indeplinesc conditiile de ingrijire....aici sora ar avea ceva de facut, sau cerut? Nu cred ca se pune problema nici din partea surorii si nici a socrului dar pt orice eventualitate as vrea sa stiu...sau ce am putea face ca sa nu avem parte de surprize ca peste ani si ani sau dupa moartea bunicii ramanem noi pe strada...
Răspunde
 19-08-2015

Campina

aurora.ciorobea@opticnet.ro
Dupa ultimele precizari ale dvs. am inteles exact care este situatia.
Daca renuntarea s-a facut la notariat, valoarea ei consta in aceea ca se considera ca cel care a renuntat nu a fost niciodata mostenitor (art.1121 Cod civil). Iar renuntarea poate fi revocata doar daca nu a fost acceptata de alti succesibili (art. 1123 Cod civil).
Revenind la contractul de intretinere, revin la precizarea ca el trebuia facut ca vanzare-cumparare cu clauza de intretinere. Asa cum a fost facut doar dvs. sau bunica il puteti rezilia, asa cum bine stiti. Sora nu poate avea nicio pretentie fata de acest contract, deoarece nu este parte.
Dar, cum am spus acest contract nu rezolva problema mostenirii, deoarece sora si socrul au renuntat la partea care le revenea din mostenirea dupa bunic, adica la acea 3/8 care le revenea. In plus nu cred ca ati facut actiunea de iesire din indiviziune.
Rezulta ca cei doi ar putea avea pretentii asupra mostenirii dupa decesul bunicii.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 19-08-2015
Vizitator
Am inteles pana aici, si ultimul aspect, la cata parte din casa ar avea drept fiecare la jumatatea care ii apartine bunicii(eu nu stiu, intuiesc)?si cata noi? Sau noi nimic? Si la ce valoare, inainte de a fi renovata sau dupa, adica inainte de a face contractul cu bunica....contractul ar mai putea fi schimbat in vanzare cumparare?va multumesc anticipat, sper sa nu fie nevoie sa ajungem asa departe...ca noi am vrut sa ii dam partea surorii, si a zis ca nu vrea ca noi am avut grija de bunica si vom avea oricum indirefent de situatie....in ceea ce priveste socrul meu sta acolo cu bunica si va sta cu noi, nu si-ar cere partea...va multumesc
Răspunde
 21-08-2015
Vizitator
Eu nu stiu cum sa calculez: masa succesorala...pune cota de 1\2 din imobilul X proprietate dobandita prin cumarare..restul cotei de 1\2 parti din imobilul aratat mai sus este si ramane in proprietatea bunicii.natura succeaiune legale...mostenitorii 1. Bunica in calitate de supravietuitoare, pe cota de 1\1din masa succesorala, copiii renunta la succeaiune prin neacceptare....tot au dreptul casa dupa moartea bunicii? Si cata cota ei si cata noi....poate nu m-am explicat bine inainte....si scuzati-mi deranjul
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.