Forum avocaţi > Litigii

Necordare indemnizație de pensionare

20-10-2016
Vizitator
Subsemnatul, Amarie Vasile, din Tătăruși, judetul Iasi, la pensionarea mea în mai 2010, am depus cerere de acordare a indemnizației de pensionare (=echivalent a 2 salarii) la ultimul loc de muncă.
Fiindcă nu mi s-a aprobat (neexistând fonduri planificate pentru aceasta), am solicitat sprijin juridic si reprezentare procesuală de la Sindicatul Spiru Haret din jud. Iași, care s-a adresat în instanță pentru rezolvare litigiilor mai multor salariați. Procesul, având mai multe spețe, a fost pierdut de sindicat. La solicitarea mea precisă (și a domnului Cojocaru Gelu din Lespezi, jud. Iasi aflat în situție identică), mi s-a comunicat (verbal) de la sindicat că s-a făcut demersul necesar la instanța superioară.
Întrebare : Mai există posibilitatea de a acționa în instanță (direct, nu prin sindicat) pentru dobândirea acestui drept sau acțiunea este tardivă?
Iată demersul inițial care cuprinde speța:
CERERE
pentru acordarea indemnizaţiei de pensionare

Doamnă Director ,

Subsemnatul , AMARIE VASILE, , încadrat la SAM TATARUSI pe funcţia de profesor pana la pensionarea mea din 27 mai 2010,
în conformitate cu prevederile art. 36 lit. e) din Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivelul Inspectoratului Şcolar al Judeţului Iasi, coroborate cu dispoziţiile art. 50 alin. (12) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare,
vă rog să îmi aprobaţi plata indemnizaţiei de pensionare în cuantum de cel puţin 2 salarii de bază, raportate la salariul de bază avut în luna anterioară datei de pensionare.
1. Mentionez ca Legea 118/2010 se aplica de la 03.07.2010, legea prevazand la Art. 9. — Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi nu se mai acorda ajutoare sau, dupa caz, indemnizatii la iesirea la pensie, retragere ori la trecerea in rezerva.
2. Legea 130/1996 privind contractul colectiv de munca prevede: Art. 8. -
(2) Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior. ) Contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă, deci sunt indreptatit sa primesc o indemnizatie de pensionare echivalenta cu 2 salarii, deoarece la acea data nu exista Legea 118/2010.
3. Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte, după cum urmează:
d) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ţară, în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional.
Mentionez ca potrivit Codului Muncii, art. 243. - (1) Executarea contractului colectiv de muncă este obligatorie pentru părţi.
(2) Neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin contractul colectiv de muncă atrage răspunderea părţilor care se fac vinovate de aceasta.
Art. 244. - Clauzele contractului colectiv de muncă pot fi modificate pe parcursul executării lui, în condiţiile legii, ori de câte ori părţile convin acest lucru. Anexez prezentei următoarele documente justificative: copie act de identitate, copie decizie de pensionare.
Data _____________
Numele AMARIE VASILE

Semnătura_____________

Către Consiliul de administraţie al __SAM TATARUSI, JUD. IASI
Doamnei Director al SAM Tatarusi, jud. Iasi
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.