Rodica Vlaisan a scris pe 16-03-2017: Mama mea, nascuta in 1932, care detine doar 30% din proprietate a facut in 2004 o DONATIE fratelui meu a tuturor partilor detinute de ea, renuntind la toate activele in favoarea lui, --fara ca eu sa fiu instiintata-- , apoi in 2014, a facut un proces de uzucapiune ( eu fiind proprietara si platitoare de impozit din 1971) , pentru o parte din terenul neintabulat, apartinind casei din totdeauna. In urma procesului, a vindut, in secret, acest teren fratelui meu, tot fara stirea mea. Eu detin 60 % din tot. Avea dreptul legal sa faca procesul de Uzucapiune, dupa donatia facuta cu 10 ani in urma ? Avea dreptul sa vinda acest teren fara ca eu sa fiu instiintata, ca mostenitoare principala cu 60 % din tot? Buna ziua, Situatia prezentata de dvs. nu este clara. Mama dvs. a solicitat pe calea uzucapiunii sa se constate ca o parte din teren aferent constructiei ii apartine. Poate uzucapa inclusiv terenul aflat in proprietatea dvs., daca dvs. nu v-ati exercitat dreptul de proprietate de mai bine de 30 de ani si sunt indeplinite si restul conditiilor. Apoi, mama dvs. ii vinde fratelui dvs. partea ei din teren si casa? Atata timp cat este in viata, mama dvs. poate dispune dupa bunul plac de bunurile care ii apartin, inclusiv sa le vanda fratelui dvs. Nici mama dvs. si nici fratele nu au cum sa se atinga de dreptul dvs. nascut din cota parte de proprietate (ati spus ca detineti 60% din toata proprietatea), mai putin in situatia in care acestia ar invoca uzucapiunea partii dvs. de proprietate. Daca modalitatea in care mama dvs. a inteles sa doneze si sa vanda fratelui partea ei va nemultumesste, doar dupa ce mama dvs. decedeaza puteti sa il chemati pe fratele dvs. in judecata pentru a se face reductiunea liberalitatilor excesive si pentru a se face o imparteala corecta a mostenirii lasate de mama dvs. (sau pe care trebuia sa o lase). |
Avocat Alexandra Vasile tel. 0729974369 Mail: cabinetavocatvasile@yahoo.com Adresa: Brasov, bld. Grivitei nr. 99, sc. D, ap. 3 |
|
|