|
20-07-2018 |
 | Olimpia10
|
| Buna ziua. Am un loc de parcare , proprietate privată (CF), intr-un garaj subteran (la subsolul blocului), cu poarta cu telecomanda (deci acces f limitat ). Astăzi a apărut o mașina și a parcat pe locul meu de parcare . Nu are nr telefon lăsat pt contact, nu știu a cui este pt ca acum am văzut-o prima data. Am solicitat poliția pt a îmi recupera locul de parcare dar mi s-a spus ca îmi trimit un echipaj de poliție , iau nr mașinii, dacă propietarul e din Cluj (unde e garajul) trimit pe cineva la domiciliul acestuia și ii spun sa vina sa ia mașina. Asta e tot ce poate face poliția, pt ca așa e legea. Va întreb acum ce pot face eu in situatia aceasta ? Mașina poate rămâne pe locul meu de parcare cât vrea proprietarul mașinii pt ca nimeni nu poate face nimic? | |
|
|
|
27-07-2018 |
 | Avocat Vasile Alexandra ✓ Brasov, bld. Grivitei nr. 99, scara D, ap. 3 0729974369 (Doar pt. programări) cabinetavocatvasile@yahoo.com
|
| Buna ziua, Situatia prezentata de dvs. este destul de des intalnita, din pacate. Politia nu poate face mai mult, aceasta neavand dreptul ori obligatia de a ridica masina (acest lucru se poate face doar daca incurca circulatia pe drumurile publice). Rugati politistii sa va dea numele proprietarului pentru a-l soma si dvs. sa isi ridice masina. Daca nu dati de el si nu raspunde nici solicitarilor politiei si nici somatiei dvs., puteti demara actiune in instanta impotriva proprietarului masinii pentru a va autoriza sa ii luati masina si sa o depozitati in alta parte pe cheltuiala proprietarului masinii. | Avocat Alexandra Vasile tel. 0729974369 Mail: cabinetavocatvasile@yahoo.com Adresa: Brasov, bld. Grivitei nr. 99, sc. D, ap. 3 | |
|
|
|
|
28-07-2018 |
 | Olimpia10
|
| Buna ziua. Va multumesc mult pentru raspuns. Acum stiu cine a parcat pe locul meu, nu vrea sa multe masina deci ajungem in instanta din pacate. :( | |
|
|
|
17-08-2019 |
 | Dada.dica@yahoo.com Vizitator |
| Buna seara. Totusi vorbim despre o proprietate privata, nu despre o parcare ADP...De ce nu simplu tulburarea de posesie? | |
|
|
|
17-08-2019 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Pentru ca tulburarea de posesie presupune ocuparea fara drept a proprietatii, prin violenta ori amenintare; sau poate consta in stramutarea ori desfiintarea semnelor de hotar. Ceea ce, din cate am inteles, nu este cazul. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
18-08-2019 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Olimpia10 a scris pe 28-07-2018: Buna ziua. Va multumesc mult pentru raspuns. Acum stiu cine a parcat pe locul meu, nu vrea sa multe masina deci ajungem in instanta din pacate. :( In actiunea pe care o veti promova in instanta puteti solicita si obligarea persoanei respective la plata unei sume de bani, pentru lipsa de folosinta a locului de parcare. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
28-08-2019 |
 | Andrei Vizitator |
| Buna seara, impresia mea, citind cele de mai sus este ca exista un vid legislativ pe aceasta zona comparativ cu alte state. Din moment ce proprietatea este marcată prin însemnele clare, de ce tulburarea de posesie implică obligatoriu violenta sau distrugerea? De ce sancțiunea nu poate fi penală? O acțiune în civil încurajează abuzurile prin latență cu care se rezolva iar dovezile dreptului de proprietate sunt relativ simplu de verificat de către poliție. Nu este nevoie de instanța. Cine si cum ar putea iniția o propunere legislativă în acest sens? Multumesc! | |
|
|
|
29-08-2019 |
| Andrei a scris pe 28-08-2019: Buna seara, impresia mea, citind cele de mai sus este ca exista un vid legislativ pe aceasta zona comparativ cu alte state. Din moment ce proprietatea este marcată prin însemnele clare, de ce tulburarea de posesie implică obligatoriu violenta sau distrugerea? De ce sancțiunea nu poate fi penală? O acțiune în civil încurajează abuzurile prin latență cu care se rezolva iar dovezile dreptului de proprietate sunt relativ simplu de verificat de către poliție. Nu este nevoie de instanța. Cine si cum ar putea iniția o propunere legislativă în acest sens? Multumesc! buna ziua. nu este vid legislativ. pur si simplu organele de politie refuza sa se implice in astfel de cazuri ... le place sa stea in ”bula” lor de confort si sa cerceteze cazuri marunte. astfel conform : Art. 256 Tulburarea de posesie (1) Ocuparea, în întregime sau în parte, fără drept, prin violenţă sau ameninţare ori prin desfiinţarea sau strămutarea semnelor de hotar, a unui imobil aflat în posesia altuia se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. (2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. deci, infractiunea este definita clar in codul penal. dar, organele de politie trebuie sa faca si un minim de cercetare la fata locului pentru a constata acest lucru. e mai comod sa stai in birou si sa invarti hartii :( astfel avem: Fapta incriminata in art. 256 C. pen. are ca situatie premisa existenta unei posesii asupra unui bun imobil care se ocupa total sau partial, pe nedrept, de catre faptuitor. Termenul de posesie se intelege in sensul de stapanire cu orice titlu a imobilului. Problema este daca in expresia cu orice titlu intra si posesia nelegitima. Opinia dominanta este in sensul unui raspuns pozitiv.[2] Legiuitorul este interesat de protejarea pasnicei posesii, aceasta nefiind altceva decat o stapanire de fapt a imobilului care nu trebuie sa fie tulburata. Rationamentele sunt aceleasi pe care — in aceasta opinie — le-am intalnit si la situatia premisa a infractiunii de furt desi obiectul material al celor doua infractiuni difera, bineinteles. Latura obiectiva. Elementul material al faptei se savarseste prin actiunea de ocupare a imobilului aflat in posesia altei persoane decat a faptuitorului. Ocuparea semnifica luarea in stapanire a imobilului, in intregime sau numai intr-o parte. In orice caz ea trebuie sa fie efectiva. Fapta se savarseste „fara drept“, adica faptuitorul nu este in posesia unui titlu legitim care sa-l indreptateasca sa ocupe imobilul. Elementul material al faptei prevazute in alin. 2 se savarseste in urmatoarele modalitati normative: a) Violenta, adica fapta prevazuta in art. 180 C. pen. (loviri sau alte violente). b) amenintarea, care corespunde continutului normei juridice din art. 193 C. pen. c) desfiintarea semnelor de hotar, a reperelor de marcare, adica distrugerea, nimicirea, stergerea semnelor ce delimiteaza un imobil. In situatia prevazuta in alin. 3, fapta se comite de catre doua sau mai multe persoane impreuna. Ambele variante ale infractiunii (prevazute in alin. 2 si 3) sunt, in realitate, agravante ale acesteia. Violenta sau amenintarea privesc persoana. Ca si in cazul talhariei, de regula, violenta care se indreapta asupra lucrului nu se incadreaza in sfera elementului material al faptei prevazute in art. 180 C. pen. Dar, daca prin intermediul lucrului, ea se rasfrange asupra persoanei (rezultat urmarit sau acceptat de faptuitor), atunci ea va constitui element material al faptei prevazute de art. 220 C. pen. La momentul savarsirii faptei prin desfiintarea semnelor de hotar, a reperelor de marcare, nu este necesar ca posesorul imobilului sa fie de fata.[3] Se asimileaza desfiintarii semnelor de hotar si plasarea unor semne false ce delimiteaza imobilul.[4] Semnele de hotar trebuie sa aiba un caracter licit, rezultat din invoiala partilor, sau dispozitia autoritatii.[5] O asemenea cerinta este cu atat mai valabila in situatia in care intre faptuitor si partea pretins vatamata exista un litigiu cu privire la legitimitatea delimitarilor imobilului. Latura subiectiva. Forma de vinovatie caracteristica tulburarii de posesie este intentia, in toate modalitatile prevazute de art. 220. Aceasta presupune faptul ca elementul material (ocuparea) trebuie sa semnifice vointa autorului de a lua, temporar sau definitiv, in stapanire imobilul. In caz contrar, fapta va putea, eventual, primi o alta calificare penala, dar nu va constitui o tulburare de posesie. Existenta intentiei presupune stiinta faptuitorului ca ocupa „fara drept“ imobilul respectiv. Existenta dubiului real in care se afla autorul cu privire la temeiul legal al actiunii sale va conduce la inexistenta infractiunii. | In cazul in care doriti mai multe informatii, sau asistenta juridica/reprezentare ne puteti contacta la datele de mai jos. av.Petrescu C. - Baroul Bucuresti tel:0721727157* e-mail: av.carmen.petrescu@gmail.com | |
|
|
|
|
29-08-2019 |
|
| Andrei a scris pe 28-08-2019: Buna seara, impresia mea, citind cele de mai sus este ca exista un vid legislativ pe aceasta zona comparativ cu alte state. Din moment ce proprietatea este marcată prin însemnele clare, de ce tulburarea de posesie implică obligatoriu violenta sau distrugerea? De ce sancțiunea nu poate fi penală? O acțiune în civil încurajează abuzurile prin latență cu care se rezolva iar dovezile dreptului de proprietate sunt relativ simplu de verificat de către poliție. Nu este nevoie de instanța. Cine si cum ar putea iniția o propunere legislativă în acest sens? Multumesc! Intr-o societate, pentru asigurarea climatului de ordine si liniste publica necesar desfasurarii normale a activitatilor si promovarea unor relatii civilizate in viata cotidiana, cetatenii sint obligati sa aiba un comportament civic, moral si responsabil, in spiritul legilor tarii si al normelor de convietuire sociala. Intotdeauna s-a facut si se va face distinctie intre situatiile care pot sa atraga sanctiuni civile (delicte civile / administrative) si cele cu caracter penal. Prin lege penală se înţelege orice dispoziţie cu caracter penal cuprinsă în (i) legi organice, (ii) ordonanţe de urgenţă sau (iii) alte acte normative care la data adoptării lor aveau putere de lege (ultima categorie facand referire la actele normative aprobate inainte de intrarea in vigoare a actualei Constitutii). Faptele care constituie infractiuni sunt descrise clar si limitativ. Nu orice fapta prevazuta de legea penala constituie infractiune. Daca nu ar fi asa, am fi infractori cu totii, savarsind infractiuni de dimineata pana seara, chiar fara sa realizam, ceea ce - trebuie sa recunoasteti - ar fi absurd. Tulburarea de posesie este definita ca o fapta savarsita prin violenta sau amenintare. Daca nu are aceste elemente, nu e infractiune, este doar o incalcare civila a unor drepturi. Faptuitorul incalca legea, insa nu savarseste o infractiune. Poate fi urmarit si pedepsit, insa nu in penal. Pentru ca legile penale le face parlamentul, pentru modificarea sau completarea cadrului penal este necesara o initiativa legislativa parlamentara, votata de ambele camera si care sa fie constitutionala. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
29-08-2019 |
 | Andrei Vizitator |
| Va mulțumesc pentru răspunsul elaborat și pertinent. Ceea ce cred că poate fi îmbunătățit în legislație este faptul că, fiind proprietar, daca cineva prin presupusa neglijență sau orice alt motiv benign, scuzabil, îți ocupă proprietatea fără sa fie violent sau distructiv, în cazul in care refuza sa îți elibereze proprietatea, Poliția nu poate face nimic pentru a l sancționa sau obliga sa se conformeze. Dreptul de proprietate poate fi verificat relativ rapid. De ce numai proprietatea publică este ocrotită până la capăt? | |
|
|
|
29-08-2019 |
|
| Cateva idei: Cei care detin in proprietate privata locuri rezidentiale de parcare au posibilitatea de a preîntâmpina săvârşirea unor fapte de genul in discutie (ocuparea abuziva a locului) prin utilizarea altor mijloace legale cum ar fi montarea unui anunt "proprietate privata si parcarea interzisa", a unei bariere sau a unui punct de control sau a unei alte soluţii tehnice. Politia poate interveni daca masina parcata abuziv blocheaza si o cale de acces. Atunci o poate ridica legal in urma unei sesizari si poate aplica sanctiuni contraventionale. Daca se distruge mijlocul de delimitare a parcarii (se sparge lacatul, se rupe bariera, se fura lantul etc) atunci se poate face plangere ptr.infractiunea de distrugere de catre proprietar. S-ar mai putea pune in discutie (sincer, nu stiu cu cate sanse de reusita) si o posibila plangere penala pentru violare de domiciliu, daca aveti sansa de a fi fata in fata cu cel care va incalca dreptul de proprietate si el isi exprima refuzul de a pleca de pe proprietatea dvs. " Pătrunderea fără drept, IN ORICE MOD, într-o locuinţă, încăpere, DEPENDINTA sau loc împrejmuit ţinând de acestea, fără consimţământul persoanei care le foloseşte, ORI REFUZUL de a le părăsi la cererea acesteia se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) În cazul în care fapta este săvârşită de o persoană înarmată, IN TIMPUL NOPTII ori prin folosire de calităţi mincinoase, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda. (3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate." | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
16-05-2020 |
 | Voinea Catalin Vizitator |
| Bună ziua,sunt proprietarul unui apartament in Mamaia,Vila Tania.Totodată posed un loc de parcare cumpărat odata cu apartamentul,marcat cu plăcuța pe care este scris nr. Apartament.Parcarea privată este prevăzută cu barieră deci acces ar trebui să aibă decăt proprietari.Toți proprietari avem un grup pe whatsap,am postat poźa cu mașina care a parcat sbuziv și am cerut respectuos să o mute dar din păcate nimic.Ce pot face în continuare?Vă mulțumesc. | |
|
|
|
16-05-2020 |
|
| Sesizati politia, care va trimite un echipaj sa noteze nr. de inmatriculare. Politia va identifica proprietarul si il va face sa-si ridice masina. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
16-05-2020 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Voinea Catalin a scris pe 16-05-2020: Bună ziua,sunt proprietarul unui apartament in Mamaia,Vila Tania.Totodată posed un loc de parcare cumpărat odata cu apartamentul,marcat cu plăcuța pe care este scris nr. Apartament.Parcarea privată este prevăzută cu barieră deci acces ar trebui să aibă decăt proprietari.Toți proprietari avem un grup pe whatsap,am postat poźa cu mașina care a parcat sbuziv și am cerut respectuos să o mute dar din păcate nimic.Ce pot face în continuare?Vă mulțumesc. Conform dispozitiilor art 24 din Anexa HCL nr. 235/2018 a Regulamentului de organizare si functionare a parcarilor publice de pe raza municipiului Constanta: "Constituie contravenție la normele stabilite de prezentul regulament următoarele fapte: a) ocuparea unui loc de parcare în parcările cu plata cu tarif orar fără achitarea tarifului de parcare sau după expirarea perioadei pentru care a fost făcută plata; b) neexpunerea de către conducătorii auto la loc vizibil în parbrizul vehiculului a tichetului de parcare; c) utilizarea fără drept a locurilor de parcare rezervate din parcările marcate și prevăzute cu indicatoare; d) nerespectarea programului instituit pentru parcările de reședință, cele mixte sau cele cu tarif orar. e) ocuparea fără drept sau punerea în imposibilitate a folosirii unui loc de parcare rezervat și semnalizat corespunzător; f) refuzul de a elibera un loc de parcare rezervat la solicitarea titularului autorizației (conform programului stabilit) sau la solicitarea reprezentanților autorității publice locale. g) obstrucționarea controlului efectuat în conformitate cu. reglementările prezentei hotărâri, prin orice mijloace sau metode, precum și refuzul prezentării documentelor, solicitate de către persoanele prevăzute la art. 25 alin. 2, constituie contravenție și .se sancționează cu amendă, dacă faptele nu se încadrează în alte prevederi legale." In situatia in care proprietarul unui autovehicul refuza sa va elibereze locul de parcare rezervat, va trebui sa sesizati politia locala pentru aplicarea sanctiunilor ce se impun. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
04-12-2021 |
 | Szolcsik Cristian Vizitator |
| Parerea mea de justitiabil este ca, potrivit Legii 363/2018, organele politiei nu au dreptul sa divulge date cu caracter personal, persoanelor fizice sau juridice, care nu detin, in virtutea Legii, un cod operator de prelucrare a datelor de stare civila. De aceea, cred ca ca nicio instanta din Romania nu va autoriza vreodata, o persoana fizica, sa dispuna de bunurile altei persoane, mai ales pe cheltuiala faptuitorului. | |
|
|
|
11-01-2024 |
 | Salezan Vizitator |
| puteai vandaliza masina fiind porpietate privata ! nimeni nu ar fi stiut nimic ! daca autaritatile nu iti fac dreptate atunci fa-ti tu dreptate ! ca loc privat el nu are ce sa caute acolo ! daca era pe domeniu public era infractiune dar asa in spatiu privat ii poti produce daune fara repercursiuni in intanta ! deci nu are dovada ca tu i-ai facut dauna si nu te poate incrimina !daca este smecher sa plateasca pentru smecherie !daca cineva vine si isi parcheaza masina in curtea ta politia nu poate intervenii pentru ca este domeniu privat !exact asa si in cazul parcarii pe loc privat | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |