Forum avocaţi > Civil

Uzufruct viager

20-08-2018
Vizitator
Am casa de la părinții mei vânzare cumpărare cu uzufruct viager. Tatăl a decedat iar mama are grave probleme cu băutura. Am luat-o la mine de 6 ani . Ea are casa părintească și as vrea sa o duc acolo pt ca acolo are domiciliul. Pot păți ceva dacă o duc acolo cu forța? Pt ca umbla numai beată tot timpul si umbla pe strada . Suntem 6 frați și toți spun că eu trebuie sa am grija ei pt ca mi-a dat casa . Dar la toti le-au dat pământ. Poliția imi spune ca doar eu trebuie să am grijă de ea . Dar până la urmă mai sunt si ceilalti de ce sa ma oblige doar pe mine? Va multumesc
Răspunde
 26-08-2018

Cluj-Napoca
0743496349
avocat_carmenmatei@yahoo.com
Buna seara!

Referitor la problema Dvs. mentionez ca incheierea unui contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager nu include automat si obligatia de intretinere, decat in situatia in care exista o clauza expresa inserata in acest sens in contractul de vanzare-cumparare.
Mai exact, daca la incheierea contractului parintii Dvs au urmarit sa obtina de la Dvs. si o intretinere lunara, atunci aceasta intretinere trebuie sa fie prevazuta in contractul de vanzare-cumparare urmand a fi prestata fie prin plata unei sume de bani lunare, fie prin procurarea de alimente, medicamente, imbracaminte sau prestarea activitatilor de gospodarire. Sublinez, aceasta obligatie de intretinere sa fie inserata in contractul de vanzare-cumparare sub forma unei clauze. Recititi contractul si interesati-va daca nu cumva si fratilor Dvs. le-a fost dat de catre parintii Dvs. imobile (terenuri, case) cu obligatia de uzufruct viager si intretinere.
Drept urmare, uzufructul viager nu echivaleaza cu obligatia de intretinere, iar pentru a intelege mai bine notiunea de uzufruct viager, acesta reprezinta dreptul unei persoane de a folosi bunul ca si cum ar fi in insusi proprietarul acestuia si de a ii culege fructele (de exemplu, chiria).
In cazul in care nu aveti stipulata expres o astfel de clauza, obligatia de intretinere o au toti fratii, nu doar Dvs.

O seara frumoasa!

Avocat Carmen MATEI
telefon: 0743496349*
e-mail: avocat_carmenmatei@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-08-2018
Vizitator
Nici frații mei nu au moștenirea făcută pe locurile respective dar sunt trecuți la primărie pe ele si iau subvenția pe ele . Unul dintre ei sta in casa părintească și nu vrea să o ia la el . Intrebarea mea era dacă o pot da afara din casa si sa meargă la casa părintească. Ma refer la mama . Sau cum sa procedez ? Pt ca nu vreau sa mai stea in casa cu mine pt ca imi sperie si copii ca are vedeni dupa ce numai bea 4,5 zile apoi bea iar . Va multumesc pentru raspuns.
Răspunde
 28-08-2018

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Dacă îi e mai bine acolo unde vreți să o duceți și este mai în siguranță, puteți să o mutați acolo, dar ar fi indicat să aveți unele dovezi în acest sens. Orice ați face, nu puteți să desființați dreptul la uzufruct viager, la acest drept putând să renunțe beneficiara dreptului, adică mama dvs.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.