Forum avocaţi > Civil

Legea 196/2018 sau 230/2007?

04-10-2018

Daca o asociatie a votat inchiderea ghenelor pe etaje (deci modificare aruncare gunoi ) in 18.09.18 si inca nu s-a aplicat masura, actiunea propriu zisa intra pe noua lege sau nu?
Răspunde
 08-10-2018

BUCURESTI
0766321314
avocatib@yahoo.com
https://www.google.ro/amp/s/m.stirileprotv.ro
Facebook
Daca prin adunarea generala s-a votat la 18.09.2018 si Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor a intrat in vigoare la 28.09.2018 prin publicarea în M.Of. al României, atunci respectiva hotarare nu se supune legii noi. Daca aveti nevoie de avize de la primarie, atunci Legea va este si dvs aplicabila pentru că in fapt intrati sub incidenta LEGEA 50/1991 actualizata 2017 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii !

Avocat IRINA BUDA in cadrul Baroului Bucuresti de peste 20 ani. Drept de a reprezenta si pune concluzii inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie Adresa mail avocatib@yahoo.com Doar pt. programari tel 0766321314 (L-V intre orele 8 - 18)
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 21-12-2018
AvatarScutire plata intretinerii
Vizitator
Buna ziua,
In cadrul asociatiei de proprietarii s a votata ca, cheltuielile privind lumina pe scara, cele cu femeia de serviciu, gunoi, si curentul cu liftul sa fie impartite in functie de nr de apartamente. Cum eu nu locuiesc in acel apartament, as vrea sa stiu daca pot fi scutita de la plata acestor cheltuieli.
Răspunde
 22-12-2018

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Nu locuiti efectiv in acel apartament, insa inteleg ca sunteti proprietara acelui apartament. Pe cale de consecinta, nu puteti fi scutita.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 23-12-2018
AvatarScutire plata intretinerii
Vizitator
Av.STARJIL M. a scris pe 22-12-2018:
Nu locuiti efectiv in acel apartament, insa inteleg ca sunteti proprietara acelui apartament. Pe cale de consecinta, nu puteti fi scutita.

Dar legea spune ca daca o persoana nu locuieste in apartament pe o perioada mai mare de 15 zile poate fi scutita de la plata intretinerii. In cazul meu de ce nu se poate aplica?
Răspunde
 23-12-2018

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Tipurile de cheltuieli pentru care se poate cere scutirea sunt cele care nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar: canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; gaze naturale pentru aragaz, energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere, vidanjare.
Însă, pentru părţile comune nu pot exista scutiri pentru că indiferent dacă proprietarul sta in apartament sau nu , clădirea trebuie întreţinută. (de ex. femeia de serviciu etc)

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-01-2020
Vizitator
Când devine obligatoriu de aplicat legea 196/2018 ca eu am citit pe undeva ca devine obligatoriu de aplicat din 2021.
Ca sa știu cum pot gestionez problemele și sa deschid cont sa eșalonul datoriile și sa fac statutul asociație. Va imaginați sa primești amenda de 1000 Ron când avem și alte datorii este neplăcut și greu de suportat de proprietari care în proporție de 80% sunt pensionari. Mulțumesc.
Răspunde
 29-01-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Legea 196 este in vigoare din 28 septembrie 2018.

Art. 109 - Prezenta lege intră în vigoare la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Alte prevederi

Art. 107 - În termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi: (adica pana la 28 septembrie 2019)

a) proprietarii din condominii sunt obligaţi să aprobe un regulament al condominiului;
b) proprietarii care nu au informat asociaţia de proprietari, în conformitate cu art. 34 alin. (3), respectiv cu privire la modificările suprafeţelor construite sau utile efectuate anterior intrării în vigoare a prezentei legi, sunt obligaţi să comunice asociaţiei de proprietari modificările suprafeţelor respective;
c) preşedinţii asociaţiilor de proprietari sunt obligaţi să actualizeze, în baza actelor de proprietate asupra locuinţelor şi/sau spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din condominiu, toate informaţiile privind proprietăţile, suprafeţele şi cotele-părţi indivize aferente acestora, în vederea calculului cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei pentru respectiva locuinţă.

Doar termenul prevazut la art.106 a fost prelungit pana la 1 ian.2021 prin ordonanta Nr. 21 din 27 august 2019 pentru prorogarea termenului prevăzut la art. 106 din Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor

"Termenul prevăzut la art. 106 din Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 660 din 30 iulie 2018, se prorogă până la data de 1 ianuarie 2021."

Adica, [legea 196/2018]
Art. 106 - Persoanele fizice atestate pentru funcţia de administrator în conformitate cu prevederile Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, cu modificările şi completările ulterioare, pot îndeplini funcţia de administrator numai dacă, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi*), obţin certificate de calificare profesională care dovedesc calificarea profesională pentru a îndeplini ocupaţia de administrator, în conformitate cu prezenta lege.

A fost publicat si ORDINUL Nr. 1.058 din 11 februarie 2019 privind aprobarea conţinutului-cadru al statutului asociaţiei de proprietari şi al regulamentului condominiului.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 23-04-2020
Vizitator
Buna ziua. Lipsesc de acasa cu copiii mei din 27 martie. Pe 9 aprilie am facut cerere de scoatere de la intretinere 3 persoane pentru luna aprilie ( locuiesc cu parintii mei). Pe 20 aprilie am trecut pe acasa, sa merg la presedintele blocului sa mi aprobe cererea. A zis ca nu mi o aproba, pentru ca nu am depus o cu 10 zile inainte de a pleca de acasa ( adica trebuia sa depun cererea cam pe 17 martie). In luna aprilie doar 2 zile am stat acasa. Eu nu am stiut ca o sa stau atat de mult plecata, cum puteam sa fac cerere in martie????? Mentionez ca lista pt intretinere e pe februarie afisata, deci mai dureaza pana iese cea pe aprilie..Cu stima, Mihaela
Răspunde
 23-04-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Sa retineti, va rog, ca - in conformitate cu prev. legii 196/2018 -, niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligaţia de a contribui la plata cheltuielilor comune.

Totodata, cheltuielile repartizate după numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece, caldă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deşeurilor menajere, vidanjare.

Modul de repartizare a cheltuielilor prevăzute la alin. (1) se stabileşte printr-un regulament aprobat de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari.

Comitetul executiv stabileşte cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în clădire.

Dacă adunarea generală a asociaţiei de proprietari hotărăşte în acest sens, comitetul executiv stabileşte cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună, şi stabileşte perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriaşii, au dreptul de a solicita, în scris, scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană şi care trebuie să fie de cel puţin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale.

Ca atare, raspunsul dvs. se gaseste probabil in regulamentul asociatiei; daca presedintele v-a comunicat ca aveati obligatia sa instintati cu 10 zile inainte, probabil asa s-a votat si asa este obligat sa actioneze.

Solicitati-i sa va indice si dvs. paragraful invocat de el.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.