Forum avocaţi > Divort

CE NUME VA PURTA COPILUL

23-07-2026
Vizitator
Buna ziua ! Asi dori si eu un sfat in legatura cu copilul meu. Am un fiu de 32 de ani care aste plecat in Anglia , a fost casatorit si a divortat de sotie in febroarie 2026. Ei au fost despartiti de mai mult de 2 ani.Intre timp fosta sotie si-a gasit pe altcineva cu care a facut un copil (acum recent).Fosta , insista sa vina din Anglia sa declare ca nu este copilul lui , ca sa poata sa scoata certificatul copilului. Nu stiu de fapt ce cer , ca se incurca in ce-a ce cer(ba ca s-al recunoasca ca este al lui si dupa sa faca test de paternitate si sa-l treaca pe numele concubinului....ba ca sa nu-l recunoasca...).Va rog frumos,spuneti-mi ce avem de facut pentru ca nu are cum sa recunoasca un copil care nu este al lui.Va multumesc pentru intelegere !
Răspunde
 28-07-2026

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Doamnă, situația este foarte clară din punct de vedere legal, iar îngrijorarea dumneavoastră este complet de înțeles. Iată ce trebuie să știți și care sunt pașii concreți de urmat:

1. De ce se întâmplă această încurcătură? (Prezumția de paternitate)
Fiind conceput în timpul căsătoriei (sau născut în termen de 300 de zile de la divorț), Codul Civil din România îl consideră automat pe fiul dumneavoastră ca fiind tatăl copilului (prezumția de paternitate). Din acest motiv, Oficiul de Stare Civilă nu poate elibera certificatul de naștere pe numele tatălui biologic direct, și nici nu poate lua în considerare o simplă declarație de nerecunoaștere dată de fiul dumneavoastră sau de mamă.

2. Fiul dumneavoastră NU trebuie să vină din Anglia!
Fosta soție greșește când insistă ca el să vină personal pentru a „declara” ceva. La Starea Civilă nu se rezolvă această problemă pe bază de declarații simple. Totul se rezolvă exclusiv prin instanța de judecată. Fiul dumneavoastră poate mandata un avocat din România (prin procură specială redactată la Consulatul României din Marea Britanie sau la un notar britanic cu apostilă), iar avocatul îl va reprezenta în tot procesul, fără ca el să facă vreun drum în țară, decât pentru efectuarea unui test ADN.

3. Cum se rezolvă concret problema?
Singura cale legală este deschiderea unui proces numit Acțiune în tăgăduirea paternității.

Cine poate deschide procesul? Îl poate deschide fosta soție, tatăl biologic (concubinul), dar îl poate deschide și fiul dumneavoastră (prin avocat) pentru a scăpa definitiv de orice obligație legală față de acest copil.
Cum se dovedește că nu este copilul lui?
În cadrul procesului se poate efectua o expertiză minilaborator ADN.

Dacă fosta soție și concubinul ei recunosc în fața judecătorului că fiul dumneavoastră nu este tatăl și că au trăit separați în fapt de mai mulți ani, iar fiul dumneavoastră achiesează la cerere, procesul se va derula foarte rapid.

Să îi transmiteți fostei soții că fiul dumneavoastră este de acord să sprijine rezolvarea problemei, dar doar pe cale legală, prin instanță, și nu prin deplasări inutile.

Să contactați un avocat specializat în Dreptul Familiei din România pentru a redacta cererea de chemare în judecată pentru tăgăduirea paternității sau pentru a lua legătura cu avocatul fostei soții dacă a introdus ea deja acțiunea.

Odată ce instanța va pronunța o hotărâre definitivă prin care stabilește că fiul dvoastră NU este tatăl, Starea Civilă va rectifica actele, iar tatăl real îl va putea recunoaște pe copil fără nicio piedică.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 29-07-2026
Vizitator
Va multumesc frumos pentru raspuns!
Răspunde
 04-08-2026

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
VARVARA a scris pe 23-07-2026:
Buna ziua ! Asi dori si eu un sfat in legatura cu copilul meu. Am un fiu de 32 de ani care aste plecat in Anglia , a fost casatorit si a divortat de sotie in febroarie 2026. Ei au fost despartiti de mai mult de 2 ani.Intre timp fosta sotie si-a gasit pe altcineva cu care a facut un copil (acum recent).Fosta , insista sa vina din Anglia sa declare ca nu este copilul lui , ca sa poata sa scoata certificatul copilului. Nu stiu de fapt ce cer , ca se incurca in ce-a ce cer(ba ca s-al recunoasca ca este al lui si dupa sa faca test de paternitate si sa-l treaca pe numele concubinului....ba ca sa nu-l recunoasca...).Va rog frumos,spuneti-mi ce avem de facut pentru ca nu are cum sa recunoasca un copil care nu este al lui.Va multumesc pentru intelegere !

Daca acest copil a fost conceput in timpul casatoriei, fiul dvs va figura ca tata în certificatul de naștere al copilului.

Fiul dvs va trebui să promoveze în instanță o acțiune în tagada paternității.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 04-08-2026

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
VARVARA a scris pe 23-07-2026:

Daca acest copil a fost conceput in timpul casatoriei, fiul dvs va figura ca tata în certificatul de naștere al copilului.

Fiul dvs va trebui să promoveze în instanță o acțiune în tagada paternității.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Locație: Bucuresti

Puncte: 1110

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 370

Ultimul răspuns

Avocat Myra Cimpean

3

Telefon: 0723537992

Locație: Bucuresti

Puncte: 41

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.