Forum avocaţi > Civil

Succesiune - sora mea are voie sa imi ia tot ?

07-01-2019
Vizitator
Buna ziua,

Va rog sa ma informati si pe mine.
Suntem 2 surori ( eu sunt cea mai mare, am locuit cu parintii pana la decesul acestora ). Sora cea mica a plecat dupa casatorie la sot in 1993. Nu s-a interesat de parinti sau de mine. A venit anul trecut in ianuarie dupa decesul mamei, sa ceara bani.

Vrea succesiune - dar ea sa ia banii si eu sa raman cu cheltuielile ( asa ceva nu am auzit de la nimeni ).
Desi am anuntat-o, eu, rude,vecini - si de operatii parintii+costuri, si de inmormantare, nu a dat nici un semn. Eu am platit pana acum tot ( operatii, casa, utilitati, tratamente parinti, +decesul acestora, lucrari mormant, + creditele mamei ).

Sora mea a refuzat pana acum sa ma ajute sa termin creditele mamei ( lucrez disperata in 2 joburi ca sa achit tot, si ea nu a venit sa ma ajute nici cand una din bancile mamei mi-a pus poprire pe salariu ). Cere bani pentru ea, spune ca daca fac succesiune are drept " sa ma arunce in strada".

Doresc sa stiu ce drepturi am ?

- in urma unei succesiuni, sora mea are voie sa imi ia tot ? Din cate stiu eu nu are voie sa faca asta, deoarece nu a contribuit la nici-o plata pentru nimic.
- am drept de creanta cu datoriile parintilor in instanta; - deci, legea i-ar cere surorii mele sa imi achite macar jumate din datorii.

Va rog sa imi spuneti ce sa fac corect
Răspunde
 07-01-2019

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Sora dvs trebuia să declare expres că acceptă moștenirea, declarație dață în fața notarului public în termen de 1 an de la data decesului. În cazul în care nu a dat declarația ea trebuie să dovedească că a acceptat moștenirea în mod tacit, iar dacă nu face această dovadă va fi considerată străină de moștenire.
Dacă dvs nu ați dat declarația expresă de acceptare și mai sunteți în termenul de 1 an mergeți imediat la un notar și declarați că acceptați moștenirea de pe urma mamei dvs. Dacă a trecut termenul de 1 an va trebui să dovediți că ați acceptat moștenirea tacit, prin acte ce valorează acceptarea moștenirii.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 08-01-2019
Vizitator
Buna ziua si multumesc pentru raspuns!

Am dat declaratia de acceptare anul trecut ( speram sa strang banii de succesiune). Au venit multe anul trecut, a trebuit sa le iau in ordine: plati la creditele mamei decedate ( 30.01.2018), ca sa nu pierd casa, lucrari de reconstructie cimitir, reabilitare apartament pe 5 ani cu contract.
I-am cerut ajutorul sorei mele, aceasta a refuzat sa ma ajute cu cheltuielile. Ameninta cu instanta, insa. Eu am achitat tot pana acum ( tratamente parinti, operatii, hrana, decesele+ inmormantarea, utilitati bloc+ reabilitare bloc - aceasta in rate ). Instanta din cate stiu, o va obliga sa imi achite jumate din cheltuielile facute cu parintii, daca nu accepta masa succesorala+ cheltuielile la notar ( am depus acte ).
In caz ca accepta masa succesorala+ cheltuieli, se imparte la 2 mostinitori ( eu si sora mea). Ea a decis ca doreste sa achite ea succesiunea ( avand in vedere ca eu am achitat deja prea multe).

Intrebare:

- Are drept sa imi anuleze Certificat de mostenitor / vanda fara stirea mea casa ?

- Din cat stiu, trebuie sa fim de acord cu vanzarea amandoua la un pret rezonabil; eu doresc dupa succesiune, sa vindem si sa impartim suma egal ( vreau sa am casa mea )

Succesiunea o achita ea ( si partea mea ). A hotarat in ultima clipa.

Eu am achitat tot ce am enumerat mai sus.

Este bine ce fac?
Răspunde
 08-01-2019
Vizitator
Am pierdut 4 clienti anul trecut din cauza surorii mele, agentia imobiliara imi gasise clienti care doreau acest apartament, noi nu aveam acte facute, acum am alt client dar trebuie sa o conving si pe sora mea sa accepte masa succesorala+ datorii. Trebuie sa inteleaga ca este dreptul meu sa am si eu o casa. Pana acum m-a acuzat de moartea parinti, dar eu sunt cea care a achitat tot, si a luptat sa le salvez viata.

Sunt tare curioasa ce judecator i-ar da dreptate, avand in vedere ca nu a colaborat 30 de ani, si refuza plata sau accept acte.

Multumesc pentru ajutor
Răspunde
 08-01-2019

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Din punct de vedere legal, masa succesorala se imparte, in cazul dvs. in cote egale, mostenitorilor. Ar fi indicat sa ajungeti la o intelegere cu sora dvs. in situatia in care doriti sa vindeti imobilul, deoarece o actiune in instanta presupune anumite taxe si o durata destul de indelungata.
In situatia in care sora dvs. va promova actiune in instanta, dvs va trebui sa formulati in termenul legal Intampinare si Cerere reconventionala, prin care sa solicitati obligarea surorii la plata unei creante catre dvs., reprezentand costurile spitalizarii, inmormantarii si a oricaror alte cheltuieli pe care le-ati suportat pentru parinti, aducand dovezi in acest sens.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.