Forum avocaţi > Civil

Deces proprietar imobil fara mostenitori

26-02-2014

Buna ziua!
Va rog dati-mi o solutie legala pt urmatoarea situatie.
Am ingrijit o batranica timp de 15 ani fara sa se puna problema unor acte pt garsoniera pe care o poseda. A fost mai mult o prietenie. De la un moment dat starea sanatatii ei s-a agravat si m-a solicitat sa o ajut. Am internat-o la spital si am ingrijit de ea. Acolo s-a pus prima data problema actelor. Discutia a fost ca sa-mi faca acte pentru casa, iar eu sa o iau la mine ca sa pot ingriji mai usor dupa externarea din spital. Ea mi-a dat actele ei si cheile de la garsoniera.
Boala a avansat rapid si a decedat inainte ca sa semnam vreun act (in feb. 2013). Am inmormantat-o cu toate randuielile, inclusiv cele ulterioare, am scos actele de deces de la primarie facand o declaratie ca NU ARE MOSTENITORI care sa aiba drept de ridicare a certificatului de deces.
La inceput am crezut ca situatia se va solutiona usor, dar apoi, intreband avocati si notari, mi s-a spus ca nu am nici o sansa din moment ce nu exista un act scis intre mine si batranica. Ni s-au propus solutii ilegale, dar nu am vrut sa le urmez.
Luna asta se implineste un an de la deces. In acest an am intretinut garsoniera, iar pt a-mi fi mai usor cu cheltuielile, am dat-o 6 luni unui nepot proaspat casatorit ca sa o locuiasca si sa plateasca intretinerea. Mentionez ca nu s-a pus problema chiriei, fiindu-mi ruda apropiata.
Intrebarile mele sunt:
1. Am vreun drept legal la acel imobil?
2. Se aplica cumva Uzucapiunea de 10-20 de ani daca o pastrez inca 9 ani? Daca da, ce e acel "justul titlu, respectiv actul translativ de proprietate încheiat de reclamant cu o altă persoană decât adevăratul proprietar."
Repet ca intre mine si batranica nu a fost nici un contract scris.
3. Daca nu am nici un drept legal, care sunt pasii pe care tre sa-i urmez ca imobilul sa intre in posesia primariei?
4. Pot fi sanctionata cumva ca am tinut acel imobil un an de zile fara un drept scris?

Va multumesc pt ajutor.
Răspunde
 26-02-2014

Daca platiti impozitele si taxele puteti sta ani de zile in apartament, daca mergeti si scoateti certificat de mostenire vacanta sansele sa intrati in stapanirea acestui imobil se reduc . E bine sa consultati un avocat.
A.v Pralea Lucian tel 0744617228.
Răspunde
 04-03-2014

Multumesc pentru raspuns. Deci nu voi fi sanctionata in nici un fel chiar daca ma voi folosi de imobil mai multi ani? Dar care sunt sansele ca sa intru in posesia apartamentului dupa 10 ani?
Răspunde
 09-03-2014

Bucuresti
0723639378
av_gabrielagerber@hotmail.com
www.avocat-gerber.ro
Facebook
Nu aveti cum sa intrati in poseia acelui imobil prin uzucapiune pt ca aceasta institutie juridca se aplica terenurilor si nu imobilelor.

Nu aveti niciun drept legal asupra locuintei in prezent si nici nu puteti cumva dobandi drept de proprietate asupra ei. Pt un proces este necesar sa aveti un parat in cauza, sa invocati ca detineti bunul in conditiile in care proprietarul s-a delasat de el. In cazul dvs paratul este decedat si nici nu aveti cu cine sa va judecati in contradictoriu. Plus cele aratate in paragraful prim.

Daca se va constata ca mostenirea este vacanta si va reveni statului, atunci va veti putea recupera sumele de bani cheltuite cu ingrijirea batranei si inmormantarea, plus pomenirile de la stat, in termen de 3 ani de la data la care ati facut aceste cheltuieli.

Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti

Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 20-03-2014

Va multumesc pentru raspuns!
Eu inteleg din articolul 930 NNC ca uzucapiunea extratabulara se aplica "Dreptul de proprietate asupra unui imobil şi dezmembrămintele sale", nu doar terenurilor.

Art. 930

Uzucapiunea extratabulară

(1) Dreptul de proprietate asupra unui imobil şi dezmembrămintele sale pot fi înscrise în cartea funciară, în temeiul uzucapiunii, în folosul celui care l-a posedat timp de 10 ani, dacă:

a) proprietarul înscris în cartea funciară a decedat ori, după caz, şi-a încetat existenţa;

b) a fost înscrisă în cartea funciară declaraţia de renunţare la proprietate;

c) imobilul nu era înscris în nicio carte funciară.

(2) În toate cazurile, uzucapantul poate dobândi dreptul numai dacă şi-a înregistrat cererea de înscriere în cartea funciară înainte ca o terţă persoană să îşi fi înregistrat propria cerere de înscriere a dreptului în folosul său, pe baza unei cauze legitime, în cursul sau chiar după împlinirea termenului de uzucapiune.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.