Forum avocaţi > Civil

Succesiune in cazul tatei decedat din 2010

10-07-2019
Northampton, UK

In 2010 a decedat Tatal meu si am ramas 2 frati (eu + sora mea) si Mama (+ea avand 2 fiice dintr-o casatorie anterioara). Sora mea, Mama, si una dintre surorile vitrege sunt de acord sa renunte la mostenire (cu cealalta nu am discutat), iar toti suntem plecati din tara astfel am 3 intrebari:

1. Se mai poate face renuntare de mostenire dupa 10 ani, tatal fiind decedat in 2010?

2. Daca Mama face renuntare de mostenire, mai au vreun drept fiicele din prima casatorie?

3. Daca nu se mai poate proceda cu renuntare de mostenire, cam care ar fi solutia?

Multumesc anticipat.
Răspunde
 26-07-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Dupa 10 ani, consider ca sunt acceptanti DOAR cei care vor fi in masura sa faca dovada ca au acceptat mostenirea in termenul legal, restul fiind decazuti, adica straini de mostenire. Presupun ca mama dvs, daca a ramas in imobil, sigur este acceptanta. Si alte persoane, daca au locuit acolo ori au luat bunuri din mostenire ori au platit impozite. Restul nu mai au dreptul la mostenire ori li se poate contesta dreptul. Dupa acceptare, nu se mai poate renunta. Oricum, speta dvs, necesita o analiza mai detaliata, pe caz, ptr a primi un raspuns.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 30-07-2019
Northampton, UK

Av.STARJIL M. a scris pe 26-07-2019:
Dupa 10 ani, consider ca sunt acceptanti DOAR cei care vor fi in masura sa faca dovada ca au acceptat mostenirea in termenul legal, restul fiind decazuti, adica straini de mostenire. Presupun ca mama dvs, daca a ramas in imobil, sigur este acceptanta. Si alte persoane, daca au locuit acolo ori au luat bunuri din mostenire ori au platit impozite. Restul nu mai au dreptul la mostenire ori li se poate contesta dreptul. Dupa acceptare, nu se mai poate renunta. Oricum, speta dvs, necesita o analiza mai detaliata, pe caz, ptr a primi un raspuns.

In fiecare an a mers mama inapoi, iar impozitul a fost platit anual. Dupa spusele dumneavoastra presupun ca vom avea nevoie de un avocat?
Răspunde
 31-07-2019

Bucuresti
0721727157 (Doar pt. programări)
av.carmen.petrescu@gmail.com
https://aavocat.net
Facebook
N M Ifrim a scris pe 10-07-2019:
In 2010 a decedat Tatal meu si am ramas 2 frati (eu + sora mea) si Mama (+ea avand 2 fiice dintr-o casatorie anterioara). Sora mea, Mama, si una dintre surorile vitrege sunt de acord sa renunte la mostenire (cu cealalta nu am discutat), iar toti suntem plecati din tara astfel am 3 intrebari:

1. Se mai poate face renuntare de mostenire dupa 10 ani, tatal fiind decedat in 2010?

2. Daca Mama face renuntare de mostenire, mai au vreun drept fiicele din prima casatorie?

3. Daca nu se mai poate proceda cu renuntare de mostenire, cam care ar fi solutia?

Multumesc anticipat.

Buna ziua,
1. trebuie sa stiti ca fetele mamei din alta casatorie nu au ce cauta in aceasta ecuatie.
2. mostenitori legali ai tatalui decedat in 2010 sunt sotia supravietuitoare + copii tatalui.
3. atat sotia supravituitoare cat si copiii sunt mostenitori legali, rezervatari si sezinari, facand parte din clasa 1 de mostenitori legali. Ei nu pot fi indepartati de la mostenire sub nicio forma; chiar daca nu au facut declaratiile de acceptare in termenul legal, fiind mostenitori rezervatari, nu li se poate incalca rezerva succesorala.
4. daca pana la acest moment nu a invocat nimeni lipsa declaratiei exprese de acceptare a mostenirii nu este nicio problema.
5. cotele de mostenire se revin in acest caz sunt: sotia supravituitoare are 1/4 din iar ceilalti copii vor imparti cota de 3/4 in parti egale. ATENTIE: aceste cote se aplica doar la bunurile ramase de pe urma defunctului, adica fiind bunuri comune cu sotia, se presupune ca a existat o cota egala de contributie la dobandirea lor in timpul casatoriei si atunci aceste fractii se raporteaza la cota de 50% care apartine defunctului.
5. Daca toate partile se inteleg cu privire la aceste cote, este suficient sa mergeti la un notar si sa completati cererile si declaratiile necesare emiterii certificatului de mostenitor.
6. Daca nu va intelegeti cu privire la impartire, atunci va trebui sa apelati la un avocat pentru a dezbate succesiunea pe calea unei actiuni in instanta.

Acestea sunt raspunsurile mele.
Acum punctual va voi raspunde dvs.
1. da, puteti face renuntarea la succesiune chiar si dupa 10 ani, daca in acest interval de timp nu a solicitat nimeni dezbaterea succesiunii.
2.Fiicele din prima casatorie a mamei, oricum nu au niciun drept de pe urma mostenirii tatalui dvs. Chiar daca mama va renunta la mostenire in calitate de sotie supravietuitoare, ea va avea in continuare bunurile ei proprii, astfel incat la decesul acesteia ficele ei din prima casatorie o vor mosteni venind in concurs cu copiii din a doua casatorie, aplicandus-se cote egale, daca nu va exista un testament... si chiar daca va exista un testament, revin la ceea ce am scris mai sus: copiii sunt mostenitori rezervatari, asta inseamna ca nu li se poate incalca rezerva succesorala, chiar daca exista testament.
3.raspunsul il aflati din cele ce v-am spus mai sus.

In cazul in care doriti mai multe informatii, sau asistenta juridica/reprezentare ne puteti contacta la datele de mai jos.

av.Petrescu C. - Baroul Bucuresti
tel:0721727157*
e-mail: av.carmen.petrescu@gmail.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 31-07-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Gasiti raspuns la intrebarile dvs. pe larg in urmatorul material (in special, pct.12-13)

http://www.notar-ionascu.com/succesiuni.html

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 02-08-2019
Northampton, UK

Mulțumesc pentru răspunsul concis doamnei avocat Carm3n, exact ce vroiam sa știu, consider subiectul rezolvat.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.