Forum avocaţi > Civil

Prescriptia unui debit la asociație

12-07-2019
Vizitator
Rog respectuos un raspuns
Care este temeiul de drept pentru Obiectul= Constatarea prescrierii debitului restant si stergerea acestuia de la cheltuielile de intretinere.
Vă multumesc
Cu respect
Răspunde
 25-04-2020

Bucuresti
0726831249
mihaeladruga2013@gmail.com
In conditiile in care aveti inregistrate debite restante la cotele de intretinere si Asociatia de proprietari va actioneaza in justitie, va puteti apara invocand exceptia prescriptiei extinctive a dreptului material la actiune, in conditiile in care Asociatia nu a introdus actiunea in termenul general de prescriptie de 3 ani.

av. Druga Mihaela
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 26-04-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
In conformitate cu dispozitiile art. 2517 NCC, termenul de prescriptie al datoriei este de 3 ani:

"Termenul prescripţiei este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen."

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 26-04-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Stelio a scris pe 12-07-2019:
Rog respectuos un raspuns
Care este temeiul de drept pentru Obiectul= Constatarea prescrierii debitului restant si stergerea acestuia de la cheltuielile de intretinere.
Vă multumesc
Cu respect

Dvs, vorbiti aici de o actiune in constatare.
Acţiunea în constatare =" acţiune civilă prin care se cere ca instanţa de judecată să constate, prin hotărârea sa, fie existenţa unui drept (atunci când nu este posibilă promovarea unei acţiuni în realizarea acelui drept), fie inexistenţa unui pretins drept al pârâtului."
Inteleg din intrebarea dvs ca exista o actiune promovata de un debitor care - dorind probabil sa scape de un creditor (probabil asociatia de locatari) care este gata sa demareze o executare silita, insa nu a demarat-o inca - a promovat o actiune in constatare prin care instanta sa retina ca dreptul la actiune al creditorului este prescris. Actiunea in constatare este admisibila in acest caz ptr ca o contestatie la executare ar fi prematura de vreme ce executarea nu a inceput.
Noul cod civil prevede în mod expres, în art. 2502 alin. (2) pct. 2, imprescriptibilitatea acţiunii în constatarea existenţei sau inexistenţei unui drept.
Potrivit art. 35 NCPC, cu titlul marginal „Constatarea existenţei sau inexistenţei unui drept”: „Cel care are interes poate să ceară constatarea existenţei sau inexistenţei unui drept. Cererea nu poate fi primită dacă partea poate cere realizarea dreptului pe orice altă cale prevăzută de lege"

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 26-04-2020
Vizitator
Bună
Dar asociația refuză să mă acționeze în instanță întrucât am depistat că mi-au încărcat listele de plata cu debite și penalități ale unor chiriași care au stat înaintea mea unde în Contractul de vanzare cumparare eu am cumpărat imobilul făra datorii sau penalitați .Eu am refuzat să mai platesc din 2008 întrucat mi-au introdus debite și penalitați în dreptul subsemnatului care nu-mi aparțineau iar eu plateam datoriile cartierului în loc sa-mi achit ale mele .
S-au schimbat de doua ori asociația și nimeni nu vrea să deschidă o acțiune unde avocații mi-au comunicat că ei trebuie să mă acționeze în instanță conform legii nu eu .
Cum să procedez??
Cu respect
Răspunde
 27-04-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Asociatia nu va actioneaza in judecata ptr. ca probabil realizeaza canu au cum saobtina acele sume. Si nimeni nu-si asuma responsabilitatea sa le scoata din liste.

Daca va vor chema vreodata in judecata ptr acele sume, veti invoca prescriptia, alaturi de apararile de fond (ca nu va incumba obligatia de a le achita)

Daca va deranjeaza ca apareti pe acele liste, notificati in scris asociatia de proprietari, administratia si presedintele asociatiei si solicitati-le ca sa puna pe ordinea de zi a primei sedinte si acest subiect, ca adunarea sa aprobe scoaterea dvs.de la plata acelor debite nedatorate.

Ulterior, puteti face si o actiune in constatare a inexistentei acelor datorii si, in subsidiar, a prescriptiei lor.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 27-04-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Dvs aveti obligatia sa va achitati cotele de intretinere ce va revin.

In situatia in care veti fi actionat in judecata, va trebui sa va asigurati o aparare eficienta, sa demonstrati ca acele datorii nu va apartin si sa invocati prescriptia acestora.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.