Întreabă pe forum Conectare
Întreabă pe forum
Forum avocaţi > Civil

Costuri intretinere abuzive pt 4 persoane desi apartamentul este nelocuit

31-07-2019
Vizitator
Buna ziua, dle avocat.Va rog frumos, sa ma lamuriti in urmatoarea problema.Sunt proprietarul unui apartament din iunie 2018 de 3 camere din Bucuresti in care nu locuiesc si nu am locuit niciodata pt ca nu l-am mobilat inca, eu locuind in alt oras.Pentru ca eu nu am declarat cate persoane sunt in apartament,fiindca nu am stiut la timp, asociatia m-a trecut ilegal, fara acordul si semnatura mea, fara sa stiu nimic, la avizier figurand cu 4 persoane si cu o suma de 700 lei.Cand l-am sunat pe presedintele asociatiei, mi-a vorbit arogant, spunand ca ei au decis sa declare in fctie de nr de camere, desi nici aici nu e corect pt ca am 3 iar ei au declarat 4 persoane.Eu pot dovedi oricand ca nu am locuit acolo cu facturi si acte consumuri pe minus sau extrem de mici de 1-2 lei iar asociatia poate verifica apometrele, si apartamentul repet este gol.Am trimis cereri, mail-uri la administratie, am sunat nu imi raspund la telefon.

Vor sa treaca timpul si sa platesc in continuare pt 4 persoane.Mai mult decat atat cand i-am spus presedintelui la telefon sa ii fac cerere scrisa prin care declar 0 persoane conform legii, nu a vrut sa o primeasca,pt ca nu e nevoie si a adaugat costuri de regularizari si alte costuri pt 4 persoane doar ca eu sa platesc. Este legal sa fiu trecuta cu 4 persoane fara acordul meu scris , doar ca asa vor ei? Ce pot sa fac, va rog?Si cum pot anula toate aceste costuri pt ca am cerut o recalculare corecta a costurilor pt 0 persoane si nu vor sa raspunda.Mentionez ca exista persoane la avizier trecute cu 0 persoane.Va multumesc mult.
Răspunde
 31-07-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Dvs. ne spuneti ca ati cumparat in iunie 2018, sub imperiul HG 1588/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a legii 230/2007.

Legislația prevedea anumite obligații de plată și pentru proprietarii care au apartamentele goale. Existau mai multe criterii de repartizare a cheltuielilor, printre care repartizarea pe număr de persoane și repartizarea în funcție de cota-parte indiviză.

Dacă de la plata cheltuielilor din prima categorie sunteți scutita, având 0 persoane care locuiesc în apartament,(cu conditia sa fi anuntat) cheltuielile calculate în funcție de cota-parte indiviză va trebui să le suportați, chiar dacă nu locuiește nimeni în apartament.
În capitolul III, referitor la modul de repartizare a cheltuielilor în asociație este indicată obligația tuturor proprietarilor de a-și achita cotele de contribuție. Astfel, în articolul 3 se specifică foarte clar că niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligaţia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii.

Printre aceste cheltuieli se numărau:
– cotele de contribuție la fondurile asociației pentru lucrări de întreținere, reparare, înlocuire, modernizare etc. a proprietății comune, a instalațiilor și părților din construcție;
– cheltuieli pentru service interfon și ascensor;
– plata salariilor personalului angajat al asociației (administrator, femeie de serviciu, contabil etc.)
– cheltuieli pentru curățenie;
– contribuții și impozite la stat;
Aceste cheltuieli se repartizează în funcție de cota-parte indiviză deținută de proprietar.

Actele normative mai sus mentionate au fost abrogate la 30 iulie 2018, (si a intrat in vigoare in 28 septembrie 2018) de legea 196/2018.

Va redau in continuare aspectele din noua lege care va intereseaza, lectura lor lamurindu-va mult mai bine decat orice comentariu pe care l-as putea eu face aici:

Art. 30 - (1) Proprietarii din condominii au obligaţia să notifice preşedintelui orice schimbare intervenită în structura şi numărul membrilor familiei prin deces, căsătorii sau naşteri, persoanele luate în spaţiu, precum şi locatarii/comodatarii ca urmare a închirierii sau a împrumutării locuinţei.
Art. 82 - (1) Cheltuielile repartizate proporţional cu numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru asigurarea serviciilor de utilităţi publice de care beneficiază persoanele care locuiesc sau desfăşoară activităţi în mod curent în condominiu şi care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de măsurare/înregistrare, fie datorită naturii şi caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare.
(2) Cheltuielile repartizate după numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece, caldă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deşeurilor menajere, vidanjare.
(3) Modul de repartizare a cheltuielilor prevăzute la alin. (1) se stabileşte printr-un regulament aprobat de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari.
(4) Comitetul executiv stabileşte cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în clădire.
(5) Dacă adunarea generală a asociaţiei de proprietari hotărăşte în acest sens, comitetul executiv stabileşte cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună, şi stabileşte perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriaşii, au dreptul de a solicita, în scris, scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană şi care trebuie să fie de cel puţin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale.
Art. 83 - (1) Cheltuielile pe consumuri individuale reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece şi canalizare; apă caldă de consum; energia termică, combustibilul şi apă rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale; încălzirea proprietăţii individuale.
(2) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcţie de indexul contoarelor individuale, în funcţie de indexul repartitoarelor de costuri, conform normelor tehnice şi metodologiilor elaborate de autorităţile naţionale de reglementare sau de autorităţile administraţiei publice locale, sau în funcţie de alte criterii în baza cărora se pot individualiza consumurile, cu respectarea legislaţiei şi a reglementărilor în vigoare.

Art. 84 - (1) Cheltuielile repartizate după cota-parte de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei efectuate pentru întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea şi/sau reabilitarea părţilor de construcţii şi instalaţii aferente condominiului aflate în proprietate comună indiviză. Aceste cheltuieli se repartizează proporţional cu cota-parte din proprietatea comună a fiecărui proprietar.
(2) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună.
Art. 85 - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în/şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; echipamente de echilibrare hidraulică a instalaţiilor; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, îngrijitor, personalul care asigură curăţenia etc.; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; cheltuieli cu produse şi accesorii pentru curăţenie, alte servicii administrative către proprietatea comună.
Art. 86 - (1) Suprafaţa utilă a proprietăţilor individuale şi cota-parte indiviză de proprietate sunt cele înscrise în cartea funciară în baza unei documentaţii cadastrale sau, în lipsă, cele din actul de proprietate.
(2) În cazul în care suma cotelor-părţi indivize din actele de proprietate, care sunt fracţiuni abstracte pentru fiecare proprietate individuală din clădirea care constituie condominiul, nu este egală cu 100%, preşedintele asociaţiei de proprietari este obligat să solicite întocmirea unei documentaţii cadastrale, prin punerea la dispoziţie a cărţii tehnice a imobilului şi cu respectarea prevederilor în vigoare.
Art. 87 - (1) Cheltuielile pe beneficiari reprezintă cheltuielile aferente serviciilor de care beneficiază în mod individual proprietarii, toţi sau în parte, gestionate financiar prin intermediul asociaţiei de proprietari.
(2) Cheltuielile pe beneficiari se repartizează conform valorii care revine fiecărui beneficiar în cauză, pe baza facturilor/documentelor justificative.
Art. 88 - Cheltuielile pe beneficiari sunt cheltuielile cu privire la: citirea, calculul şi gestiunea consumurilor individuale de apă rece, apă caldă, căldură, gaze, energie electrică, deşeuri municipale; servicii cu privire la repartitoarele de costuri; chiriile spaţiilor comune - boxe, casa scării, holuri, spaţiu ghenă, terasă etc.; gestiunea financiară; gestiunea contractelor cu caracter individual; întreţinerea interfonului şi a părţii de instalaţie din interiorul proprietăţii individuale; verificarea metrologică a contoarelor individuale de energie termică, în cazul distribuţiei orizontale; reviziile instalaţilor interioare de gaze, apă şi încălzire; alte servicii individuale către proprietari.
Art. 89 - Pentru proprietarii care beneficiază de anumite servicii de utilităţi şi determină consumuri suplimentare, în condiţiile în care nu există nicio interdicţie legală în acest sens, calculul cotei de contribuţie aferente cheltuielilor pe beneficiari se face conform baremelor stabilite prin normativele tehnice în vigoare sau, în lipsa acestora, conform deciziei comitetului executiv, în funcţie de cantitatea consumată.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 31-07-2019
Vizitator
Buna ziua si va multumesc pt raspuns.Eu am fost mereu de acord cu plata cheltuielilor pentru 0 persoane.Problema mea, nu este aceasta ci faptul ca eu sunt pusa la plata cu 4 persoane fara acordul meu pt ca nu am anuntat la timp cate persoane sunt, adica pana in aprilie. Comitetul asociatiei de proprietari s-a stabilit de abia in martie.Toate calculele mi le-au facut pt 4 persoane desi nu am declarat acest lucru si pot demonstra oricand ca nu am avut consum pentru 4 persoane si nici nu amlocuit acolo. Este legal sa ma treaca cu 4 persoane fara cererea semnata de mine si fara sa ma anunte doar pt ca asa au hotarat ei? Si cum pot cere recalclarea corecta a costurior pt 0 persoane declarate prin cererea trimisa acum?Va multumesc frumos
Răspunde
 01-08-2019

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Gabriela a scris pe 31-07-2019:
Buna ziua si va multumesc pt raspuns.Eu am fost mereu de acord cu plata cheltuielilor pentru 0 persoane.Problema mea, nu este aceasta ci faptul ca eu sunt pusa la plata cu 4 persoane fara acordul meu pt ca nu am anuntat la timp cate persoane sunt, adica pana in aprilie. Comitetul asociatiei de proprietari s-a stabilit de abia in martie.Toate calculele mi le-au facut pt 4 persoane desi nu am declarat acest lucru si pot demonstra oricand ca nu am avut consum pentru 4 persoane si nici nu amlocuit acolo. Este legal sa ma treaca cu 4 persoane fara cererea semnata de mine si fara sa ma anunte doar pt ca asa au hotarat ei? Si cum pot cere recalclarea corecta a costurior pt 0 persoane declarate prin cererea trimisa acum?Va multumesc frumos
In situatia in care nu veti gasi o rezolvare amiabila a diferendului si in urma notificarilor dvs catre asociatia de proprietari, nu se va mentiona numarul real al persoanelor care locuiesc in imobil si nu se va efectua un calcul corect al cheltuielilor, va trebui sa va adresati instantei.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.