Forum avocaţi > Civil

Impartire curte comuna

11-08-2019
Vizitator
Buna ziua,
Locuim la curte comuna 4 familii. In contractul de vanzare cumparare este specificat ca 2 dintre apartamente,printre care si noi, detin cate 84mp din totalul de 264mp curte si gradina, iar celelalte 2 apartamente 48mp fiecare. Avem ceva probleme cu vecinii care detin mai putin teren si am dori sa construim un gard fara fundatie deoarece am achizitionat un caine. Precizez ca celelalte 3 apartamente si-au adjudecat fiecare cate o parte si noi am cam ramas pe din-afara,dupa ce ca platim mai mult la impozit pe teren.
Putem avea probleme daca construim gardul? Daca am vrea sa facem impartirea trebuie actionat in instanta?
Multumesc.
Răspunde
 11-08-2019

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
In contractul de vanzare trebuiau identificati de catre vanzator cei 84 de mp pe care i-ati cumparat (o schita). Exista in contract vreo mentiune ca va angajati sa nu imprejmuiti lotul de curte? Daca faceti gard, impiedicati accesul celorlalti la imobilul lor? Restul au delimitat curtea lor? Reveniti cu amanunte ca sa vi se poata raspunde.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 11-08-2019
Vizitator
"...din intregul drept de proprietate pentru:
a) imobilului....constand in apartamentul nr.3....
b) suprafata de 84 mp teren din totalul de 264mp teren, respectiv cota de 84/26 part inscrisa in CF nr...., nr top. 292/b/2, 293/2/1/1/1/1/1/1/9/1, constand in arabil intravilan, in suprafata de 264 mp, situat administrativ in comuna ...., str, nr, jud. reprezentand curte si gradina aferenta apartamentului nr.3" - paragraf din contract.
Din pacate nu stiu de existenta vreunui plan.
Exista 2 intrari in stanga si in dreapta casei cu drumuri pt masini pana in spatele curtii. Sunt 2 apartamente la parter si etaj in fata si la fel 2 in spate.
In fata casei este o gradina de aprox 40 mp ocupata integral de flori si mobilier de gradina de apartamentul din fata de la parter. In spatele casei intre cele 2 drumuri pt masini este un teren mai mare impartit in 2 parti paralele cu casa. Partea dinspre casa e cu iarba si cativa pomi fructiferi si se vrea a fi a apartamentului din spate de la parter. Iar bucata din saptele curtii e gradina cu legume a apartamentului din spate de la etaj.
Noi stam la apartamentul din fata de la etaj, intram cu masina pana in spate si cam atat.
Nu prea inteleg termenul de teren la comun, cand unii au cate 84 mp pt care au si platit vanzatorului si acum platesc impozit si ceilalti 2 pt cate 48 mp. Si totusi aceleasi drepturi. Inteleg daca fiecare avea cate un sfert.

Multumesc pt raspuns.
Răspunde
 12-08-2019

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Dupa cum descrieti speta, reiese ca nu e vorba de proprietate comuna, pentru ca ori de câte ori titulari diferiţi (proprietarii apartamentelor) exercită atributele dreptului de proprietate asupra unor fracţiuni materiale (in cazul dvs., cei 84 mp) determinate dintr-un bun (curtea dvs.), nu ne aflăm în prezenţa unui drept de proprietate (curte) comună, ci în prezenţa mai multor drepturi de proprietate exclusivă (pentru care se plateste impozit)

Oricum, mie nu-mi este clara situatia. Ar trebui cineva sa va vada actele, ce ati cumparat, in ce conditii, ce s-a intabulat ca sa poata da un sfat pertinent.

Cititi din nou contractul, cu atentie, oriunde se face referire la curte si la regimul ei juridic. Vedeti si incheierea CF. Poate scrie undeva ca acea curte este in cota-indiviza?

Daca sunteti intr-o curte comuna cu parte indiviza, trebuie sa iesiti din indiviziune si sa va delimitati curtea (indiviziune doar cu privire la terenul aflat in coproprietate si stabilirea liniei de hotar). Puteti face impartirea si pe cale amiabila. Daca nu va intelegeti, prin instanta, pentru ca nimeni nu este obligat sa ramana in indiviziune. Se va face expertiza topo pentru formarea loturilor, cu care va trebui sa fiti toti de acord.

Daca sunteti insa sigura ca e proprietate exclusiva, inaintati o actiune in granituire, parati urmand sa fie toti ceilalti proprietari.
Conform cod civil
Art. 561 - Dreptul de îngrădire
Orice proprietar poate să îşi îngrădească proprietatea, suportând, în condiţiile legii, cheltuielile ocazionate.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 12-08-2019
Vizitator
Buna ziua,

Revin cu completari.
Nu este scris nicaieri ca ne angajam sa nu imprejmuim, nici nu blocam accesul catre intrarile in imobil,acestea sunt pe partile laterale.
Răspunde
 12-08-2019
Vizitator
Am 2 extrase de CF.
In primul unde se drescrie unitatea individula(apartamentul) este precizat la parti comune:teren construit si neconstruit, gard imprejmuitor, fatada comuna, fundatiile, bransament electric, gaz, racord canal, bransament decapa, acoperis.
In al doilea extras unde este vorba de terenul intravilan de 264 mp la inscrieri privitoare la dreptul de proprietate si alte drepturi reale, apar cele 4 apartamente astfel:

Ap. 1 cu cota 16/88
Ap. 2 cu cota 16/88
Ap. 3 cu cota 28/88 - noi
Ap. 4 cu cota 28/88
Cu precizarea:intabulare, drept de proprietate, dobandit prin conventie la fiecare apartament
Răspunde
 12-08-2019

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Deci, iesire din indiviziune. Incercati sa partajati de comuna acord. Daca nu reusiti ori nu sunteti multumita, in instanta.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 12-08-2019
Vizitator
Mai exista o CF precizata in cf colectiv al carui extras nu l-am scos care face referire la servitute de trecere prin parcelele din acea CF.
Răspunde
 12-08-2019

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Evident, se va tine cont si de servitutile instituite, in masura in care o posibila stabilire a limitelor de hotar dupa iesirea de indiviziune ar afecta exercitarea servitutilor. Insa, probabil, servitutile privesc drumurile pentru masini descrise de dvs, care inteleg ca sunt separate de curtea la care va referiti.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 12-08-2019
Vizitator
Cu o singura intrebare va mai deranjez. Se poare face iesirea din indiviziune pt un singur apartament?
Răspunde
 12-08-2019

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Cand exista trei sau mai multi coindiviziari, partajul poate fi partial si în raport de persoane.
De exemplu, daca numai unul dintre ei cere despartirea partilor la care are dreptul, iar ceilalti doresc sa ramâna în indiviziune asupra bunurilor ramase dupa satisfacerea solicitantilor.

Partajul partial este inadmisibil cand toti coindivizarii solicita iesirea din indiviziune sau partajarea tuturor bunurilor indivize.

Imparteala se poate efectua numai cu participarea tuturor coindivizarilor.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 12-08-2019
Vizitator
Multumesc mult pentru sfaturi si ajutor.
Răspunde
 12-08-2019

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Cu placere.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 12-08-2019
Vizitator
In cazul in care ajungem in instanta cu problema iesirii din indiviziune, procesul poate bloca vanzarea unuia dintre apartamente? Un vecin vrea sa vanda.
Multumesc.
Răspunde
 12-08-2019

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Nu.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 23-05-2021
Vizitator
Buna seara, locuiesc intr-o casa proprietate personala, dar ca sa ajung in ea trec printr-o curte comuna in care mai sunt 7 familii, fiecare cu casa lui. Terenul total este de 740 mp din care noi avem 126 mp + o pivnita. Sunt 4 familii care au proprietatea ingradita toate in spatele curtii, iar restul de 4 familii nu au curtea lor si nici gard. Exista o alee lata de 1.5 m de la poarta care trece pe langa casele celor 4 familii, apoi un platou de cca 50mp in jurul caruia sunt cele 4 proprietati ingradite. Intrebarea mea este referitoare la drepturile celor care au curtea ingradita. Ni se spune ca nu avem drept in curtea comuna pt ca suntem proprietari, iar ei pt ca nu au curte comuna au dreptul asupra intregului teren aflat in afara curtilor noastre pe care au si construit diferite magazii, desi nu au trecut in acte asa ceva.
Ma puteti ajuta cu un raspuns sau sa imi spuneti unde sa ma adresez sa ma lamuresc ca nu vreau sa vorbesc in necunostinta de cauza sau sa intru in conflict cu vecinii. Multumesc frumos
Răspunde
 23-05-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Am citit postarea dvs, insa n-am reusit sa-mi imaginez situatia din teren.
Va recomand sa cautati un avocat local la care sa mergeti cu actele de proprietate si cu o schita sau o poza de ansamblu.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 23-05-2021
Vizitator
Multumesc frumos.
Răspunde
 14-02-2024
Vizitator
Buna ziua! Dețin un apartament cumpărat prin leg 112 intr-o curte comuna cu încă 4 familii, când am cumpărat partea mea de teren este 90mp pentru care plătesc dar acești metri nu exista de ce: planul vechi al curti arată 500 mp eu am făcut planul de amplasament recent care este pe jumătate terenul și asta este ocupat de vecini, cu magazi, garaj,bucătari și baie , hol etc construite pe terenul curti . Pana acum am amânat ca era vb de bani puțin care plăteam anual dar acum nu se mai poate pentru ca au crescut taxele. Va rog spuneți-mi unde sa ma adresez pentru ca la AFI nu ma lămurește nimeni. Multumesc
Răspunde
 22-02-2024

@Hauta juliana

Pentru a rezolva situația legată de discrepanța dintre suprafața de teren pentru care plătești taxe și realitatea fizică a terenului ocupat efectiv, iată câțiva pași pe care îi poți urma:

Verificarea documentației: Asigură-te că ai toate documentele necesare, inclusiv planul de amplasament actualizat și orice alte acte care atestă dreptul tău de proprietate asupra apartamentului și a cotei-părți din teren.

Discuții cu vecinii: Încearcă să discuți situația cu vecinii tăi pentru a vedea dacă este posibil să ajungeți la un acord amiabil privind utilizarea terenului. Poate că unii dintre vecini sunt dispuși să renunțe la o parte din terenul ocupat sau să ajungă la un compromis.

Consultarea unui avocat: Este recomandat să consulți un avocat specializat în drept imobiliar pentru a înțelege mai bine drepturile tale și pentru a determina ce acțiuni legale poți întreprinde. Avocatul te poate ajuta să pregătești o strategie pentru a aborda problema, inclusiv inițierea unei acțiuni în justiție, dacă este necesar.

Inițierea unei acțiuni în justiție: Dacă nu se poate ajunge la un acord amiabil cu vecinii, poate fi necesar să inițiezi o acțiune în justiție pentru a soluționa disputa. Acest lucru poate implica solicitarea instanței să determine granițele precise ale proprietății și să ordone evacuarea sau demolarea construcțiilor ilegale.

Contactarea autorităților locale: Dacă există construcții care încalcă reglementările de urbanism sau care au fost ridicate fără permisele necesare, poți raporta această situație autorităților locale competente (de exemplu, primăriei sau direcției de urbanism). Acestea pot lua măsuri pentru a verifica legalitatea construcțiilor și pentru a aplica sancțiuni dacă este cazul.

Reevaluarea impozitelor: Dacă reușești să clarifici situația juridică a terenului și să obții o modificare a suprafeței pentru care ești responsabilă, ar trebui să contactezi autoritățile fiscale locale pentru a solicita reevaluarea impozitelor pe proprietate, astfel încât acestea să reflecte realitatea fizică și juridică.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.