Forum avocaţi > Civil

Acceptare tacita a mostenirii

14-08-2019
Vizitator
mama a decedat in 1990,eu am in casa parinteasca o camera si o bucatarie si m-am ocupat de parinti alaturi de o sora,dupa deces am gestionat tot ce tine de gospadarie .am facut pomeni,am aranjat mormantul,asta se incadreaza la acceptare tacita? multumesc
Răspunde
 14-08-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Da

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 15-08-2019

Bucuresti
0723639378
av_gabrielagerber@hotmail.com
www.avocat-gerber.ro
Facebook
Doar faptul că locuiti in casa si îngrijiți gospodăria se considera acceptare tacită.

Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti

Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 16-08-2019

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
DA, este în mod evident vorba despre acceptarea tacită a moștenirii.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 16-08-2019
Vizitator
Buna seara,sunt casatorit si avem impreuna un apartament cu ipoteca pe15ani,asadar mai avem o casa a parintilor mei,la care sa facut contract de vanzare cumparare cu intretinere,tata a decedat si locuieste doar mama mea,intentionez sa divortez,ce se va intampla cu acele imobile,multumesc
Răspunde
 17-08-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Daca sunteti casatorit sub regimul comunitatii de bunuri, imobilele urmeaza sa fie partajate in urma divortului, fiind bunuri comune, iar cel care pastreaza apartamentul ipotecat, va prelua si ratele daca indeplineste singur conditiile de creditare ale bancii(asta, daca nu decideti sa-l vindeti si sa inchideti creditul)

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-08-2019
Vizitator
Multumesc pentru raspuns doamna avocat Marina,insa mai am o intrebare,care parte din imobil dobandit de la parinti se imparte dupa divort,avand in vedere ca sa efectuat contract de vanzare cumparare,dupa care tata a decedat si traieste mama mea care locuieste in acea casa si e bolnava,multumesc mult
Răspunde
 17-08-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Eu am inteles ca dvs si sotia de care doriti sa divortati, ambii in calitate de cumparatori, ati cumparat de la parintii dvs apartamentul. Intretinerea viagera se datoreaza integral pana decedeaza ultimul intretinut, adica mama dvs. Deci, la acest moment, dvs. si sotia sunteti proprietari pe intregul apartament cu clauza de intretinere. Pentru ca tatal dvs. si-a vandut partea inainte de deces si nu mai era proprietar, deci nu ar fi avut ce sa va lase mostenire.
Deci, in caz de divort, se imparte intregul apartament si ambii ramaneti obligati la plata intretinerii catre mama dvs, chiar si divortati fiind.

Daca insa mama dvs. ar gasi o modalitate de anulare a contractului de vanzare-cumparare inainte de divort, apartamentul ar reintra in proprietatea parintilor dvs si nu ar mai face obiectul unui bun comun achizitionat in timpul casatoriei si nu ar mai face obiectul partajului.

Trebuie insa sa verificati ce fel de contract ati incheiat cu parintii, intretinere ori vanzare cu clauza de intretinere, pentru ca sunt 2 lucruri diferite si se face confuzie frecvent. Calificandu-l, puteti vedea si cum ati putea 'scapa" de el.

Elementul de calificare a contractului (vânzare ori întreţinere) este modalitatea de plată a preţului (în sensul său larg).
Astfel, dacă înstrăinarea lucrului s-a făcut pentru o sumă de bani (chiar dacă urmează a fi plătită în rate), contractul este vânzare-cumpărare.
Când însă obligaţia de plată a celui care a dobândit lucrul este o obligaţie de a face (a întreţine în natură o persoană) pe durată viageră, contractul va fi de întreţinere.

Mai dificil de calificat este contractul în care partea care dobândeşte dreptul de proprietate asupra lucrului are o obligaţie dublă: una de întreţinere viageră a unei persoane şi alta de plată a unei sume de bani.
Daca aceasta este si situatia dvs, (ati dat si bani si aveti si obligatie de intretinere) trebuie sa va puneti intrebarea: contractul în speţă este vânzare-cumpărare sau întreţinere?

Pentru calificarea contractului, va trebui să se stabilească obligaţia (de plată) principală, în raport de valoarea lucrului înstrăinat.

Astfel, de regulă, dacă preţul în bani depăşeşte jumătate din valoarea bunului înstrăinat, contractul va fi calificat drept vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere;

dacă însă suma de bani plătită este mai mică decât jumătate din valoarea lucrului înstrăinat, contractul va fi întreţinere (cu plata unei sulte).

Esenţial în calificarea contractului, pe lângă criteriul raportului dintre preţul plătit în bani şi valoarea lucrului înstrăinat, trebuie avut în vedere şi criteriul scopului urmărit de părţi la încheierea acestuia (care ar putea fi, de exemplu, asigurarea în primul rând a întreţinerii şi numai în completare şi a unei sume de bani, fie ea chiar mai mare decât jumătate din valoarea bunului).

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-08-2019
Vizitator
Va multumesc mult pentru raspuns
Răspunde
 17-08-2019

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Nicu a scris pe 17-08-2019:
Multumesc pentru raspuns doamna avocat Marina,insa mai am o intrebare,care parte din imobil dobandit de la parinti se imparte dupa divort,avand in vedere ca sa efectuat contract de vanzare cumparare,dupa care tata a decedat si traieste mama mea care locuieste in acea casa si e bolnava,multumesc mult
Daca nu s-a stipulat nicio clauza in contractul de vanzare cumparare privind provenienta banilor, bunul se considera bun comun si va fi inclus in masa partajabila in caz de divort.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.