|
16-08-2019 |
 | Cornel Vizitator |
| Buna dimineața / Buna ziua / Bună seara ! Locuiesc in Comuna Luica Județul Călărași si aici există o baltă, concesionata de un domn, Stefan Razvan Cătălin, acesta fiind avocat, după spusele dansului. Intrebarea este următoarea - O balta concesionata nu i se plătesc taxele la primărie pe terenul de sub apa sau i se plătesc taxele doar pe luciu de apă către Apele Române ( asa cum susține dansul ) ? Nu este normal ca taxele și impozitele sa fie plătite catre ambele instituții ? Si de ce sa nu plătești la primărie ? Din contră, primăria deține titlu de proprietate pe terenul de sub apă... rog sa se răspundă explicit | |
|
|
|
17-08-2019 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| La Apele Romane se plateste redeventa pentru luciul de apa, in baza contractului de concesiune, cf. OUG Nr. 23 din 5 martie 2008, concesiunea fiind obtinuta de la Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, iar redeventa fiind platita catre aceasta (de exemplu, pentru pescuti sportiv). Redeventa nu include si taxele locale. Conform codului fiscal, Art. 463 (ref impozite si taxe locale) (2) Pentru terenurile proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinţă, după caz, oricăror entităţi, altele decât cele de drept public, se stabileşte taxa pe teren, care se datorează de concesionari, locatari, titulari ai dreptului de administrare sau de folosinţă, după caz, în condiţii similare impozitului pe teren. Taxa pe teren prevăzută la alin. (2) se datorează către bugetul local al comunei, al oraşului sau al municipiului în care este amplasat terenul. Art. 465 - Calculul impozitului/taxei pe teren (1) Impozitul/Taxa pe teren se stabileşte luând în calcul suprafaţa terenului, rangul localităţii în care este amplasat terenul, zona şi categoria de folosinţă a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local. În cazul unui teren amplasat în extravilan, impozitul/taxa pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută în lege, înmulţită cu coeficientul de corecţie corespunzător. de exemplu: teren cu apa, altul decat cu amenjari piscicole 1- 6 lei impozit teren cu amenajari piscicole 26 - 34 lei impozit art.466 cod fiscal În cazul terenurilor pentru care se datorează taxa pe teren, în temeiul unui contract de concesiune, închiriere, administrare ori folosinţă care se referă la perioade mai mari de o lună, titularul dreptului de concesiune, închiriere, administrare ori folosinţă are obligaţia depunerii unei declaraţii la organul fiscal local până la data de 25 inclusiv a lunii următoare intrării în vigoare a contractului. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
17-08-2019 |
 | Cornel Vizitator |
| Multumesc pentru interesul acordat. Sa inteleg ca taxele si impozitele se plătesc catre amândouă instituții - Primărie - Apele Române, eu asta vreau sa stiu clar si sigur... pentru ca dansul susține ca nu are cum plătii terenul ca el nu folosește terenul, folosește apa... D-voastra a-ti răspuns in termeni de specialitate... | |
|
|
|
17-08-2019 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Taxele si impozitele locale nu se platesc catre doua institutii diferite,iar Redeventa nu e taxa sau un impozit local. In cazul dvs, o institutie primeste redeventa, iar alta (consiliul local) primeste taxa (echivalentul impozitului). Din punct de vedere fiscal, redevenţa este orice sumă ce trebuie plătită în bani sau în natură pentru folosirea ori dreptul de folosinţă acordat. Marimea redeventei se stabileste prin contractul incheiat intre titularul dreptului concedat si beneficiarul acestuia, proportional cu folosirea bunului ce face obiectul contractului. Redeventa este un lucru, iar taxa pe acel lucru este altceva. Ganditi-va la o inchiriere. Chiriasul plateste o chirie pe casa. Faptul ca el plateste chirie, nu inseamna ca proprietarul nu mai plateste impozit pe casa. Pentru concesiune, proprietarul este statul roman (prop.publica). El nu-si plateste lui insusi impozit ori taxa, insa a avut grija ca in cazul in care face contracte de concesiune, cineva sa plateasca si impozitul (in cazul concesiunilor, impozitul se numeste taxa, cf. codului fiscal) Pentru ca nu a facut concesiune cu consiliul local, ci cu un organ central, codul fiscal spune ca trebuie sa depuna singur declaratie de impozitare. Daca acel consilul local cunoaste existenta concesiunii cu organul central al statului, insa nu ii ia taxa pe teren, nesupunandu-l taxarii din oficiu ori nesanctionandu-l pentru nedepunerea declaratiei fiscale, consider ca este o scapare a consiliului local. Codul fiscal este clar: se plateste taxa pe teren si in cazul concesiunilor, separat de redeventa. Lacul nu inseamna numai luciul de apa, ci si fundul lacului si malurile acestuia. Daca luciul de apa este in folosinta unei persoane, aceasta "indisponibilizeaza", ca sa ma exprim asa, si terenul de pe fundul lacului si malurile, avand o servitute legala asupra acestora. Cu atat mai mult consider ca ar trebui sa achite o taxa. Mai mult, concesiunea este drept real, se inscrie in cartea funciara ca oricare alt imobil, si un lac fiind identificat cu nr.cadastral unic. Iar in Romania pe orice proprietate se plateste impozit (ori taxa, daca vorbim de concesiuni) De altfel, in legea minelor scrie ca "Plata taxelor, tarifelor şi a redevenţelor prevăzute în prezenta lege nu îl scuteşte pe titularul licenţei de plata obligaţiilor bugetare datorate conform legislaţiei fiscale în vigoare." Legea apelor nu prevede la fel de clar ca si in cazul concesiunilor miniere, insa ambelor situatii se aplica codul fiscal. Cel putin eu asa vad problema, si asa am interpretat legea. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
18-08-2019 |
 | Cornel Vizitator |
| O altă întrebare legată de această Baltă, parerea mea mi-o susțin până la capăt, aici este un abuz si un complot clar... Ce primărie nu ar dorii sa primească ? Dar interesele sunt altele. Intrebarea mea este alta - se poate ca acest administrator sa fie executat daca cineva il dă in judecata si il invinueste pentru anumite infractiuni ? Ma refer ca la final sa primească o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă să părăsească balta pentru ca a comis niste infractiuni... sunt multe, multe se întâmplă... | |
|
|
|
30-08-2021 |
 | Ariana Purcarete Vizitator |
| Buna ziua, Am un tern pe malul unei balti. Apa mi-a mancat cam 10 m de teren, conform masuratorilor. Am dreptul la acest teren? Proprietarul baltii are dreptul de a ridica un gard pe mal, pe proprietatea mea ca sa-si ingradeasca balta? Multumesc | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |