Forum avocaţi > Civil

Camere de supraveghere / Copropietari

05-09-2019
Vizitator
Buna ziua, am si eu 2 intrebari:

Daca un imobil este detinut de 2 copropietari, 1 copropietar poate aduce o persoana straina fara acordul celuilalt? (Parintii mei sunt divortati, tatal meu este in strainatate iar mama tot vine cu amantul in casa si noi nu stim cum sa scamap de ea si de amant, putem chema politia ca sa-i interzica sa mai il aduca pe
ala fara acordul tatalui meu, tatal meu stie de amant dar nu poate face nimic.. putem apela la politie?)

Un copropietar poate amplasa camere de supraveghere in curtea imobilului fara acordul celuilalt? (Tatal meu mi-a sugerat sa motez niste camere de supraveghere, mama a incetat sa aduca amantul cat au fost camerele montate, astazi aceasta le-a dat jos si vine iar cu amantul, este ilegal sa montam camerele fara acordul ei si in cazul in care le da iar jos sa actionam in instanta?)

Multumesc mult!
Răspunde
 06-09-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
"Daca un imobil este detinut de 2 copropietari, 1 copropietar poate aduce o persoana straina fara acordul celuilalt? (Parintii mei sunt divortati, tatal meu este in strainatate iar mama tot vine cu amantul in casa si noi nu stim cum sa scamap de ea si de amant, putem chema politia ca sa-i interzica sa mai il aduca pe ala fara acordul tatalui meu, tatal meu stie de amant dar nu poate face nimic.. putem apela la politie?)"
Pe scurt: Coproprietarii au aceleasi drepturi asupra imobilului ,pana la efectuarea partajului bunului.
In plus, coproprietarul care locuieste efectiv in imobil si il foloseste are acolo domiciliul, spre deosebire de cel care nu mai locuieste acolo, si care are un simplu drept de proprietate.
Pana la decesul vreunuia dintre parinti, dvs. nu aveti niciun drept asupra casei parintilor, indiferent daca sunteti majora sau minora. Daca sunteti minora, unul dintre parinti trebuie sa va asigure un acoperis deasupra capului. Daca sunteti majora, si imobilul nu e partajat, puteti fi evacuata de parintele care locuieste efectiv in imobil, ptr.ca nu mai e obligat sa va asigure casa.
Parintii dvs. sunt divortati. Deci, oricat ar parea de cinic, mama dvs. poate avea cate relatii doreste si sa-i aduca acasa, pentru ca este domiciliul ei si nu are nevoie de acordul fostului sot sau al copiilor.
Nu aveti cum sa scapati de ea, ptr.ca sta in casa ei si, ca tot omul, face in casa ei ce vrea.
Iar la politie nu aveti de ce sa apelati.
"Un copropietar poate amplasa camere de supraveghere in curtea imobilului fara acordul celuilalt? (Tatal meu mi-a sugerat sa motez niste camere de supraveghere, mama a incetat sa aduca amantul cat au fost camerele montate, astazi aceasta le-a dat jos si vine iar cu amantul, este ilegal sa montam camerele fara acordul ei si in cazul in care le da iar jos sa actionam in instanta?)"
Ceea ce doriti sa faceti este infractiune, cele indicate ca motiv mai sus de dvs. neavand baza legala si nereprezentand un interes legitim.

Problema este a parintilor dvs, acum divortati, nu a dvs., si nu aveti de ce sa interveniti intre ei. Daca sunteti majora si nu va convine situatia, mutati-va. Daca sunteti minora, solicitati-i tatalui sa va ia la el.

Art. 226 - Violarea vieţii private
(1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(5) Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârşirii faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 06-09-2019
Vizitator
Am inteles foarte bine ceea ce mi ati spus, va multumesc mult de tot!
Răspunde
 17-10-2023
Vizitator
buna ziua,

am montat un sistem de camere de supraveghere pe holul unei locuinte aflata in coproprietate cu alte 2 persoane. le-am montat pentru ca aceste persoane imi fac viata un iad si nu stiu cum sa ma apar de ei. in decursul timpului aceste persoane au primit amenzi penale, ordine de protectie impotriva lor, etc. Aceste persoane m-au actionat in instanta civila si au cerut despaguubirii. Cum ma pot apara in situatia de fata???
Răspunde
 17-10-2023
Vizitator
Pentru ce anume cer despagubiri? Au suferit un prejudiciu concret pe care il pot proba de pe urma faptului ca ati montat camerele acolo? Cam de aici incepe discutia. Trebuie sa dati mai multe detalii din cererea de chemare in judecata.
Răspunde
 17-10-2023
Vizitator
A nu se intelege ca este OK sa puneti camerele fara acordul celuilalt proprietar. M-am referit doar la cererea de despagubiri.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721

Locație: Cluj si Prahova

Puncte: 1435

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1107

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.