Forum avocaţi > Civil

Succesiune

15-09-2019
Vizitator
Buna ziua ,

Sant fiica tatalui meu din prima casatorie . Tatal meu s-a recasatorit si mai are un copil. Tatal meu a decedat in 29/06/19 . Din varii motive relatia noastra nu a functionat asa ca eu am intrerupt orice contact. In momentul de fata sotia ma preseaza sa facem succesiunea (prin intermediari)si pretinde ca
succesiunea trebuie facuta in trei luni de la deces ea avand dreptul la jumatate iar eu si celalalt copil jumatate.
Eu locuiesc in strainatate si nu stiu cum sa procedez.
Ma gandesc ca ar trebui sa accept succesiunea macar atat sa beneficiez si eu de la tatal meu dar as dori sa fac asta fara sa ma prezint la notar si nu am pe nimeni sa ma reprezinte .Deasemenea as dori ca adresa mea de domiciliu sa nu devina cunoscuta Doamnei respective pentru a evita orice contact pe viitor.
Va rog sa ma sfatuiti cum as putea rezolva aceast situatie.
Va multumesc pentru ajutor si pentru munca dumneavoasta pretioasa pe acest forum!
O zi buna va doresc !
Răspunde
 15-09-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Dreptul de optiune succesorala trebuie exercitat in termen de 1 an de la deces.
Dvs. fiind plecata din tara si nefiind in contact direct cu bunurile mostenirii, nelocuind cu tatal dvs, va va fi mai greu sa faceti ulterior dovada unei acceptari tacite a succesiunii.
De aceea, va recomand sa va prezentati la misiunea diplomatica a Romaniei cea mai apropiata din tara in care sunteti si sa solicitati sa dati o declaratie expresa de acceptare a mostenirii. Ambasadele si consulatele functioneaza ca si notariatele ptr.cetatenii romani. Ca sa stati linistita si sa nu puteti fi inlaturata de la mostenire.
Apoi, sa stiti ca succesiunea poate fi dezbatura oricand.
Ati fost mintita cand sotia v-a spus ca trebuie dezbatura in 3 luni.
Daca sunt insa imobile in masa succesorala (apartament, casa, terenuri), Codul fiscal stabileste niste facilitati si spune in art.111 ca "Pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire nu se datorează impozit dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.'
Cu alte cuvinte, pana in 2 ani nici macar impozit pe bunurile primite in urma succesiunii nu se plateste. Doar onorariul notarului.
Apoi, daca mostenitorii sunt sotia supravietuitoare si 2 copii, cota lor succesorala este:
1/4 sotia si 3/4 copiii, care vor imparti in mod egal cota.
Atentie: pentru bunurile comune (apartament sa spunem) achizitionate in timpul casatoriei, jumatate de casa este a sotiei, deci in masa succesorala este formata de jumatatea tatalui dvs. la care se aplica 1/4 si 3/4.
In final, din apartament sotia ar avea 1/2 (jumatatea ei) + 1/4 din 1/2 (jumatatea tatalui), [10/16], iar voi, copiii, ati avea 3/4 din 1/2. [fiecare cate 3/16]

Puteti fi reprezentata la notar de un imputernicit;

Moştenitorul care, din diferite motive, nu se poate prezenta la dezbaterea succesiunii prin notariat, are posibilitatea să încheie o procură notarială în formă autentică prin care să desemneze o altă persoană să îl reprezinte în cadrul procedurii succesorale notariale.

Moștenitorul aflat în străinătate și care nu poate veni în țară are posibilitatea să încheie acest tip de procură la consulatul României din țara în care se află.

Insa nu aveti cum sa va ascundeti adresa, ptr ca notarul are nevoie de ea cand intocmeste actele de succesiune. Si apare si in procura.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.