In cazul dvs, la mostenire veniti dvs., sora si tatal. Copiii dvs. si ai surorii dvs. nu mostenesc acum nimic. Ei va vor mosteni pe dvs. Daca nici dvs si nici sora dvs. nu vreti sa mosteniti in ideea sa-i ramana totul tatalui dvs, nu este o solutie sa dati declaratie de renuntare la mostenire. Ptr. ca in acest caz, daca descendentii directi renunta, la mostenire ar veni tatal si automat mostenitorii existenti din clasele 2-4, adica fratii mamei dvs, nepotii de frate, parintii mamei daca mai traiesc, bunicii mamaei, unchi si veri. Evident, nu toti, ci ruda cea mai apropiata. Si nu cred ca asa ceva va doriti. Ptr.ca intotdeauna sa gaseste vreun var pe care nu l-ati vazut in viata dvs. care sa vina sa-si ia cota de mostenire. Poate renunta unul dintre copii, insa celalalt trebuie obligatoriu sa accepte mostenirea alaturi de tata, ca sa fiti siguri ca inlaturati neamurile din clasele 2-4. Evident, fratele care ar renunta, in mod garantat in timp ar acumula frustari, indiferent de ceea ce credeti dvs. acum,,si pregatiti astfel terenul pentru discutii neplacute ulterioare. De aceea, eu va recomand sa acceptati ambii mostenirea dupa mama, alaturi de tata. Adica, sa faceti o succesiune clasica. Apoi, daca doriti, puteti sa-i cedati ambii partea dvs. de mostenire.(donatie, de exemplu sau sa-i stabiliti un uzufruct viager) Insa, nu uitati ca tatal va poate dezmosteni oricand pe ambii, ori doar pe unul dintre voi. Si luati din drepturile copiilor dvs. Acceptati mostenirea mamei dvs. Asta nu inseamna ca nu-i aratati respect tatalui. Si nu cred ca tatal se asteapta sa-i aratati in acest fel iubirea pe care i-o purtati. Apoi, nu uitati ca la orice act notarial se achita onorariu, care se stabileste la valoarea actului. Apoi, impozitele pe bunurile succesorale se stabilesc tot la valoare. Nu are rost sa platiti taxe si onorarii acum, ca apoi sa achitati taxe cand transferati bunurile tatalui, ca ulterior, sa mai achitati taxe ptr. aceleasi bunuri cand veti ajunge sa dezbateti succesiunea dupa tata. Deci, va recomand sa faceti ce face toata lumea, simplu si fara complicatii. |
Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). |
|
|