Forum avocaţi > Civil

Mostenire / Mostenire tacita

16-09-2019
Vizitator
Buna ziua,
Acum un an si jumatatea a murit mama mea, si inca nu am facut succesiunea pt ca am fost la 2 notari si am primit 2 raspunsuri foarte opuse, din aceasta cale sciur pe acest forum.
Am ramas eu (si am 1 copil minor), sora mea (are 2 copii minori) si tata, si am dori sa stim daca si cum am putea face ca toata mostenirea pe mama sa ramana tatei , pentru a putea sti exact ce sa solicitam de la notar.
Cu respect
Robert
Răspunde
 16-09-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
In cazul dvs, la mostenire veniti dvs., sora si tatal.
Copiii dvs. si ai surorii dvs. nu mostenesc acum nimic. Ei va vor mosteni pe dvs.

Daca nici dvs si nici sora dvs. nu vreti sa mosteniti in ideea sa-i ramana totul tatalui dvs, nu este o solutie sa dati declaratie de renuntare la mostenire.

Ptr. ca in acest caz, daca descendentii directi renunta, la mostenire ar veni tatal si automat mostenitorii existenti din clasele 2-4, adica fratii mamei dvs, nepotii de frate, parintii mamei daca mai traiesc, bunicii mamaei, unchi si veri. Evident, nu toti, ci ruda cea mai apropiata. Si nu cred ca asa ceva va doriti. Ptr.ca intotdeauna sa gaseste vreun var pe care nu l-ati vazut in viata dvs. care sa vina sa-si ia cota de mostenire.

Poate renunta unul dintre copii, insa celalalt trebuie obligatoriu sa accepte mostenirea alaturi de tata, ca sa fiti siguri ca inlaturati neamurile din clasele 2-4. Evident, fratele care ar renunta, in mod garantat in timp ar acumula frustari, indiferent de ceea ce credeti dvs. acum,,si pregatiti astfel terenul pentru discutii neplacute ulterioare.

De aceea, eu va recomand sa acceptati ambii mostenirea dupa mama, alaturi de tata. Adica, sa faceti o succesiune clasica.
Apoi, daca doriti, puteti sa-i cedati ambii partea dvs. de mostenire.(donatie, de exemplu sau sa-i stabiliti un uzufruct viager)

Insa, nu uitati ca tatal va poate dezmosteni oricand pe ambii, ori doar pe unul dintre voi. Si luati din drepturile copiilor dvs.

Acceptati mostenirea mamei dvs. Asta nu inseamna ca nu-i aratati respect tatalui. Si nu cred ca tatal se asteapta sa-i aratati in acest fel iubirea pe care i-o purtati.

Apoi, nu uitati ca la orice act notarial se achita onorariu, care se stabileste la valoarea actului. Apoi, impozitele pe bunurile succesorale se stabilesc tot la valoare.
Nu are rost sa platiti taxe si onorarii acum, ca apoi sa achitati taxe cand transferati bunurile tatalui, ca ulterior, sa mai achitati taxe ptr. aceleasi bunuri cand veti ajunge sa dezbateti succesiunea dupa tata.

Deci, va recomand sa faceti ce face toata lumea, simplu si fara complicatii.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 16-09-2019

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Mostenitorii de pe urma mamei sunt tatal, cu o cota de 1/4 din masa succesorala si dvs si sora, cu o cota de 3/4, in proportii egale. Daca doriti ca tatalui sa ii revina toata masa succesorala, acesta va trebui sa accepte mostenirea, iar dvs si sora sa dati o declaratie de renuntare la mostenire.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.