Forum avocaţi > Civil

Titlu de proprietate teren contestat de mostenitori

04-10-2019
Vizitator
n 1991 eu si fratele meu am formulat cererei de reconstituire a drept. de prop. dupa parintii decedati.am fost trecuti amandoi pe titlu de proprietate primit in 1994.cu ocazia unui proces civil un frate contesta acest titlu,pe motiv ca eu n-am cerere.am facut cercetari si intradevar nu s-a gasit cererea.Intreb daca n-au fost indeplinite conditiile de ce mi-au dat titlu? putean sa refuze si reveneam cu cerere in 1997 cand s-a dat alte completari la lege? de ce sa am eu repercursiuni sa pierd acest drept,din vina autoritatilor Primariei care nu au inregistrat si pierdut cererea? cum pot explica si revendica totusi dreptul meu la titlul respectiv,sau cere repunere in dreptul la alta reconstituire multumesc

Detalii: https://legeaz.net/forum/drept-civil/9917-contestare-titlul-de-proprietate-teren-de-catre-un-mostenitor
Răspunde
 04-10-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Va trimit un pasaj dintr-o sentinta definitiva, data de o instanta de apel in 2017, intr-o speta asemanatoare cu a dvs ( titlu de proprietate emis pe numele a doi mostenitori frati, in baza cererii unuia singur).

Instanta a stabilit ca reconstituirea dreptului de proprietate se face DOAR IN BAZA CERERII adresate comisiei. Cei care NU au facut cerere nu sunt repusi in dreptul de a accepta mostenirea si NU li se poate stabili dreptul de proprietate prin titlu.

Deci, cei care apar in titlul de proprietate fara sa fi facut cerere pot fi indepartati.

"Pe de altă parte, referitor la înscrierea apelantilor reclamanti in titlu, în mod corect instanţa de fond a reţinut că principiul disponibilităţii, întemeiat pe dispozitiile art. 8 alin. (3) din Legea nr. 18/1991 conform cărora stabilirea dreptului de proprietate se face numai la cererea persoanelor îndreptăţite, guvernează materia fondului funciar.
Câtă vreme apelantii reclamanti nu au dovedit că ar fi formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate de pe urma autorului I. C., acesta nu se încadrează în categoria persoanelor îndreptăţite la reconstituire, cererea fiind actul ce demarează întreaga procedură de stabilire a dreptului de proprietate, cu toate etapele pe care le presupune aceasta.
Daca s-ar considera ca o astfel de cerere ar fi fost formulata de autoarele reclamantilor, atunci acestea sunt persoanele susceptibile a fi înscrise in titlul de proprietate, cu condiţia dovedirii îndreptăţirii lor la reconstituire.
Este adevarat că dispozitiile art.13 din HG nr.890/2005 (ca si normele regulamentelor anterioare de aplicare a legilor Fondului Funciar), prevad ca stabilirea dreptului de proprietate pentru fostii cooperatori decedati, când sunt mai multi mostenitori, se face pe numele tuturor, însă textul se refera la toţi succesorii care au formulat cerere de reconstituire. Aceasta este consecinţa interpretării sistemice a normelor respective, prin stabilirea înţelesului lor în coroborare cu alte norme, respectiv cu ale art.8 al.3 din legea nr.18/1991.
Acestea din urma stabilesc că reconstituirea dreptului de proprietate nu poate opera din oficiu, pentru toţi succesorii, ci doar la cererea acestora. "

Cu alte cuvinte, daca cineva contesta prezenta dvs. pe titlul de proprietate, faceti dovada depunerii cererii pentru ca actiunea sa fie respinsa.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 04-10-2019
Vizitator
va intreb ,cine se face vinovat de aceasta actiune,cererea aq fost data comisiei dar in acele zile a fost mare agitatie si multe neintelegeri privitor la legea18 ,a fost trecuta intr-un caiet si pe urma pierduta.registrele care sunt astazi s-au completat mai tarziu.stiu precis si persoana care a primit cererea dar degeaba acea persoana a decedat anul trecut.nu stiu ce as putea face sa dezleg misterul;scrisorii pierdute"daca se anuleaza titlul,n-ar trebui anulat doar 1/2 din el?poate imi dati ceva sugestii.multumesc
Răspunde
 05-10-2019
Vizitator
daca vin cu martori,care declara ca stiau de dreptul ei de mostenitoare si ca a vazut cererea poate gasesc chiar pe cei care au fost atunci in primarie s-ar putea face ceva?multumesc
Răspunde
 06-10-2019
Vizitator
multumesc mult,va rog sa-mi mai confirmati daca aceasta lege 116/2019nu prevede termen de depunerea cererii,eu la aceasta ora n-am inca titlu de mostenitor ptr ca nu s-a deschis succesiunea dar in curand vom proceda la aceasta sau....as putea depune acuma cererea iar in timp si celelalte acte/?multumesc cu mare recunostiinta care se va si materializa.
Răspunde
 10-10-2019
Vizitator
va intreb poate fi vorba de anulare relativa sau absoluta a titlului de proprietate emis fara cerere[pierduta la dosar]desi cel scris pe titlu era indreptatit in reconstituirea proprietatii ca mostenitor descendent al fostului proprietar. va rog un articol de lege,multumesc
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.