|
08-10-2019 |
 | Mariana Vizitator |
| Buna ziua, Sunt mostenitoarea unui veteran de razboi care a fost prizonier al Germaniei in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial (in lagar). Am auzit ca ar fi existat niste programe de acordare a despagubirilor din partea Germaniei pentru veteranii prizonieri de razboi din Romania, in colaborare cu fundatii/organizatii internationale, dar concret aveti cunostinte despre procedurile in acest caz? De asemenea, in cazul in care nu exista programe/acorduri la nivel european/international pentru acesasta compensatie, exista cai legale de actiune pentru victimele razboiului? In Romania sau in Europa? Care sunt legile, articolele incidente? Va multumesc anticipat. | |
|
|
|
08-10-2019 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| In 2015, Germania a decis să ofere foştilor prizonieri SOVIETICI de război o prestaţie financiară simbolică de recunoaştere în valoare de 2.500 de euro. Astfel, foştii soldaţi ai forţelor armate sovietice, care în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în perioada 22 iunie 1941 – 8 mai 1945, au fost prizonieri de război şi s-au aflat în detenţie germană, pot solicita o prestaţie unică în mărime de 2.500 de euro. Cererea poate fi depusă în scris la Oficiul Federal pentru Servicii Centrale şi Probleme Patrimoniale Nerezolvate din Berlin. Detalii privind procedura şi formulare de cerere pot fi găsite pe pagina de internet a Oficiului Federal pentru Servicii, accesând pagina de internet www.badv.bund.de. In ceea ce priveste Romania, care nu a fost considerata stat cobeligerant prin tratatul de pace, ci stat invins si care a fost obligata sa plateasca ea despagubiri Germaniei, ma indoiesc ca exista un astfel de program in general (spre deosebire de Grecia, Italia, Polonia, Rusia). Cred ca au fost acordate despagubiri doar victimelor pogromului si violentelor antisemite, indiferent de cetatenia lor. Dar s-ar putea sa ma insel. Asteptati sa vedeti ce raspunsuri mai primiti. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
03-04-2021 |
 | Giurgiu Dana Vizitator |
| Buna ziua! Bunicul meu,care e decedat, a fost veteran in al doilea razboi mondial,a luptat la Cotul Donului.As vrea sa stiu daca exista o lege prin care mostenitorii sai pot avea anumite beneficii.Mentionez ca nici bunica mea nu mai e in viata. | |
|
|
|
03-04-2021 |
|
| Legile existente acorda drepturi si compensatii doar veteranilor de război, văduvelor de război si accidentatilor de razboi, nu si altor descendenti/mostenitori ai acestora. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
08-09-2021 |
 | FARCASANU IONEL Vizitator |
| AM INFORMATII CA MOSENITORII VETERANILOR SI PRIZONIERILOR DIN AL DOILEA RAZBOI MONDIAL PRIMESC O PENSIE DE URMAS!? | |
|
|
|
08-09-2021 |
|
| Probabil va referiti la modificarile aduse Decretului lege 118/1990 prin art.5 alin.5 "De prevederile alin. (6) - (9) beneficiază în mod corespunzător şi copilul celui decedat după eliberarea din detenţie, internare abuzivă în spitale de psihiatrie, după ridicarea măsurii domiciliului obligatoriu, strămutare, deportare sau prizonierat, în situaţia în care părintele său, DESI AR FI AVUT DREPTUL, NU A beneficiat de prevederile prezentului decret-lege." Daca sunteti in situatia DL 118 si parintele dvs. nu a avut indemnizatia, puteti sa o solicitati dvs. Legea 49/1191 si legea 44/1994 nu confera drepturi mostenitorilor. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
01-10-2021 |
 | Dumitrascu Muluta Vizitator |
| Buna ziua!Sint sora unei persoane cu handicap.Sora mea este nescolarizata.As dori sa stiu daca sora mea are dreptul la o pensie de urmas din urma tatalui meu.Mama mea fiind decedata cu 7 ani in urma.Sora mea are o pensie de 375 lei | |
|
|
|
28-05-2022 |
 | Eu Vizitator |
| FARCASANU IONEL a scris pe 08-09-2021: AM INFORMATII CA MOSENITORII VETERANILOR SI PRIZONIERILOR DIN AL DOILEA RAZBOI MONDIAL PRIMESC O PENSIE DE URMAS!? Urmasii veteranilor de razboi beneficiaza de Pensie de urmas legea 118, art. 5. alin. 7.(50% din cat primea parintele-700/an de prizonierat) Doar daca parintele a fost prizonier URSS. | |
|
|
|
14-06-2022 |
 | BALTAC FLORIN Vizitator |
| SOACRA MEA, COPILUL UNUI VETERAN DE RAZBOI, DECORAT, DECEDAT IN SPITAL DATORITA BOLII CONTRACTATE PE FRONT LA ODESA, INMORMANTAT DE ARMATA LA PITESTI, UNDE A DECEDAT, INNAINTE DE SFARSITUL RAZBOIULUI, VREA SA STIE DACA POATE BENEFICIA DE UN AVANTAJ SI CUM SA-L OBTINA. | |
|
|
|
18-07-2022 |
 | Vasile Petean Vizitator |
| Banii care se dau pentru urmasii prizonierilor de razboi din Rusia, vin de la statul Roman sau de la statul Rus? La data de 15 iulie 2020 s-a publicat în Monitorul Oficial Legea nr. 130/15.07.2020 prin care se completează art. 5 din Decretul Lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice pentru dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |