Forum avocaţi > Civil

Dobanda legala pentru daune ?

29-10-2019
Vizitator
Ma puteti ajuta va rog?
In instanta se poate cere dobanda legala pentru daune, pentru toate tipurile de daune??? Care este procedura?
Răspunde
 29-10-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în cazul despăgubirilor acordate de instanţă cu titlu de daune morale, actualizarea sumelor reprezentând despăgubirile operează de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, întrucât creanţa devine certă, lichidă şi exigibilă numai în momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti.

Deci, dobanda legala poate fi ceruta prin actiune doar pentru prejudiciile materiale.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 29-10-2019
Vizitator
Av.STARJIL M. a scris pe 29-10-2019:
Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în cazul despăgubirilor acordate de instanţă cu titlu de daune morale, actualizarea sumelor reprezentând despăgubirile operează de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, întrucât creanţa devine certă, lichidă şi exigibilă numai în momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti.

Deci, dobanda legala poate fi ceruta prin actiune doar pentru prejudiciile materiale.

Ma puteti ajuta, exista o lege pentru calculul dobanzii legale? Sau se calculeaza de instanta fara sa mentionez eu suma ca reclamant?
Răspunde
 29-10-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Da, exista lege. Dobanda trebuie calculata de dvs.
Trebuie insa sa-mi spuneti:
- suma la care veti calcula dobanda reiese dintr-un contract sau nu;
- contractul este intre persoane fizice ori persoane juridice;
- exista vreo prevedere in contract prin care a fost stabilita dobanda ce urmeaza a fi datorata
- nu exista contract si suma reprezinta un prejudiciu ca urmare a unei fapte ilicite?

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 29-10-2019
Vizitator
Av.STARJIL M. a scris pe 29-10-2019:
Da, exista lege. Dobanda trebuie calculata de dvs.
Trebuie insa sa-mi spuneti:
- suma la care veti calcula dobanda reiese dintr-un contract sau nu;
- contractul este intre persoane fizice ori persoane juridice;
- exista vreo prevedere in contract prin care a fost stabilita dobanda ce urmeaza a fi datorata
- nu exista contract si suma reprezinta un prejudiciu ca urmare a unei fapte ilicite?

Am facut un contract de inchiriere spatiu comercial, dar efectiv o parte din acesta era imposibil de utilizat, aspect ce nu mi-a fost explicat la semnare. Practic, as vrea sa cer banii inapoi pt partea de spatiu imposibil de utilizat (acest calcul ar trebui sa il faca un expert raportand suprafata totala la suprafata nefolosita, folosind pretul chiriei), de aceea as fi vrut sa stiu daca pot mentiona ulterior chemarii in judecata cuantumul pt daune materiale si dobanda, sa cer sa dispuna instanta un grafic specializat sau sa faca instanta calculul in functie de cat apreciaza.
E posibil asa ceva? Mi se pare destul de dificil sa formulez eu calculul exact, mai ales pentru dobanda, de pe acum, mai ales ca nu stiu cu exactitate suprafata neutilizata...
Răspunde
 29-10-2019
Vizitator
A si persoane fizice, nu sunt prevederi in contract pt dobanda, tocmai pt ca eu platesc proprietarul. Dar se poate solicita dobanda in aceste conditii?
Răspunde
 30-10-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Stabiliti intai dvs. la modul obiectiv, cat spatiu nu poate fi utilizat si cereti intocmirea de urgenta a unui act aditional la contract ptr. reducerea suprafetei inchiriate si a chiriei.

Pentru ceea ce ati inchiriat de la inceput si spuneti ca nu ati putut folosi, eu personal ma indoiesc ca va veti putea recupera banii, ptr. ca presupun ca ati inspectat spatiul la momentul inchirierii si v-ati exprimat consimtamantul in mod valabil, si spatiul v-a fost predat, fara sa fi exprimat obiectiuni la acel moment.

Va va fi greu sa probati ca proprietarul a ascuns cu viclenie cine stie ce, care sa nu fi fost vizibil si pe care sa-l constatati ulterior si care sa va impiedica sa va desfasurati activitatea. In fine, dvs. stiti mai bine.

In ceea ce priveste dobanda, baza legala:

ORDONANŢĂ Nr. 13 din 24 august 2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.