Republica Irlanda, de care apartine Ryanair,(compania are sediul pe aeroportul din Dublin,iar aeronavele Nu au nationalitate romana, ci irlandeza) este membra UE, insa nu apartine zonei Schengen. Ca atare, desi efectueaza zboruri comerciale in zona UE, in cazul in care preia cetateni non-UE dintr-o tara UE si non-Schengen (precum Romania) pentru a o tranporta in zona UE-Schengen (precum Roma) presupun ca a decis ca, - de vreme ce nu are posibilitatea de a verifica valabilitatea actelor de calatorie si a vizelor, - sa-si rezerve dreptul de a evita eventualele probleme pe care le-ar putea intampina la debarcare (sa se constate - de exemplu - ca pasagerul nu e indreptatit sa intre in zona Schengen) si sa ramana cu pasagerul "pe cap". De aceea, pe site-ul lor scrie atentionarea ca indiferent de vizele prezentate ori de documentele de calatorie prezentate, ei isi rezerva dreptul sa refuze imbarcarea cetatenilor non-UE si non- EEA (Norvegia, Islanda, Lichetenstein) daca nu au viza Schengen, indiferent de ce alte documente valide ar prezenta la check in. Dupa cum am remarcat din ceea ce am citit, politica lor contractuala este de mult, s-au lovit si altii , nu numai din Romania, de aceasta problema, probabil au facut si altii reclamatii, dar compania nu a fost sanctionata si nici nu si-a modificat politica interna/contractul cu pasagerii. Puteti alege sa nu mai calatoriti cu ei ori sa indepliniti conditiile pe care ei le cer. Pe de alta parte, chiar in pasajul indicat de dvs. preluat de pe europa.eu scrie: Nu aveți nevoie de viză, dacă aveți un permis de ședere, în calitate de membru de familie al unui cetățean al UE, eliberat în baza normelor UE de către o țară a Uniunii (CU EXCEPTIA țării a cărei cetățenie o deține partenerul dumneavoastră). Speta pe europa.eu Provin din afara UE, sunt căsătorită cu un cetățean irlandez și locuiesc în Irlanda împreună cu el. Dețin un permis de ședere irlandez. Anul acesta intenționăm să mergem împreună în Franța. Voi avea nevoie de viză de intrare sau îmi ajunge permisul de ședere irlandez? Veți avea nevoie de viză pentru a intra în Franța. Permisul de ședere v-a fost emis mai degrabă în temeiul dreptului irlandez, decât al celui european, pentru că sunteți căsătorită cu un cetățean irlandez și locuiți în Irlanda (ceea ce înseamnă că nu este vorba despre un drept care decurge din tratatele UE). Totuși, întrucât veți călători împreună cu soțul în Franța, viza ar trebui să vi se acorde rapid și gratuit. Nu in ultimul rand, in cazul in care doriti sa faceti o reclamatie, sa studiati contractul pe care l-ati incheiat cu ei cand ati achizitonat biletele de calatorie, aflat pe site-ul companiei , articolul-2 si 7. Nu pretind ca am analizat speta complet, insa doream sa subliniez ca, dupa parerea mea, nu merita sa va irositi energia, timpul si banii pe ceva fara prea mari sorti de izbanda. |
Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). |
|
|