Întreabă pe forum Conectare
Întreabă pe forum
Forum avocaţi > Civil

Care este termenul de actionare in judecata pt modificarea unui document de o institutie publica?

27-11-2019
Vizitator
Buna ziua! Imi puteti spune care este termenul in care se poate actiona pe cale civila o institutie publica (primaria) care a comis niste falsuri in acte, a creat in plus niste acte pentru a favoriza abuziv o alta persoana in dauna mea? Am vorbit la politie dar dansii mi-au spus ca fapta penala e prescrisa si nu se pot ocupa. Inscrisurile au fost falsificate si fabricate acum peste 10 ani dar eu nu sunt din localitatea respectiva si am aflat abia recent cand m-am interesat intamplator de niste acte la primaria respectiva, dar aceasta instituie nu mi-a comunicat in niciun fel modificarile ilegale in inscrisurile de acum 10 ani! Adica am aflat de una singura, pur intamplator.
Pe pe latura civila, se poate recupera prejudiciul tinand cont de la data la care am aflat de fapta ilegala? Poate curge termenul de la acel moment? Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Răspunde
 27-11-2019

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Termenul pentru formularea unei plangeri penale este de 3 luni de la data la care ati aflat despre savarsirea faptei. Daca nu va mai aflati in acest termen, va puteti adresa instantei pentru anularea actului respectiv, invocand prevederile legii 554/2004.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 27-11-2019
Vizitator
Av. Bratulescu Adela a scris pe 27-11-2019:
Termenul pentru formularea unei plangeri penale este de 3 luni de la data la care ati aflat despre savarsirea faptei. Daca nu va mai aflati in acest termen, va puteti adresa instantei pentru anularea actului respectiv, invocand prevederile legii 554/2004.

Multumesc, pentru aceasta actiune pe cale civila exista un termen limita stabilit de lege pentru introducerea actiunii?
Răspunde
 27-11-2019

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Legea 554/2004, modificata si completata ulterior prin Legea 212/2018, prevede un termen de 6 luni sau de un an, in functie de situatia de fapt, insa prin Decizia 797/2007 a Curtii Constitutionale, art. 7, alin 3 a fost declarat neconstitutional.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 27-11-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Alina a scris pe 27-11-2019:
Buna ziua! Imi puteti spune care este termenul in care se poate actiona pe cale civila o institutie publica (primaria) care a comis niste falsuri in acte, a creat in plus niste acte pentru a favoriza abuziv o alta persoana in dauna mea? Am vorbit la politie dar dansii mi-au spus ca fapta penala e prescrisa si nu se pot ocupa. Inscrisurile au fost falsificate si fabricate acum peste 10 ani dar eu nu sunt din localitatea respectiva si am aflat abia recent cand m-am interesat intamplator de niste acte la primaria respectiva, dar aceasta instituie nu mi-a comunicat in niciun fel modificarile ilegale in inscrisurile de acum 10 ani! Adica am aflat de una singura, pur intamplator.
Pe pe latura civila, se poate recupera prejudiciul tinand cont de la data la care am aflat de fapta ilegala? Poate curge termenul de la acel moment? Va rog sa ma ajutati cu un sfat.

"Am vorbit la politie dar dansii mi-au spus ca fapta penala e prescrisa si nu se pot ocupa. Inscrisurile au fost falsificate si fabricate acum peste 10 ani "

Este adevarat ca prescriptia inlatura raspunderea penala si ca ptr.infractiunea de fals material in inscrisuri oficiale prev de 320 cp, cf.art.154/1 lit d, termenul de prescriptie este de 5 ani ptr.varianta agravata, insa dvs. nu stiti data savarsirii infractiunii si nici de cate ori s-a intervenit asupra actului (caz in care vorbim de infractiune continuata, iar prescriptia curge de la ultima interventie).
In orice caz, actiunea penala se poate exercita din oficiu, iar plangerea penala se poate face oricand, nu doar la plangere prealabila in 3 luni (320 nu e pe plangere prealabila).
Deci, indiferent de ceea ce v-au spus politistii, (de lene), depuneti plangere penala;
sa constate procurorul ca s-a prescris infractiunea si sa claseze dosarul, daca este cazul (nu sa va spuna politistii acest lucru, fara nicio hartie in fata, ei fiind obligati sa inregistreze plangerea si sa dea o solutie legala).
In plangerea penala va puteti constitui parte civila, fara taxe de timbru.
Daca se claseaza dosarul pe motiv ca a intervenit prescriptia, va adresati instantei civile ptr. desfiintarea partial a inscrisului si recuperare prejudiciu.

COMPLETARE
"Imi puteti spune care este termenul in care se poate actiona pe cale civila o institutie publica (primaria) care a comis niste falsuri in acte, a creat in plus niste acte pentru a favoriza abuziv o alta persoana in dauna mea?"

Conform art 7 alin.3 legea 554/2204 (forma in vigoare in 2019)
(3) Este îndreptăţită să introducă plângere prealabilă şi persoana vătămată într-un drept al său sau într-un interes legitim, printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept. Plângerea prealabilă, în cazul actelor administrative unilaterale, se va introduce în termen de 30 de zile din momentul în care persoana vătămată a luat cunoştinţă, pe orice cale, de conţinutul actului. Pentru motive temeinice, plângerea prealabilă se poate formula şi peste termenul de 30 de zile, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a luat cunoştinţă, pe orice cale, de conţinutul acestuia. Termenul de 6 luni prevăzut în prezentul alineat, precum şi cel prevăzut la alin. (1) sunt termene de prescripţie.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.