Alina a scris pe 27-11-2019: Buna ziua! Imi puteti spune care este termenul in care se poate actiona pe cale civila o institutie publica (primaria) care a comis niste falsuri in acte, a creat in plus niste acte pentru a favoriza abuziv o alta persoana in dauna mea? Am vorbit la politie dar dansii mi-au spus ca fapta penala e prescrisa si nu se pot ocupa. Inscrisurile au fost falsificate si fabricate acum peste 10 ani dar eu nu sunt din localitatea respectiva si am aflat abia recent cand m-am interesat intamplator de niste acte la primaria respectiva, dar aceasta instituie nu mi-a comunicat in niciun fel modificarile ilegale in inscrisurile de acum 10 ani! Adica am aflat de una singura, pur intamplator. Pe pe latura civila, se poate recupera prejudiciul tinand cont de la data la care am aflat de fapta ilegala? Poate curge termenul de la acel moment? Va rog sa ma ajutati cu un sfat. "Am vorbit la politie dar dansii mi-au spus ca fapta penala e prescrisa si nu se pot ocupa. Inscrisurile au fost falsificate si fabricate acum peste 10 ani " Este adevarat ca prescriptia inlatura raspunderea penala si ca ptr.infractiunea de fals material in inscrisuri oficiale prev de 320 cp, cf.art.154/1 lit d, termenul de prescriptie este de 5 ani ptr.varianta agravata, insa dvs. nu stiti data savarsirii infractiunii si nici de cate ori s-a intervenit asupra actului (caz in care vorbim de infractiune continuata, iar prescriptia curge de la ultima interventie). In orice caz, actiunea penala se poate exercita din oficiu, iar plangerea penala se poate face oricand, nu doar la plangere prealabila in 3 luni (320 nu e pe plangere prealabila). Deci, indiferent de ceea ce v-au spus politistii, (de lene), depuneti plangere penala; sa constate procurorul ca s-a prescris infractiunea si sa claseze dosarul, daca este cazul (nu sa va spuna politistii acest lucru, fara nicio hartie in fata, ei fiind obligati sa inregistreze plangerea si sa dea o solutie legala). In plangerea penala va puteti constitui parte civila, fara taxe de timbru. Daca se claseaza dosarul pe motiv ca a intervenit prescriptia, va adresati instantei civile ptr. desfiintarea partial a inscrisului si recuperare prejudiciu. COMPLETARE "Imi puteti spune care este termenul in care se poate actiona pe cale civila o institutie publica (primaria) care a comis niste falsuri in acte, a creat in plus niste acte pentru a favoriza abuziv o alta persoana in dauna mea?" Conform art 7 alin.3 legea 554/2204 (forma in vigoare in 2019) (3) Este îndreptăţită să introducă plângere prealabilă şi persoana vătămată într-un drept al său sau într-un interes legitim, printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept. Plângerea prealabilă, în cazul actelor administrative unilaterale, se va introduce în termen de 30 de zile din momentul în care persoana vătămată a luat cunoştinţă, pe orice cale, de conţinutul actului. Pentru motive temeinice, plângerea prealabilă se poate formula şi peste termenul de 30 de zile, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a luat cunoştinţă, pe orice cale, de conţinutul acestuia. Termenul de 6 luni prevăzut în prezentul alineat, precum şi cel prevăzut la alin. (1) sunt termene de prescripţie. |
Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). |
|
|