|
12-12-2019 |
 | Gabi san
|
| Buna ziua .detin o jumatate de casa cu acte iar cealata jumatate e detinuta de sora mea In podul casei comune eu am amenajat o mansarda si peste partea surorii mele. Avand o intlegere cu ea cu un contract de vanzare a podului facut de mana si semnat de acum 7 ani.intrebarea este daca sora mea se razgadeste? Si care ar fi consecintele dupa ce eu am facut investitia cu banii mei? avand la mana doar un contract facut de mana semnat de ea. | |
|
|
|
12-12-2019 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Vorbiti cu sora sa intocmiti la notar vanzarea, ca sa stati linistita. Daca nu sunteti in relatii bune ori s-a razgandit, trebuie sa apelati la instanta. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
12-12-2019 |
 | Gabi san
|
| Multumesc pentru raspunsuri. Am fost si la notar in care a putut face doar o declaratie autentificată de oare ce am facut fara autorizatie de contructie .la momentul acela nu am stiut ca din pod daca fac camere trebuie autorizatie de construire. in care scrie ...sa amenajeze in interesul sau .podul comun al casei de locuit .in scopul de a deveni locuibil .fara insa ca prin acest acord sa mi se diminueze dreptul de proprietate asupra cotei parti indivize din parti comune... | |
|
|
|
12-12-2019 |
|
| Acea declaratie doar va incurca. Daca tot v-ati deplasat la notariat, nu inteleg de ce nu ati facut o promisiune bilaterala, facand abstractie de modificari. Oricum, va recomand sa lecturati materialul de la aceasta adresa. https://www.juridice.ro/627346/consideratii-privind-intrarea-in-legalitate-a-constructiilor-neautorizate-sau-executate-cu-incalcarea-autorizatiei-de-construire-partea-i-autorizarea-intrarii-in-legalitate.html Explica pe larg cum puteti intra in legalitate cu autorizatia de constructie. Nu aveti incotro. Daca initiati dvs. procedura, sa o faceti dupa implinirea termenului de prescriptie de constatare a contraventiei la legea constructiilor, ca sa evitati amenda si sanctiunea complementara, a desfiintarii constructiei. Apoi, intabulati modificarile si, in final, intocmiti actul de vanzare. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
12-12-2019 |
 | Gabi san
|
| Va multumesc foarte mult . Am intrebat la toti notarii din oras la acea data si ... nu m au documentat.si nu stiu acum de unde sa incep pentru ca sora mea nu cred ca mai e deacord. | |
|
|
|
12-12-2019 |
|
| In atare conditii, va recomand sa incepeti procedurile de intrare in legalitate prin obtinerea autorizatiei de constructie. Toate sanctiunile pe care le-ati putea primi le veti imparti cu sora dvs (chiar daca nu-I convine) din cauza acelei declaratii notariale. Insa,daca au trecut 3 ani de la data incheierii constructiei, nu va mai pot amenda si nici pune sa desfiintati constructia. Va vor da un termen in care veti face tot ce va spun si achitati taxele ca sa va emita autorizatia. Apoi, faceti documentatia cadastrala cu o firma si inscrierea in CF. Cand acestea sunt gata, puteti sa va luati sora sa mergeti la notarsa definitivati vanzarea-cumpararea. Pentru moment, faceti cele de mai sus. Daca nu va vrea, veti trece la pasul 2. Insa, fiti optimista ca rezolvati asa cum am descris mai sus. Sper ca ati pastrat facturile, bonurile, ma rog, dovada cheltuielilor cu mansard, ca eventual sa stiti - in cel mai rau caz - cati bani are sa va dea. Completare: ca sa fiu clara: construirea fara autorizatie este o contraventie continua, deci termenul de prescriptie de 3 ani curge de la data la care ati terminat amenajarea mansardei. Dupa prescruiptie, nu puteti fi sanctionata. De exemplu, ati terminat in 1 august 2016, ati fi putut merge incepand cu 2 august 2019. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
12-12-2019 |
 | Gabi san
|
| Mie mi-e frica in caz de nu mai e deacord sa mearga la notar...ma pot folosi de contractul de vanzare facut de mana semnat de ea in instanta ? | |
|
|
|
12-12-2019 |
|
| Pana sa ajungeti la notar, mai este. Eu zic sa vi se faca frica la acel moment. Pana atunci aveti multe de facut si care dureaza. Da, va puteti folosi de contractul de mana; este considerat promisiune de vanzare care nu trebuie sa fie in forma autentica. Obtineti ce vreti prin hotarare judecatoreasca. Dar trebuie sa aveti actele casei in regula intai. Nu puteti pune carul inaintea boilor, ca sa zic asa. Insa e important si cu cat timp in urma a fost facut actul. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
12-12-2019 |
 | Gabi san
|
| Constructia e finalizata in 2012. ...in legatura cu amenda am intrebat in primarie si a zis ca ma poate amenda oricand pentru ca nu stie daca cand am finalizat constructia...si o ultima intrebare ...ma pot agata de contractul facut de mana in ultima instanta? | |
|
|
|
12-12-2019 |
 | Gabi san
|
| Actul de mana are scrisa data din 2012 cand am finalizat constructie .va multumesc enorm de mult ... | |
|
|
|
12-12-2019 |
|
| Bine, cei de la primarie ce erau sa va zica? Dupa mintea lor, ar fi o contraventie imprescriptibila... daca va duceti si va fac proces verbal de contraventie, se ataca in 15 zile. Iar judecatorii stiu mai bine legea decat ei. Pentru restul, v-am raspuns mai sus. Dati-i drumul, nu mai pierdeti timpul. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
12-12-2019 |
 | Gabi san
|
| |
|
|
|
|