Forum avocaţi > Civil

Cont personal in care depun alte persoane

10-02-2020
Vizitator
Buna ziua. Va prezint urmatoarea situatie: Sunt psiholog la un centru de persoane cu dizabilități. In anul 2018 am fost numit reprezentant legal(curator) pentru o persoana internata in centru. Anul trecut au venit trei avocati/juristi care au dorit informatii despre beneficiara pe care o reprezint. Conform celor declarate unul din parintii beneficiarei suferise un accident si beneficiara putea obtine o suma de bani ca despagubire de la asigurari. S-au vehiculat si niste sume (aproximativ 33.000 lei) Dat fiind faptul ca eram reprezentantul legal al beneficiarei le-am dat documentele necesare si le-am pus la dispozitie un cont deschis pe numele meu(nu am putut deschide cu acea curatela cont pe numele ei intrucat in curatela nu este specificat acest lucru iar beneficiara nu are discernamant) In luna August a anului trecut in contul respectiv au fost virati 23.000 lei, mai putin decat se promisese. M-am gandit ca probabil si-au oprit comision. In luna octombrie, fara sa mi se ceara acordul s-au mai virat 46000 lei pentru celelalte surori ale beneficiatei, care se afla internate in alta localitate si pt care, normal, nu sunt reprezentant legal. Ce este de facut? Banca opreste constant comision lunar. Pe numele unor persoane fara discernamant nu se poate deschide cont. Ma tem ca banii usor se vor diminua si peste 10-15 ani va aparea o persoana care sa intrebe de bani.
Răspunde
 10-02-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
In primul rand, sa aveti grija ca in acel cont sa nu faceti alte incasari, operatiuni personale, adica sa fie un cont special dedicat curatelei.

Pentru comisioanele bancare nu sunteti responsabil.

Apoi, va sugerez sa luati neaparat legatura in scris cu persoana care a facut viramentele pentru a solicita explicatii scrise ref la cuantumul sumelor, ce anume reprezinta, in ce temei s-au facut platile (sentinta jud. de ex) si beneficiarul acestora. In special, ptr. persoanele pentru care stiti ca nu sunteti numit curator.

Puteti risca sa fiti invinuit ulterior de infractiunea prev la art.243 cod penal, aliniatul 2 in cazul dvs.

Art. 243 - Însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor

(1) Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine.

(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.

Daca nu reusiti sa restituiti banii celorlalte surori pentru care nu ati fost numit reprezentant legal, va recomand sa sesizati dvs. politia, ca sa fiti coperit din punct de vedere legal si sa va exprimati intentia de a transfera banii posesorilor.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 11-02-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
In primul rand va trebui sa formulati o notificare adresata persoanei care a virat sumele de bani, pentru a va specifica ce reprezinta acele sume. Ulterior, va trebui sa luati legatura cu tutorii sau curatorii celorlalte persoane pentru care s-a efectuat depunerea celei de-a doua sume si cu acordul instantei de tutela, sa transferati sumele persoanelor indreptatite sa le primeasca.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.