Forum avocaţi > Civil

Casa fara acte

29-02-2020
Vizitator
Nu stiu cum sa incep,deci:socrul meu are 3 frati,toti casatoriti,parintii lor sunt decedati,acestia au avut o casa fara acte,care prin deces le revine de drept lor,dupa cum ar fi normal,socrul meu locuieste in acea casa,urmeaza sa renoveze,fratii pot veni sa-si ceara dreptul,ce ar trebui sa faca pentru a putea sa treaca pe el casa? Bun,ce ma ingrijoreaza cel mai tare acum:acelasi bunic,a mai avut un teren cu acte,care cica i l-au luat comunistii,apoi dupa caderea comunismului l-a luat inapoi dar fara acte.Pe acest teren a contruit o casa,in care locuim noi acum,si care a fost renovata de sotul meu inainte de a di cu mine,si mai vrem sa facem multe,dar pe ce baza? Nu avem nici un act,ce se poate face? Ma gandesc ca fratii socrului au drept si aici,nu? M-am contrazis cu sotul pe aceasta tema,el spune ca daca un frate nu da semnatura ca renunta,atunci ar avea dreptul la teren,adica sa-l impartim cu el.As dori sa ma lamuriti va rog,ca am o harababura in cap.Multumesc anticipat
Răspunde
 01-03-2020

Bucuresti
0721727157 (Doar pt. programări)
av.carmen.petrescu@gmail.com
https://aavocat.net
Facebook
Buna ziua,
Prima data trebuie sa dezbateti succesiunea de pe urma bunicilor.
Apoi in baza certificatului de mostenitor emis, veti cunoaste care si unde are drept de proprietate.
La masa succesorala vor intra numai bunurile imobile pe care bunicul a avut acte, deci se poate dovedi proprietatea lui.
Sotul are dreptate: daca unul dintre mostenitori nu renunta, atunci totul se imparte la toti fratii in cote egale.

In cazul in care doriti mai multe informatii, sau asistenta juridica/reprezentare ne puteti contacta la datele de mai jos.

av.Petrescu C. - Baroul Bucuresti
tel:0721727157*
e-mail: av.carmen.petrescu@gmail.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 01-03-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Trebuie dezbatuta mostenirea de pe urma stabunicilor si emisa o hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare, pentru terenul dobandit cu chitanta de mana. In ceea ce priveste terenul pe care v-ati construit casa, puteti invoca uzucapiunea, insa trebuie analizata situatia juridica a terenului.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 01-03-2020
Vizitator
Va multumesc pentru raspuns.Deci sa inteleg,ca daca un frate nu este de acord,atunci se face impartirea,in ce consta aceasta? Adica putem evalua terenul si casa,iar apoi le dam la fiecare partea lui de bani? Se poate si asa?Iar in caz ca renunta toti,atunci cine ne poate face acte noua,socrul?
Răspunde
 01-03-2020
Vizitator
Imi cer scuze,am aflat ulterior,ca aceasta casa in care locuim,a ridicat-o socrul meu,deci pe terenul tatalui sau,se schimba ceva in acest caz?Fiind martori oamenii care au ajutat la construire.Socrul meu plateste impozitele la ambele case,toate utilitatile sunt pe el,are cumva ceva in plus fata de ceilalti frati,sau nu?
Răspunde
 01-03-2020
Vizitator
Imi cer scuze ca va bombardez cu intrebari,dar ma contrazic cu sotul.Sa va explic:sotul meu spune ca daca in viitor se v-a intampla ceva cu tatal sau,iar mostenirea este in acelasi stadiu,adica nu sunt acte,fratii trebuie să imparta,sotul nu v-a avea nici un drept,decat dupa toti ceilalti frati decedeaza,adica daca tatal lui decedeaza impart ceilalti 3 frati doar,este adevarat?
Răspunde
 01-03-2020
Vizitator
Incao intrebare si gata.Am un caz similar din partea tatalui meu.Au fost 5 frati,parintii au decedat,casa are acte,in casa locuiesc cei doi verisori cu mama lor,care a decedat luna trecuta,casa este a tuturor fratilor cum ar veni,nu este pe numele verisorilor,intrebarea mea este mai au drept sa locuiasca acolo legal? Sau daca a murit mama lor,nu .O alta matusa care era casatorita si nu a abut copii,a decedat acum cativa ani,sotul ei sustine ca si el are drept la casa,este adevarat? Sper ca m-am exprimat corect cat sa intelegeti situatia.Multumesc frumos
Răspunde
 01-03-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Doamna, ar fi bine sa marcati si temporal tot ce ati indicat dvs. aici, ca sa stim care cod civil se aplica (cand au murit bunicii sotului dvs. este f. important).

Raportandu-ma la ceea ce ati spus, am inteles ca tatal sotului dvs. mai are 3 frati, fiind 4 copii la parinti. Acesti bunici ai sotului au murit in anul ...?
Daca au murit pana la 1.10.2011 se aplica vechiul cod civil cand termenul de acceptare a succesiunii de catre mostenitorii legali era de 6 luni.
Daca au murit dupa 1.10.2011 termenul a devenit 1 an.

Daca socrul dvs. moare, fiul sau (sotul dvs) ii preia drepturile, nefiind inlaturat de ceilalti 3 frati, adica, s-ar imparti tot la 4.

Apoi, socrul dvs (unul dintre cei 4 fii) prin faptul ca locuieste in casa, plateste impozite, a mai construit este pana la acest moment singurul care poate dovedi ca a intrat in posesia mostenirii si a acceptat succesiunea parintilor sai in mod tacit inainte de intocmirea hartiilor de mostenire .

La intrebarea "socrul meu locuieste in acea casa,urmeaza sa renoveze,fratii pot veni sa-si ceara dreptul,ce ar trebui sa faca pentru a putea sa treaca pe el casa?" va recomand o atitutine activa, in sensul dezbaterii succesiunii prin instanta, reclamantul fiind socrul dvs.,iar ceilalti frati (parati) fiind obligati sa demonstreze ca au acceptat in termenul legal (6 luni sau 1 an) si ei succesiunea.

Instanta va stabili cine are calitatea efectiva de mostenitor. Daca fratii nu pot demonstra ca au acceptat in vreuna din formele legale mostenirea parintilor lor, sunt indepartati prin efectul legii de la mostenire si nu mai au dreptul la nimic.

Un alt capat de cerere l-ar constitui o actiune in constatarea dreptului de proprietate pe imobilele pe care le-a construit socrul dvs. Si in uzucapiune pe terenuri.

Oricum, fara o analiza completa a situatiei, cine, ce a facut si cand, la ce data ua intervenit decesele, mai multe nu avem cum sa va spunem.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 01-03-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Denisuru a scris pe 01-03-2020:
Incao intrebare si gata.Am un caz similar din partea tatalui meu.Au fost 5 frati,parintii au decedat,casa are acte,in casa locuiesc cei doi verisori cu mama lor,care a decedat luna trecuta,casa este a tuturor fratilor cum ar veni,nu este pe numele verisorilor,intrebarea mea este mai au drept sa locuiasca acolo legal? Sau daca a murit mama lor,nu .O alta matusa care era casatorita si nu a abut copii,a decedat acum cativa ani,sotul ei sustine ca si el are drept la casa,este adevarat? Sper ca m-am exprimat corect cat sa intelegeti situatia.Multumesc frumos

In speta aceasta, initial sunt 5 frati mostenitori. Fiecare detine o cota egala din imobil. la fel, trebuie analizat cine poate fi considerat ca a acceptat mostenirea in termen sau nu.

Matusa care a stat in casa cu cei 2 verisori a facut act de acceptare tacita. Deci, cei 2 copii ai ei mostenesc cota ei de mostenire in mod egal. Se poate considera ca au un titlu legal pentru a locui in imobil in continuare pana la o eventuala evacuare de catre mostenitorul care va primi imobilul in urma partajului (sau casa se vinde si se impart banii).

Sotul matusii decedate este mostenitor doar al matusii, insa depinde daca in patrimoniul succesoral al matusii decedate se va regasi sau nu si cota din acest imobil (daca se poate demonstra ca matusa a acceptat sau nu mostenirea si a avut ce transmite mai departe).

La notar se duce lumea (in astfel de situatii ce se doresc rezolvate dupa anide zile cand nimeni nu a facut nimic) cand sunt toti de acord sa considere ca toata lumea a acceptat mostenirea.

Daca exista disensiuni intre succesibili, se rezolva doar prin instanta, care ii inlatura pe succesibili care au depsait termenul legal de acceptare a mostenirii.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 01-03-2020

Va multumesc frumos pentru timpul acordat,o sa le spun celor interesati despre cum sta treaba.Sanatate multa
Răspunde
 01-03-2020

Va multumesc mult pentru ca mi-ati explicat pas cu pas ce trebuie facut,aveti ideea cam la cat ar ajunge costurile de judecata,si toate actele care trebuie facute,asa aproximativ? Cam in cat timp se poate rezolva un asemenea caz?
Răspunde
 01-03-2020

Cat despre casa in care locuim,tot socrul plateste impozitul,a mers el cu mine sa-mi schimb buletinul la primarie dupa ce m-am casatorit,casa este construita acum multi ani de el,dar pe terenul tatalui sau,nu stiu daca inafara de martorii care au ajutat la construire,mai are si altceva sa demonstreze ca pe banii lui s-a ridicat casa,apoi sotul meu a contribuit cu 80% in renovarea casei,i-a adus imbunatatiri,s-au mai construit camere.Fratii socrului au drept si la aceasta casa dupa lege,sau doar la teren,sau....? Nu ma pricep in acest domeniu deloc,de asta pun atatea intrebari,va multumesc pentru rabdare :)
Răspunde
 02-03-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Cat despre casa in care locuim,tot socrul plateste impozitul,a mers el cu mine sa-mi schimb buletinul la primarie dupa ce m-am casatorit,casa este construita acum multi ani de el,dar pe terenul tatalui sau,nu stiu daca inafara de martorii care au ajutat la construire,mai are si altceva sa demonstreze ca pe banii lui s-a ridicat casa,apoi sotul meu a contribuit cu 80% in renovarea casei,i-a adus imbunatatiri,s-au mai construit camere.Fratii socrului au drept si la aceasta casa dupa lege,sau doar la teren,sau....? Nu ma pricep in acest domeniu deloc,de asta pun atatea intrebari,va multumesc pentru rabdare :)
Trebuie dezbatuta succesiune de pe urma parintilor socrului dvs. Terenurile se vor include in masa succesorala, insa pentru imobilul construit de sotul dvs va trebui sa aduceti dovezi asupra faptului ca acesta nu face parte din masa succesorala. Costurile si durata unei astfel de spete variaza, in fuctie de situatia de fapt.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 02-03-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Si in aceasta situatie trebuie dezbatuta mostenirea de pe urma parintilor dvs. Masa succesorala revine copiilor defunctilor, in cote egale. In cazul mostenitorilor decedati, cota acestora va reveni copiilor si sotului supravietuitor.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.