|
09-03-2020 |
 | Catalinmihai
|
| Buna seara, In septembrie 2018 am pierdut definitv procesul cu politia rutiera, castigasem in prima faza dar la apel nu m-am prezentat pentru ca am plecat din tara si am pierdut. Nu am primit nimic acasa, instiintare sa predau permisul sau alta hartie de la politie. Este adevarat ca suspendarea nu se mai poate pune in aplicare dupa ani de zile, conform noului cod rutier ? Mentionez faptul ca dupa ce am primit acasa hotararea de la apel, cineva din familie a fost sa predea permisul (l-am lasat acasa) dar politia a refuzat, nu mai stiu exact motivul. Multumesc. | |
|
|
|
10-03-2020 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Conform OUG 195/2002 (4) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei.... . (5) Predarea permisului de conducere de către contravenient se face personal, prin reprezentant convenţional sau prin servicii de curierat, cu aviz de primire, în termenul prevăzut la alin. (4), la serviciul/biroul poliţiei rutiere, care îl va înainta unităţii de poliţie care îl are în evidenţă. (6) Se consideră îndeplinită obligaţia de predare a permisului de conducere şi în cazul în care documentul este transmis prin servicii de curierat, cu aviz de primire, în termenul prevăzut la alin. (4) la serviciul/biroul poliţiei rutiere. Data care se ia în considerare este data predării permisului către serviciul de curierat.... (7) În cazul în care contravenientul nu predă permisul de conducere în termenul prevăzut la alin. (4), durata de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se majorează de drept cu 30 de zile, fără îndeplinirea vreunei alte formalităţi. Din textul legal expus supra, rezultă că într-un termen de 30 de la data pronunțării hotărârii judecătorești de respingere a plângerii contravenționale, contravenientul este obligat să predea permisul de conducere, sub sancțiunea contravențională a majorării cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce. Această operațiune de predare a permisului trebuie să fie însoțită și de hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a respins plângerea contravențională formulată, contravenientul trebuind să facă dovada respingerii plângerii contravenționale. Curtea Constitutionala a stabilit ca este suficient si un certificat de grefa emis de instanta pentru ca: "cunoașterea momentului și a soluției definitive pronunțate de instanța judecătorească cu privire la plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției, fapt de care depinde îndeplinirea obligației legale de predare a permisului de conducere, ține de diligența părții implicate într-un asemenea proces, de vreme ce prevederile art. 10 alin. (1) din Codul de procedură civilă stabilesc că, în cadrul procesului civil, părțile au obligația să îndeplinească actele de procedură în condițiile, ordinea și termenele stabilite de lege sau de judecător, să își probeze pretențiile și apărările, să contribuie la desfășurarea fără întârziere a procesului, urmărind, tot astfel, finalizarea acestuia.” Chiar daca art.121 din OUG 195/2002 prevede ca executarea sancţiunii contravenţionale complementare (suspendarea dreptului de a conduce) se prescrie în acelaşi termen în care se prescrie sancţiunea contravenţională principală(amenda) este putin probabil ca dvs. sa nu fi fost dat in debit la fisc ptr. plata amenzii (daca nu ati achitat-o voluntar deja), caz in care consider ca este extrem de riscant sa incercati sa va urcati la volan pe simplul considerent ca hotararea a ramas definitiva in sept. 2018, ptr ca "Executarea sancţiunilor contravenţionale complementare se face potrivit dispoziţiilor legale", adica OUG 195/2002, iar OUG oblige la predarea permisului. Consider ca suspendarea in cazul dvs. incepe de la momentul la care predati efectiv permisul de conducere, iar faptul ca v-ati abtinut sa nu conduceti fara ca permisul sa fi fost predat neinsemnand executare a sanctiunii complementare. Mergeti de urgenta la politie sa va confirme ori infirme cele pe care vi le-am expus mai sus, pentru a nu risca sa savarsiti o infractiune. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
10-03-2020 |
 | Catalinmihai
|
| (4) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției. Sancțiunea contravențională complementară constând în suspendarea dreptului de a conduce își produce efectele fără îndeplinirea vreunei alte formalități. As intelege din acest paragraf ca sanctiunea complementara privind suspendarea permisului incepe dupa 30 de zile de la ramanerea definitiva a hotararii daca permisul nu este predat, fara nici o formalitate. Ma voi duce zilele astea la politie sa vad care e situatia permisului. Amenda a fost achitata inainte de proces. Multumesc pentru raspuns ! | |
|
|
|
10-03-2020 |
|
| Daca sunteti amabil, dupa ce primiti un raspuns oficial, v-as ruga sa reveniti sa-mi spuneti si mie cum a interpretat legea politia. Multumesc frumos. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
11-03-2020 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Catalinmihai a scris pe 09-03-2020: Buna seara, In septembrie 2018 am pierdut definitv procesul cu politia rutiera, castigasem in prima faza dar la apel nu m-am prezentat pentru ca am plecat din tara si am pierdut. Nu am primit nimic acasa, instiintare sa predau permisul sau alta hartie de la politie. Este adevarat ca suspendarea nu se mai poate pune in aplicare dupa ani de zile, conform noului cod rutier ? Mentionez faptul ca dupa ce am primit acasa hotararea de la apel, cineva din familie a fost sa predea permisul (l-am lasat acasa) dar politia a refuzat, nu mai stiu exact motivul. Multumesc. Va trebui sa mergeti la Serviciul rutier cu hotararea definitiva legalizata, o copie a dovezii de plata a amenzii si o copie a actului de identitate si sa predati permisul in vederea executarii sanctiunii dispuse. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
11-03-2020 |
 | Catalinmihai
|
| Cum adica legalizata ? Sa ma duc la notar public cu hotararea ? Inca nu am ajuns la politie pentru ceva oficial, dar voi posta aici raspunsul lor, oricum la o prima verificare azi neoficiala am permisul valid. Va multumesc ! | |
|
|
|
11-03-2020 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Legalizarea hotararii se obtine de la registratura instantei care a pronuntat hotararea definitiva. Va trebui sa achitati o taxa judiciara de timbru de 5 lei/exemplar legalizat. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
30-05-2020 |
 | Catalinmihai
|
| Av.STARJIL M. a scris pe 10-03-2020: Daca sunteti amabil, dupa ce primiti un raspuns oficial, v-as ruga sa reveniti sa-mi spuneti si mie cum a interpretat legea politia. Multumesc frumos. Conform raspunsului oficial permisul se depune in termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii prin care a fost respinsa plangerea contraventionala, iar in situatia in care permisul nu este depus in cele 30 de zile, suspendarea incepe fara nicio formalitate dupa acest termen. Deci hotararea judecatoreasca se pune in aplicare incepand cu ziua 31 indiferent ca permisul este sau nu predat. Mi s-a explicat ca acum nu mai exista posibilitatea de a trage de timp dupa hotarare, asa cum faceau multi si asteptau acasa decizia de suspendare emisa de politie care venea dupa luni sau chiar cativa ani. Permisul meu este valid, nu figurez cu contestatie deci totul este in regula. Multumesc pentru raspunsuri ! | |
|
|
|
02-06-2020 |
|
| Va multumesc si eu. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
06-11-2023 |
 | Constantin Mocanu Vizitator |
| |
|
|
|
|
Răspuns rapid |