Forum avocaţi > Civil

Oprire abuzivă coloană caze

19-03-2020
Vizitator
Mă numesc Tudose Ștefan, domiciliat în București, sect 2, Aleea Măgura Vulturului Nr 9, Bl: 435, Sc B, et 4, ap 60, Cod Postal: 021681, tel: 0788874952, email: studose2001@yahoo.com
Am următoarea situație: 1. În 2003 m-am debranșat de la coloana comună de gaze întrucât Radet a oprit alimentarea cu căldură și apă caldă, pe scară s-a instalat o coloană secundară plătită de o parte din locatari; 2. Din 2019 am reziliat contractul cu Distrigaz Sud, contoarul ridicat, robinetul sigilat, ne-mai având aparate conectate la combustibili gazoși (am trecut pe aparate consumatoare de energie electrică). A rămas coloana verticală care trece prin bucătărie.
Firma SC Energoinstal Premium SRL a oprit abuziv coloana de gaze de la apartamentele de 3 camere de două ori: pe data de 13.12.2019 și 09.01.2020. Distrigaz Sud a deschis coloana pe data de 13.12. 2019, dar a doua oară, pe data de 10.01.2020, nu eram acasă și președintele de bloc i-a informat tendențios eronat. Motivul opririi invocat de Energoinstal, menționat în fișă fiind „ap 60 a refuzat montare senzor de gaz”, iar în Fișa Distigaz de constatare Seria BS, Nr 1081478 (din 10.01.2020) echipa Distrigaz a consemnat: „S-a găsit gaz deschis ap 60 în urma reviziei. Notă: Robinet coloană găsit închis cu sigiliul 965 de firma Energoinstal, afectate ap: 48, 52, etc., Ap 60 nu a vrut să instaleze senzor”.
Coloana a fost oprită până pe data de 15.01.2020 când a fost deschisă de către: 2 angajați ai Energoinstal – perioadă în care vecinii afectați m-au supus oprobiului public. Am acceptat instalarea inutilă a unui senzor de gaze (pe care l-am scos din priză, ostentativ, de față cu cei doi tehnicieni ai Energoinstal), fiindu-mi milă de câteva familii afectate care au copii mici și unii dintre ei își cumpăraseră butelii.
Menționez că m-am adresat Distrigaz Sud – care mi-a transmis copii electronice după fișele de constatare, de asemenea m-am adresat ANRE care mi-a răspuns cu Nr: 8202 din 03.02.2020, precizând art 3 și 8 din Ord ANRE Nr 179/2015 (completat în 2018) și art 138 alin (2), lit f) din legea energiei electrice și a gazelor naturale nr 123/2012, publicată în M.O., Partea I, nr 485 din 14.07.2012 (cu completările ulterioare), care precizează:
1. Ordinul ANRE 179, art 10) stabilește că gazele pot fi oprite numai de două entități: 1. Operatorul economic (Energoinstal) care face verificarea (revizia) când constată emanații, sau când constată o defecțiune ce poate duce la emanații, sau când constată modificarea neautorizată a proiectului. 2. Furnizorul de gaze când sunt încălcate condițiile stipulate în contract și în normativele în vigoare.
2. Art 3 și 8 din Ord ANRE Nr 179 precizează: clientul final are obligaţia să facă toate demersurile necesare pentru îndeplinirea condiţiilor, inclusiv prin montarea detectoarelor automate de gaze (...), care acţionează asupra robinetului de închidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi.
3. Art 138 alin (2), lit f) din legea energiei electrice și a gazelor naturale nr 123/2012, publicată în M.O., Partea I, nr 485 din 14.07.2012 (cu completările ulterioare): operatorul de distribuție a gazelor naturale are dreptul să sisteze alimentare cu gaze naturale a instalațiilor de utilizare, în situația în care există pericol de explozie și este afectată siguranța în exploatare – (unde există la mine în apartament pericol de explozie ?).
4. Articolul 144 din Ordinul ANRE 89 (2018) are urm enunț:
(1) În încăperile în care există risc de intoxicări, incendii sau explozii cauzate de scăpările accidentale de gaze naturale acumulate, se prevăd detectoare automate de gaze naturale care acționează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere.
(2) Electroventilul prevăzut la alin (1) și la art 129 alin (2) acționează automat asupra robinetului de închidere menționat la art 172 alin (1) literele a)-d), după caz.
(3) Instalarea detectorului automat de gaze naturale în încăperile prevăzute la alin (1), la art 154 alin (4) și la art 129 alin (2) se realizează conform instrucțiunilor date de producătorul produsului.

Din normativele în vigoare reiese că ne având conectate aparate consumatoare de combustibili gazoși, nu sunt obligat să instalez senzor de gaze.
Am aflat că Energoinstal a montat senzori și la alte blocuri, ex: la adresa Sos. Stefan Cel Mare Nr 5 Bl 6 Dinamo doar jumătate din locatari și-au montat senzori gaze wireless, nu le-a oprit gazele deoarece în acel bloc sunt și proprietari cu funcții în magistratură și securitate. Iar în blocul unde locuiesc au montat senzori în casa scării la fiecare etaj și un al doilea senzor la cei debranșați.
Am constatat că operatorii economici agreați ANRE, care montează senzori și care fac verificări au format un cartel, folosind de pe site ANRE „Informare ANRE din 11.12.2018” (care este părerea unui membru ANRE, ne-publicat în Monitorul Oficial) ca și art 144 din Ordinul 89/2018, mințind clienții, cu finalul acestei informări, ce are următorul enunț:
1. „În camerele din apartamentele contorizate individual sau din apartamentele care nu sunt deservite de aparate consumatoare de combustibili gazoși ce sunt traversate de conductele instalațiilor de utilizare a gazelor naturale ce alimentează exclusiv aparatele de utilizare a gazelor naturale aferente celorlalte apartamente din cadrul unei clădiri de locuit multietajate, pentru asigurarea condițiilor de funcționare în siguranță se prevăd detectoare automate de gaze naturale care acționează, prin intermediul electroventilelor, asupra robineților de închidere a celor două instalații consumatoare”
2. „pentru siguranța în alimentarea cu gaze naturale, se impune montarea detectoarelor automate de gaze naturale și pe casa scării pentru a putea fi detectate scăpările accidentale de gaze naturale”.
Acest cartel format de Operatorii Economici agreați ANRE (în complicitate cu funcționari ANRE) își împart o pradă de peste 2 miliarde euro, obligând clienții finali să-și monteze chiar și doi senzori în aceiași cameră și pe casa scării – câte un senzor la fiecare etaj.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.